Björn Ranelid-festivalen år 2012


Idag presenterar tidningarna vilka artister som ska delta i Melodifestivalen 2012, att Björn Ranelid skulle delta på något sätt har varit känt ett tag, och det har också rönt berättigad uppmärksamhet. Jag vet inte vad Björn Ranelid har för självbild, och jag har inte heller lust att använda de psykiatriska termer som jag själv känner till. Det är inte upp till mig att bedöma andra personer på det sättet, och även om jag har tankar omkring det hela så vet jag inte alls om jag har rätt eller inte.

Det enda jag faktiskt kan säga är att jag tycker att han gör ett märkligt intryck på mig. Men jag har inte läst en enda bok författad av honom, inte heller någon annan text. Och då ska man veta att jag har läst tusentals böcker av allehanda slag.

Mina funderingar kring Ranelid har jag haft länge, första gången jag verkligen reagerade på honom var i någon av TV-såporna som gick för några år sedan, jag tror att det var en som handlade om ett antal kända personer som satt på ett slott av något slag, där fick de ”ansvar” för varsin dag som de skulle fylla med innehåll. Det var då jag först lade märke till honom och fick mina första intryck. Efter det så har han blivit något slags följetong i media likt ”konstnären” Lars Vilks.

AB: ”Jan Guillou, 67, menar att Björn Ranelid söker efter fel sorts publicitet.

– Han gör sig till en driftkucku i stället för att bli en intressant författare. Han borde ha insett att det inte går att fortsätta på det här spåret, säger Jan Guillou.

Du kan inte tycka att det är modigt av honom?

– Nej, det är oklokt. Han har missförstått metoden en författare bör använda för att utöka sin läsekrets, säger Guillou.
Björn Ranelid fortsätter att vara en kontroversernas man. Bespottad av vissa, hyllad av andra.”

Jag tror att Jan Guillou har rätt, men det finns också människor som säger emot honom, bland annat Göran Greider. Den sistnämnde tror att det var ett genidrag från SVT:s sida eftersom tävlingen har fastnat i sin egen form. Själv tycker jag att det är kul att titta på programmen, och jag tycker alltid att fel låt vann. Men det är helt klart, i och med Ranelids debut som artist så kan vi i fortsättningen räkna med att Vilks och andra ”kändisar” kommer att dyka upp i programmet. Skriv en kommentar och berätta vem du tycker ska ställa upp och vifta på benen i programmet! Mitt förslag är Leif GW Persson.

it Andra om: , , , , , , ab1 ex1 dn1 svd1


11 svar till “Björn Ranelid-festivalen år 2012”

 1. Diagnosen som du är ute och far efter heter: Narsesisstisk personlighetsstörning.

  Narcissistisk personlighetsstörning är en av många olika personlighetsstörningarar. Narcissisten har ett enormt behov av självhävdelse samt påtaligt ofta också bristande verklighetsuppfattning. Alltså STORT behov av att ständigt vara i centrum, vilket inte skall förväxlas med behov av att vilja vara omtyckt.

  Fast personligen uppskattar människor med Narcissistisk personlighetsstörning, så som varande en förutsättning för att lyckas som skådespelare. Skådespelaren MÅSTE ha driven att vilja vara i centrum och ”förmågan att tappa” verklighetsuppfattning – det är ju det som gör rollen de spelar trovärdig. Vi har väl alla någon känd skådespelare som vi beundrar, öppet eller i hemlighet, och vad vore världen utan dem? Haken är emellertid att det enbart blir patetiskt när dessa personer saknar både talang och begåvning. Att lyckas som konstnär så MÅSTE du tro på dig själv hela vägen ut, annars så bryts du ner under prövningarna. Sedan tycker jag inte att det gör så mycket om en människa har en Narcissistisk personlighetsstörning så länge som de har något vettigt att säga. Hade Jesus en Narcissistisk personlighetsstörning? Troligen ja!

  Frågan blir då: har Björn Ranelid något vettigt att säga och har han talang och begåvning nog för att bli intressant?

  • Jag är inte ute efter att etikettera vare sig Ranelid eller andra, för att åtminstone komma i närheten så bör man bygga på faktisk erfarenhet och inte bara på den bild man får genom t.ex. TV…

   • Både jag och nej. Menar du att Ranelid skulle vara helt normal privat och bara utveckla en uppblåst personlighet när kamerorna är på?
    Nog kan man diagnostisera utan att var närheten alltid. Herr Strindberg har väl också blivit diagnostiserad (postum) av ett antal eminenta psykiatriker utan någon kommit i närheten av Karlen.

    Jag har inte heller läst en enda bok författad av honom, inte heller någon annan text; men dock träffat oräkneliga människor med en narsesisstisk personlighetsstörning och omgivningens rektioner är i regel de samma och då kan man dra vissa slutsatser.

    Ja, ja … Mitt intresse för spektaklet har nu ökat i vart fall.

 2. Fredrik Reinfeldt. Helt klart. Snart är vi där.

  Fast vad Ranelid beträffar tror jag att kulturpersonligheter som han är oundvikliga. Varje tid har sin Ranelid. Jämför exempelvis med Verner von Heidenstam, som på sin tid också var en omskriven kändis snarare än välläst författare. Om Melodifestivalen hade funnits på Heidenstams tid skulle han tveklöst ha ställt upp.

  Det är intressant att så många bekymrar sig för hur Ranelid ska uppfattas för att han gör detta. Varför är det ingen som undrar hur tävlingen och de andra, ”riktiga” artisterna kommer att uppfattas till följd av jippot?

  • Det är intressant att så många bekymrar sig för hur Ranelid ska uppfattas för att han gör detta. Varför är det ingen som undrar hur tävlingen och de andra, ”riktiga” artisterna kommer att uppfattas till följd av jippot?

   Han får väl bli motiv för att SVT lägger ner pekoralet till 2013?

 3. Kan bara hålla med.

  Personligen hoppar jag över allt där han är med i för jag finner honom varken roande eller retande eller något annat. Som Vilks.

  • Ranelid är utomordentligt begåvad författare. Han skriver insiktsfull och har ett vackert språk.
   Men precis som den förrförra kvinnliga partiledaren i Vänsterpartiet, så lider han nog av
   en grandios självuppfattning och måste kanske till varje pris synas och höras, oavsett i vilket sammanhang.

  • Tyvärr så vet jag inte hur många, men jag har 1400 av dem kvar i hyllor och lådor så visst har jag fått fyrkantiga ögon.. :-) 2002-2003 var jag den kommuninnevånare som lånade flest böcker.. :-)

   • Jag vet inte om det är lönt i nuläget, jag kommer bara att hitta sådant som styrker mig i mina förutfattade meningar.

 4. Hur det än är med Ranelid så ska det bli rätt spännande att se honom i Melodifestivalen.
  Ett program som man annars har börjat ledsnat litet på med alla dess deltävlingar.

  Så jag håller med Göran Greider.