Bodström vs. Guillou?

Idag berättar Aftonbladet en lätt sorglustig historia som går ut på att vår förre justitieminister sågar Jan Guillou som författare. De hade den igår på papperstidningens löpsedel så jag var lite nyfiken.

Jag tillhör dessutom dem som har läst Bodströms tre deckare, orsaken är att förlaget skickat dem till mig som recensionsexemplar. Den första skrev jag om, jag tyckte att den dög som debut i deckargenren, efteråt har jag frågat mig om mitt godkännande påverkades av mina negativa förväntningar. Skulle det ha varit en riktig författare så kanske jag skulle ha varnat för boken, jag vet inte.

Guillous böcker har jag läst, troligen alla dess-
utom, jag vet inte säkert. När nu dessa bägge herrar är omskrivna i Aftonbladet så kan jag inte annat än le.

AB: ”När ex-ministern, riksdagsmannen, deckarförfattaren och advokaten nyligen ställde upp på en intervju i tidningen Café gick han till frontalangrepp på sin belackare. På punkt efter punkt underkände han författaren och debattören i just de grenar denne nått störst framgång. – Jan Guillou är min önskemotståndare, även om kanske inte så många tror det. Han blir arg, han pustar, han stönar och han ljuger, säger Bodström till Café. Sedan fortsatte han med att såga Guillous bestseller ”Ondskan”, den enda bok av Jan Guillou som Bodström har läst. Endast första halvan av boken föll honom i smaken. – Sedan var den pinsam, för han skrev ju hur han ville att det skulle vara på den där internatskolan. Det var lite rörande, vi känner alla igen oss i den där pojkdrömmen där vi kommer fäktande med svärdet på den vita hästen, säger han i intervjun.”

Möjligen stämmer det att Bodström sagt så, men i så fall är det ett utslag av missriktad humor eller bara jantelag. Man kan tycka precis vad man vill om Jan Guillou, men ingen kan ta ifrån honom att han är en alldeles utmärkt författare. Ingen av kvinna född kan på fullt allvar påstå att Thomas Bodström ens är en författare, det skulle möjligtvis vara hans mor i så fall. Att Norstedts gett ut hans böcker beror enbart på att han är en kändis, ingenting annat..

Om förmågan att kasta sten i glashus skulle föras upp på Riksidrottsförbundets lista av godkända sporter så skulle Thomas Bodström definitivt platsa i ett kommande landslag i grenen.

i , , , , , , , , ex t

  7 comments for “Bodström vs. Guillou?

 1. Kenneth Karlsson
  23 juli, 2010 at 13:15

  Bodström skriver betydligt sämre än Guillou. Fast just när det gäller Ondskan är jag böjd att hålla med exministern. Den är erbarmligt dåligt skriven, även om storyn är mycket bra. Sedan utvecklades Guillou som romanförfattare, och inte minst i Arn-böckerna visar han upp hög klass.

  Intressant är också att Bodström dömer ut ett helt författarskap byggt på en enda bok, dessutom en av de första i en lång rad. Å andra sidan har Guillou gjort samma sak – han har flera gånger sagt att Stieg Larsson är en dålig författare, och det bygger han på genom att ha läst enbart Män som hatar kvinnor. Han gav nämligen upp efter första delen i Milleniumserien.

 2. Erik
  24 juli, 2010 at 18:05

  Skulle nog inte klassa Jan G som ”alldeles utmärkt” författare, klart godkänd, men det finns ack så många fler även inom rikets gränser. Finns vissa genomgående trender i Guillous böcker som stör mig, en av dessa är att han inte kan lämna opinionsbildandet och politiken utanför skönlitteraturen.

  Bodström har jag inte läst över huvud taget, och tänker nog fortsätta skjuta upp böcker av denne.

  MEN – att AB väljer att lägga märkbart utrymme på detta säger mycket om vilken väg de två ”stora” inom kvällspressen tagit. ”Varning, kan innehålla spår av fakta eller journalistik”.

  • 25 juli, 2010 at 04:12

   Erik! Menar du att andra författare är politiskt ”neutrala” inom skönlitteraturen?

   Det är självklart att författare påverkas av sin nutid, sin ideologi, sin omgivning, sin uppfostran, sin utbildning. Har man inte fattat det så begriper jag inte ens hur man ids, och kan, skriva korkade kommentarer på bloggar.

   Du är ett troll!

   • Marcus R
    25 juli, 2010 at 14:16

    Mjo Eriks kommentar är nog inte så genomtänkt. Det är väl inget fel att ha någon form av meddelande i skönlitteratur? Både seriösa och oseriösa böcker – eller annan form av underhållning för den delen – innehåller ju alltid en gnutta av politik eller andra opinioner.

 3. sörmlänning
  24 juli, 2010 at 22:17

  Om ex-ministern inte fattat budskapet i Ondskan så talar det mer om kvaliteten på hans ministerskap som justitieminister än om kvaliteten på kritiken.

  • 25 juli, 2010 at 04:15

   Hear hear!!

 4. 26 juli, 2010 at 16:00

  de äro 2 st vilka undertecknad skulle ge en mycket mycket hård rak höger- rått på deras popullistiska storkäft så att den ej gingo öppna förrän nästa höst. ( hålla tätt över val sas ) mvh runer

Comments are closed.