Agendan för journalister och media har ändrats dramatiskt den sista tiden. Allt fler tidningar, radio- och TV-kanaler talar om finanskris, bankkris och kriser i alla möjliga sammanhang. Senast idag på morgonen så konstaterar vissa tidningar att kunderna springer gatlopp för att ta ut sina pengar ur Swedbank som, enligt uppgift, förlorar 300 miljoner kronor per dag på grund av dessa uttag. Kunderna litar inte på att banken ska överleva och flyttar sina pengar till andra banker som de upplever som säkrare. En annan av effekterna är att en del flyttar sina slantar till skogsfastigheter, något som av expertisen betraktas som en säker placering. Skulle man bygga sin verklighetsuppfattning på de berättelser och reportage som landets församlade journalistkår presterar så blev intrycket att världen drabbats av en lång rad kriser och att dessa inte har något direkt samband med varandra. Då sambandet ändå beskrivs så fokuserar man på någon enskild ”kris” och bygger sin förklaring på den. I själva verket så handlar det om en systemkris, en kapitalismens kris. Det ekonomiska systemet har uppenbara brister, och enskilda aktörers girighet bygger upp bubbelekonomier. Det var så med IT-bubblan, det var likadant med den amerikanska bolånekrisen och den sanslösa spekulation som föranledde Wall Street att falla ihop, nästan som ett korthus. För oss i Sverige har det inneburit att två av de större industriföretagen har fått sin försäljning mer än halverad. Kunderna tror inte längre på en fortsatt god ekonomisk utveckling och olika aktörer kämpar nu med näbbar och klor för att minimera effekterna. Om det är den finansiella situationen som motiverar dem, eller om de helt enkelt är oroade för sin egen privata makt, eller sitt partis ställning, det är svårt att veta men det är väl lite av bägge. Här hemma i lilla Svedala så säger en politisk fraktion att man måste försöka rädda person- Få människor pekar på den verkliga orsaken till alla dessa kriser, för det är inte ett antal från varandra oberoende krishärdar, det är EN kris och
|
det är det ekonomiska systemets kris, en kapitalismens kris. Länderna har, var för sig och ofta i samverkan, byggt upp ett ekonomiskt system där Allah, Gud eller Jahve ersatts av ett nytt slags sagoväsen som man kallar för ”Marknaden”. Man har tryfferat detta väsen med ett antal egenskaper som alla utmynnar i att den/det besitter något slags övernaturliga förmågor som man ofta schabloniserar och kallar för ”Marknadskrafterna”. Ve den som förtalar marknadskrafterna, en sådan människa måste givetvis ha både svans och bockfot. Men idag är vi där vi är, nu handlar det inte alls om att rädda Volvo, inte heller handlar det om att rädda byggsektorn eller bankerna. Det vi borde diskutera är i stället förutsättningarna för att själva styra ekonomin, både lokalt i Sverige och även globalt. Förespråkar man att den strukturomvandling som nu sker ska få fortsätta, ja då finns det en risk för att man betraktas som människofientlig och en bakåtsträvare. I själva verket är det precis tvärtom, men vi måste alla vara helt klara över att detta inte är en mängd olika småkriser, det är en kris för det förhärskande ekonomiska systemet, ingenting annat. Det är det vi bör diskutera, inte hur vi ska rädda det system som nu är på väg att haverera. Andra om: Marknaden, Kapitalism, Struktromvandling, Makt, Marknadskrafterna, Religion, Socialism, Högerregeringen, Ekonomi, Planhushållning, Politik [tags]Marknaden, Kapitalism, Struktromvandling, Makt, Marknadskrafterna, Religion, Socialism, Högerregeringen, Ekonomi, Planhushållning, Politik[/tags] |
27 svar till “Bilkris, Bankkris, Fastighetskris, Finanskris, Bolånekris…”
Bra talat!
Jag instämmer med Lasses kommentar.
Vi behöver en fundamental ändring i det globala ekonomiska systemet. Det är läge för en ny Bretton-Woodskonferens.
