Repris på Bodströmsamhället?


[column width=”49%” padding=”2%”]
I söndags skrev jag om Thomas Bodströms och hans eventuella kursändring mot ungdomsfrågor i stället för rättsväsendet i en kommande rödgrön regering. Jag ägnade mig åt lite Kremlologi även om det handlar om Rosenbad. Jag hävdade också åsikten att Bodström måste hållas på avstånd från rättsväsende och ungdomsfrågor om han ska sitta i en rödgrön regering efter valet.

Idag skriver Aftonbladet på ledarplats en kortare artikel som handlar om Bodströms engagemang i Pysslingen AB där han numera sitter i styrelsen. Pysslingen ägs av ett danskt riskkapitalbolag, något som aktualiserar en fråga som väckt viss debatt inom socialdemokratin. Ska friskolor och daghem tillåtas generera vinst åt ägarna när det är skattebetalarna som betalar verksamheten?

Aftonbladets ledarsida: ”I Ekots lördagsintervju gjorde utfrågaren Tomas Ramberg sitt yttersta för att få fram var Thomas Bodström (S) står i vinstfrågan.
På frågan om han håller med Carin Jämtin (S) när hon hävdar att ”de summor som aktieägare tar ut i vinst innebär en överföring av medel från välfärden till privata kapitalister” svarar Bodström:
”Nej, det är så här. Om man plundrar ett bolag så skapar det problem för bolaget.”
Aha. Vinstutdelningen är en sorts plundring.
Men Bodström fortsätter: ”Det viktiga är att man ska kunna ge en möjlighet till vinst och sen kan man då omsätta det på olika sätt i verksamheten”.
Och vinst är minsann inte något fult. Vem har påstått det?
Bodström som nyligen valts in i styrelsen för friskolebolaget Pysslingen AB kandiderar för Stockholms läns socialdemokrater i riksdagsvalet. Tydligen siktar han på att bli skolminister i en rödgrön regering.”

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Bodström

Jag tänker inte närmare gå in på vilka bidrag Thomas Bodström har lämnat i form av hårdare övervakningslagar och en försvenskning av The Patriot Act. Han har varit primus motor till de lagändringar som inneburit att polisen har fått ökade befogenheter när det gäller hemlig övervakning. Jag har redan skrivit om det ett antal gånger och det finns inget nytt att tillföra. Polisen kan numera, utan din vetskap, installera en videokamera och mikrofoner hemma hos dig utan att du är misstänkt för något brottsligt.

Thomas Bodström fungerar som röstmagnet för social-
demokraterna, min uppfattning är dock att han ska hållas på avstånd från ungdomsfrågor och rättsväsende, orsaken är att han är en belastning inom dessa områden, hans göranden och låtanden har ju dessutom fått ett eget Orwellskt namn, Bodströmsamhället.

Det kanske är dags för socialdemokratin att återinföra en idrottsminister i händelse av att de vinner valet?

[/column]
intressant Andra om: , , , , , , , , , AB1 ex1 svd1 dn1 t


10 svar till “Repris på Bodströmsamhället?”

 1. Hahahahah, ska man skratta eller gråta. Även om rödgröna vinner nästa val så ser jag ingen kursändring i politiken förutom några symboliska eftergifter. :(

  Det är nu helt klart att det nu behövs något som rör om i grytan – PP. Så som det är nu innebär ”maktskifte” enbart klanskifte och inte nån politikskifte.

 2. Att de som driver privata företag inte ska ta ut någon vinst kan man glömma – det finns hur många sätt som helst att ”gömma” vinstuttag om så vill. Riskkapitalbolag är specialister på detta. De för över kapital mellan bolagen, så att man minimerar skateuttagen och om det blir ett förbud mot vinst inom en bransch, så ser de naturligtvis till att det inte finns någon vinst i dessa bolag. Det verkar som om politiker ibland inte har en aning om hur ett kapitalistiskt samhälle fungerar.
  Intressant i Bodströms fall är att han sätter sig i en styrelse för ett bolag som ägs just av ett riskkapitalbolag. Riskkapitalbolag har som regel ett tidsperspektiv på 6-7 år för att rationalisera och ”trimma” sina företag, för att sedan sälja dem med så hög vinst som möjligt. Och gissa var denna vinst hamnar – ja, inte är det i Sverige i alla fall!
  Sannolikt har Bodsröm inte en aning om hur dessa företag fungerar och det skulle vara intressant att veta om han har analyserat en balansräkning någon gång.

 3. Som sagt, Bodström av idag är absolut inget hot ifråga om ”övervakning” o dyl. Däremot är hans engagemang för Pysslingen en svår belastning i ett socialistiskt perspektiv.

  • Var det inte så att ngn misstänkte att ditt alias är en täckmantel för Bodström? Slutar du inte killa dig själv under hakan så avslöjar jag dig… :-)

 4. Jag minns också att det var någon som försvarade Bodström förut, det verkar på Jinge som om det var du. Men jag förstår inte varför du inte motiverar din inställning, att säga att han inte är ett hot mot integriteten verkar vara fria fantasier från din sida. Bodströms handlande i regeringsställning är tämligen väldokumenterad. Ingen tidigare justitieminister har sålt ut svenskarna till en annan nation som Bodström. Varför han skulle ha slutat med det begriper jag inte, och du har inte heller försökt försvara din uppfattning. F.ö. har ju Rosenberg ett flertal gånger kritiserat israellobbyn både i USA och Sverige. Försöker du snacka bort någonting?

 5. Har sagt flera gånger at jag, hm, jag menar han(!) i ett tidigare skede agerade tveksamt. Men han har läst på och lärt sig av läxan.

  Bodström är dock inte ”jättebra”, men det är ställningstagandet till Pysslingen som drar ned hans betyg !!

 6. Inställningen till Bodström borde knappast vara frälsningsavgörande (som de kristna skulle säga) för oss som vill byta regering.

 7. Bodström är väl det mest slående exemplet av en modern nyliberal högersosse. Någon annan ministerpost än den som idrottsminister kan en trovärdig rödgrön aldrig ge honom.