Blir det en Egyptisk revolution nu?


Författningsdomstolen i Kairo upplöste landets parlament, dessutom utan stöd av vare sig lagen eller författningen, det får till följd att det nu i princip är militären som styr Egypten helt och hållet. Egyptierna tycks ännu inte ha insett vidden av beslutet, eller så är det bara media i Sverige som beskriver det som en ”mjuk kupp”.

DN: ”Egyptiske exmilitären, den av aktivister hatade Ahmed Shafiq, är kvar som presidentkandidat. Som en chock kom däremot domstolsbeskedet om att parlamentet upplöses. Nu anklagar kritiker armén för en mjuk kupp.

Utanför Högsta författningsdomstolen i Kairo samlades på torsdagen aktivister för att på nytt rikta politiska bredsidor mot Shafiq.

Den förre flygvapenchefen och störtade Hosni Mubaraks siste premiärminister, väcker ren avsky bland aktivister som ledde upproret mot Mubarak.”

Vad det betyder för de hundratusentals som demonstrerat på Tahrirtorget vet vi väl inte än, men visst finns det nu en stor risk för inre stridigheter och en utveckling som kan bli mycket allvarlig. Att det här är ett led i ett totalt maktövertagande från militärens sida råder det nog inga tvivel om, presidentvalet kommer man inte att behöva, och även om man hade det så blir det Mubaraks gamle vapendragare Ahmed Shafiq som utses till president. Antingen skjuter man upp valet eller så fejkar man valresultatet.

Det enda militären behöver oroa sig för är att soldaterna i armén huvudsakligen sympatiserar med de aktivister som kämpat för demokrati, vilket kan få till följd att armén blir svår att styra. Men det kanske uppvägs av att brödraskapets kandidat, Muhammed Mursi, är en islamist som inte har något stöd i de breda folklagren.

Inom ett par dygn så vet vi om det här kommer utvecklas i riktning mot ett blodbad eller inte.

it Andra om: , , , , , , , , dn123 sr1 ab12 svd1


2 svar till “Blir det en Egyptisk revolution nu?”

  1. Precis som jag förutsåg så vann our guy. Någon som är förvånad?