Bra skrivet!
Du har väl inte blivit krisförnekare Jinge? :)
Är du Bäng?? Jag skriver ju om Kapitalismens kris!? Jag menar att man ska kalla den för rätt sak…
Att se på när unga tjejer handlar 10 omgångar med kläder i en och samma affär med plastkort, inser man att något är åt skogen. När man hör att folk handlar handväskor som kostar tiotusentals kronor, inser man att något är åt skogen. När galleriorna bara växer och växer i all oändlighet att det blir olidligt att gå och handla minsta sak, då inser man att något är åt skogen.
Någon eller några har ersatt våra liv med handlande! Med prylar. Vi kanske behöver en rejäl chock för att gå tillbaka till vår mänsklighet.
Vi jobbar ihjäl oss för att betala det ena och det sjunde men vi har inte tid att trösta våra barn när de kommer hem ledsna. Vi är för slutkörda för att leva till och med.
Befria oss från marknaden och från slaveriet! Någon! Ge oss våra liv och vår mänsklighet tillbaka. Vår rätt till att bo och äta mot en rimlig arbetstid. De som är ensamstående bland oss går under och våra barn med. Medan andra jagar något som ingen vet vad det är. Jobbkarriär, bostadskarriär… men hur många av oss lever?
Att se på när unga tjejer handlar 10 omgångar med kläder i en och samma affär med plastkort, inser man att något är åt skogen. När man hör att folk handlar handväskor som kostar tiotusentals kronor, inser man att något är åt skogen.
Ja när en handväska för 30 000.- går åt som smör i solsken så har samhället lyckats bevisa att somliga har lyckats få alldeles för mycket pengar och för lite vett. Då är det dags att agera.
Eller vad sägs om en barnvagn för 24000? Jinge?
”Ja när en handväska för 30 000.- går åt som smör i solsken så har samhället lyckats bevisa att somliga har lyckats få alldeles för mycket pengar och för lite vett. Då är det dags att agera.”
Så är det förvisso kan jag också tycka…
Å andra sidan: Om dessa 30000 kr hamnar i fickorna hos expediten i affären, transportören, importören och sedan tillverkaren – är det erkligen ett ”slöseri” då ?
De enda pengarna som ”slösas” är ju dom som inte hamnar i omlopp.
Tom. den miljonär som köper en ferrari – ger ju bort pengarna till dom som utvecklar,tillverkar,säljer, servar osv den bilen – dvs han är deras födokrok. Dom i sin tur tar de pengarna och köper mat, bostad, kläder osv för
/K
”Allah, Gud eller Jahve ersatts av ett nytt slags sagoväsen som man kallar för ”Marknaden”
Det är Mammon Jinge…MAMMON
Klas! Att du tror att de 30 000.- hamnar i fickan på expediten visar på att du drabbats av något riktigt allvarligt. Kan man verkligen röka marknadsliberalism oxo?
Att den är rökt vet vi…
Jinge, de 700 000 tusen i offentliga sektorn finansieras i huvudsak av skattemedel, avgifterna är av högst marginell betydelse. Det är till och med så att det avgiften du betalar vid läkarbesök är en ren förlustaffär. (vad ingen vill säga offentligt är att avgiften till för att folk inte ska ”överkonsumera” sjukvård).
Om det skulle vara så illa så att bilindustrin läggs ner inom ett år så kommer det ha stor inverkan på den offentliga verksamhetens finanser, eftersom skatteintäkterna minskar högst betydligt både för kommuner,landsting och region. Redan i dag talar kommunerna, landstingen och regionerna om att höja respektive skatter, intäkterna minskar, för att kunna behålla sin personalstat. För att kunna höja skatten nästa år så är det om jag inte minns fel nu i mitten på december sista datumet för ett sådant beslut.
Om 110 000 från bilindustrin blir arbetslösa så kommer det även påverka annan verksamhet direkt och indirekt. Även det att inkomsterna kommer falla (istället för lön till akassa och socialbidrag) med mer än 5000 kr i månaden kommer också märkas på många sätt och vis.
För kommunerna och regionen i västsverige kan det genomsnittliga inkomstbortfallet bli minst 1700 kr per skattepliktig och månad. Lågt räknat, någonstans mellan 1½ till 2 miljarder mindre på ett år.
Till detta tillkommer att belastningen kommunernas socialbudget kommer att öka med tiden pga a-kassans bortre gräns och nedtrappning.
Gudars skymmning, Klas!
Expediten får fortfarande samma taskiga lön – oavsett om hon säljer ”märkesväskan” för 30 000kr, som någon kinesiskt barn suttit och sytt under sena, stressiga timmar för en obeskrivligt låg penning – eller inte.
Mervärdet hamnar alltid i andra mera giriga händer.
Klas:
Det du skriver är alldeles sant. Och visst hamnar en liten skärv av pengarna även i expeditens ficka…
Men det skymmer inte det tragiska att kapitalismen kan producera trettitusenkronorsväskor samtidigt som människor svälter.
Eller det tragiska att det finns folk som köper dem…
Skall vi ha pengar? Hur säkras dessas värde? Vem skall äga bankerna? Hur skall vi ha det med räntan? Vem skall trycka pengarna?
När räntan sprang upp i förra ”krisen” fick JAK ett uppsving.
När räntan blir låg skuldsätter sig folk upp över öronen ….
I min ungdom läste jag Marx, men vad jag minns hade han inte svar på alla dessa frågor. Förra gången när vi diskuterade banker maa kraschens start i USA, föreslog jag att de som sätter in pengar på banken också bör ägen den – inte staten eller ”kapitalet”.
Vi får nog anledning att diskutera dessa frågor en tag framöver.
Själv börjar jag mer och mer fundera över hur jag och mina kompisar i det lilla skall kunna leva utan att vara i klorna på Banken eller Storebror. Alltså att inte mer än nödvändigt ingå i ”systemet”. Det kanske är den framtida revolutionen, för om tillräckligt många gör det så imploderar ju ”systemet” samtidigt som ”samhällen” vuxit upp i stället. Lening skulle säkert inte gillat sådana småborgerliga tankar, men, men…
MVH
Lasse W
Lasse W #17. Faktum är att Sverige saknar cooperativa banker idag, samtidigt som cooperativa banker är stort i USA. Min veterligen har ingen av dessa cooperativa banker hamnat i svårigheter.
Det är ett realistiskt alternativ till privat och statligt ägda banker
De som är hågade att tänka på ett annat sätt, vända på det som kan tyckas självklart, kan väl ta och läsa Johan Ehrenbergs ”Ekonomihandboken?”
Samtidigt vill jag bara säga, att landet Sverige har aldrig varit så rikt som nu, och så orimligt orättvis fördelat.
Man får gå långt tillbaka för att för att se samma fenomen.
Och mycket, mycket värre kommer det att bli, så hemskt mycket värre så att Reinfeldt kommer utan tvekan att leva upp till namnet ”Reinsvält.”
Att ersätta marknaden med andra beslutsfattare har prövats tidigare med permanent ”kris” som resultat.Dagens s.k. kris är västanfläkt i jämförelse. Den innebär ju bara att vi kanske kommer att sjunka tillbaka i den hemska fattigdom vi levde i år 2006 eller 2007.
Finans- och konsumtionshysterin som till stora delar götts av billiga pengar – lån, lån och ännu mer lån, har varit en konstgjord tillvaro som förfört de flesta av oss. Men det finns också en annan sida av det ekonomiska systemet. Nämligen ett välfärdssamhälle som byggts upp och finansierats med ökat välstånd hos de breda lagren. Vi kan klara oss utan den senaste platt-TV:s och behöver inte byta bil vartannat år men vi klarar oss inte utan ett fungerande välfärdssamhälle, och ett sådant kostar pengar. Det innebär att vi även i framtiden måste en exportmarknad och utvecklad ekonomi som är kunskapsintensiv.
Ibland så talar folk i romantiska termer om att avskaffa det nuvarande systemet och ersätta den med ett mer jordnära och enklare system. Vi har haft ett sådant system/samhälle. Det var Sverige före världskrigen. Och när man talat med de som var med då så är det sällan man hör någon som längtar tillbaks till den tiden.
De som helst vill se ett ”svenskt systemskifte” är folk på högerkanten. Det finns ett förakt bland stora grupper på högerkanten för allt vad industri och välfärdssamhälle innebär. Det symboliserar för dom skitiga och kaxiga proletärer och jobbiga fackförbund. Så det förvånar mig inte det minsta att man från Alliansens sida gärna räddar banker men för övrigt sitter stilla i båten.
Vad vi kommer få se i framtiden är en enklare råvaru- och tjänstebaserad ekonomi vilket i slutändan kommer leda oss till ett renodlat klassamhälle. Ett samhälle där en mindre grupp fortsätter konsumera precis som idag – om inte mer – och de flesta andra får nöja sig med betydligt mindre. Så vi kan vara säkra på att det kommer fortsätta finnas en marknad för handväskor som kostar 30 000, med skillnaden att expeditens lön antagligen kommer vara bestämd av Sveriges riksdag – nämligen lagstadgad Minimilön som det vi har i de flesta klassamhällen. Då kommer vi längta tillbaka till det Sverige vi hade innan krisen!
Martin Rahm #20 ser dagens kris som en västanfläkt i jämförelse. Han kanske är nöjd med att läsa av svenska omxs-index och missar skrotbörsen som är en säkrare indikator på vart vi är på väg.
Som exempel var priset på järnskrot i somras uppe i 3550 kr/ton är nu nere i ca 25 kr/ton och våra energiska skrottjuvar som stulit hela kyrktak, elkablar (i drift) samt brutit upp järnvägsräls m.m. är numera arbetslösa och dessa stölder har i stort sett upphört efterhand smältverken i Kina slutar producera och därför inte behöver köpa in något skrot.
När tjuvarna blir arbetslösa är det KRIS på gång Martin Rahm! Då har snart inte kapitalets tjuvmarknad heller längre något att stjäla från annat håll än sina egna byxfickor.
Jag skrev ingenstans attexpediten fick hela väskans kostnad !
Jagskrevatt de pengarna som betalades kommer ”någon” tillgodo. Bland annat betalar den expeditens lön, importörens lön osv osv
Sen är det väl så att i slutändan finns det en företagsägare som tar merparten – vilket kan vara rätt eller fel – men den debatten lämnar jag därhän.
Vad jag ville säga var att det är väl varken bättre eller sämre om någon köper en 30kkr väska, även om jag som sagt själv inte fattar den grejjen.
De som jobbar i ngt led får sin lön tack vare det – och för det mesta brukar dyrare varor betinga högre lön, även för expediter osv – men självklart inte hela väskans värde – det vore ju absurt – om inte annat så har ju ngn tillverkat den !
Sen kan man förvisso säga: Människor svälter – och någon spenderar 30 kkr på en usel väska !
Och där håller jag med om att människan somköper väskan troligen inte har lyftsin blick speciellt högt.
Men det är också en annan debatt!
/K
SaraG:
De rikaste är mycket rikare än de fattigaste idag. Men du får inte glömma bort att de fattigaste är färre. Och att folk generellt sett har det mycket bättre, även om de klassas som fattiga (i den rikavärlden iaf).
Även om du idag har tak över huvudet, får tre mål mat, har en TV och kylskåp så kan du bli klassad som fattig i västvärlden…
Sen är inte allt bra och väl för det. Och det finns lång väg att gå. Särskilt Afrika och på många ställen i Sydamerika så verkar det på sistonde ha blivit sämre. En röd tråd verkar dock vara att ställen med fred och handel går det bra för, krig och isolation är inte bra…
mer läsning bla på världsbankens sida:
http://www-wds.worldbank.org/external/default/WDSContentServer/IW3P/IB/2004/07/22/000112742_20040722172047/Rendered/PDF/wps3341.pdf
/K
Att behandla ”Marknaden” och tänkandet kring den som en entitet som ersätter Verkligheten är som sagt farligt. Marknaden är likt annat en mänsklig konstruktion som kan förändras av de som uppfunnit den. Marknadsfundamentalismen är som vilken annan religiös fundamentalism som helst – destruktiv.
Arebir,
Kanske är det ingen som längtar tillbaka till den tid då man inte kunde köpa hur mycket som helst, men jag tror att vi blir tvungna tillbaka. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med råvaror i världen som räcker för att männa vår girighet och habegär.
Dessutom räcker inte våra psyken till. Vi är inte skapade för att arbeta så mycket och så länge för att få konsumera. När depressionerna sätter in finns inga handväskor i världen som kan rädda folk.
Jag tror inte för ett ögonblick att antalet utbrända sjunker. Tvärtom, ur mitt lilla perspektiv och med det antal människor jag känner till ser det ut som om det är den vägen vi ska alla vandra. Zombies, olyckliga och apatiska med en massa prylar hemma, så många prylar att vi inte ens orkar damma av dem.
@ Rödluvan
”Kanske är det ingen som längtar tillbaka till den tid då man inte kunde köpa hur mycket som helst, men jag tror att vi blir tvungna tillbaka. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med råvaror i världen…”
Jag tror du har helt rätt! Och jag tror inte heller att vi blir lyckligare med fler prylar.
I så fall skulle vi vara världens lyckligaste folk vid det här laget ;)
Men på den ofrånkomliga ”vägen tillbaka” så riskerar vi också att förlora allt det som är bra med Sverige.
Du har rätt! Det ÄR kapitalismens kris och det är EN OCH SAMMA kris. Det är så, att kapitalismen fungerar bara under tillväxt, och det har vi haft nu i tre sekler. Men nu sinar oljan, vilken är den strategiska faktorn bakom alltihop, enkelt talat, och vi har dessutom fått en ohälsosamt skev inkomstfördelning i hela västvärlden efter två decennier av nyliberalt styre. Det hela är egentligen enkelt: investerarna vill ju bara tjäna pengar, och då inga lönsamma investeringsmöjligheter yppar sig, blir det bästa att helt enkelt dela ut de satsade stålarna och efterhand lägga ner ve4rksamheten. Det är därför aktieutdelningarna ligger på historiskt hög nivå mitt i brinnande kris. Risken är nu att hela det globala kapitalistiska systemet säckar ihop genom allmän bolagsplundring. Det vi nu ser är ingenting mindre än kapitalismens svanesång, och jag ser ingen annan lösning en generell övergång till ett ett eknomiskt system inom ett planekonomiskt ramverk under statlig översyn och kontroll.
Till Peter Ingestad:
Ja, men att oljan sinar har man vetat sen 1973 – då det var oljekris. Man kunde ha planerat för detta – och då framför allt är det politikerna som brustit i ansvar genom att inte föra någon som helst ansvarstagande och framåtsyftande politik – man kunde genom lagstiftning och incitament ha fört utvecklingen framåt på miljöområdet redan då eftersom detta är helt kända problem sen 60-talet, men det har man helt och hållet struntat i och bara kört på i gamla hjulspår. Man hade alla möjligheter men struntade helt enkelt i det. Så jag menar…För oss som kämpat och skrikit oss hesa för detta sedan åtminstone 80-talet, så känns det som att det politiska systemet är öht inte lyhört och det finns ingen dialog man lyssnar inte på engagerade som påtalat problem och velat föra utvecklingen framåt. Betongsossar, betongmoderater och så alla småpartier som sviker sina ideal så fort dom kommer i närheten av makten. Så ser det ut – och det är fullständigt ogenomträngligt hela det här systemet.