Bildts tysta diplomati = Noll diplomati


Carl Bildt har försvarat sig mot kritik genom att hävda att de som kritiserar honom hatar företagande, så det är väl det vi gör när vi undrar varför han inte fått loss de fängslade journalisterna, Schibbye, Persson och Dawit Isaak. Den tysta diplomatin är nog så tyst så att den inte ens hörs.

Eric Rosén/Nyheter24: ”Carl Bildt (M) har hela tiden obekymrat viftat bort anklagelser om att hans tid i folkrättsbrottsutredda oljebolaget Lundin Oil (numera Lundin Petroleum) på något sätt skulle kunna vara belastande för honom som utrikesminister.

Lundins aktivitet i till exempel det blodiga inbördeskrigets Sudan, besluten kring att göra tveksamma affärer i våldets Etiopien, eller jakten på licenser för att borra efter olja i Arktis påverkar inte Bildt som ändå, enligt egen utsaga, enkelt förhåller sig professionell till sitt uppdrag.

Därför kan han nu, som minister, vara ordförande i Arktiska rådet som beslutar om vem som får borra efter olja i Arktis (det blev Lundin Petroleum).

Därför kan han nu vara ytterst ansvarig för att få hem de fängslade journalister som åkte till Etiopien för att granska Lundin och Bildts förehavanden i landet (tyst diplomati ledde till straffet elva års fängelse för bland annat terrorbrott).”

Att Bildt är ordförande i Arktiska rådet var en nyhet för mig, att Lundin Petroleum fick konsessionerna är därför inte lika överraskande. Det är dessutom praktiskt att reducera alla som ifrågasätter utrikesministern till personer som hatar företagande, på det sättet behöver han inte svara på några frågor alls, en konst som han dessutom har utvecklat till fulländning, och som förstås gett honom öknamnet ”Teflon-Bildt”.

Det är förstås tråkigt för de anhöriga till dem som sitter fängslade. Schibbyes och Perssons anhöriga intervjuades i TV efter att de fått träffa utrikesministern, de uttryckte rejält hopp om att relativt snart få hem de fängslade, men jag tycker att de ska fråga familjen Isaak i Göteborg för att få lite perspektiv på tiden som återstår innan de kommer hem.

Själv undrar jag om några kvällstidningsjournalister har frågat Arktiska Rådet om Carl Bildt gick ut ur lokalen när det skulle röstas om vilket företag som skulle få borra efter olja i Arktis, men det har de givetvis inte. Carl Bildt behöver ju inte gå ut, han är ju moderat.

it Andra om: , , , , , , , , , , , , ab1 dn1 svt sr ex svd1


5 svar till “Bildts tysta diplomati = Noll diplomati”

 1. Bild själv borde ju orsaka panik inom (M). När som helst kan det komma nyheter om Bildts affärer som skakar regeringen!

 2. Tydligen hatar tidigare Lundin anställda också företagande!
  Den kristna fredsrörelsen följer detta bra. http://www.krf.se/tidigare-anstalld-vittnar-om-lundins-samarbete-med-milisen

  Från artikeln: ” Enligt Matthew underlättade radiokommunikationen för de stridande förbanden att tvinga bort civilbefolkning, rebeller och fiendesoldater från oljefälten:
  – Lundin var inte ett företag. Det var snarare en ingång för den nordsudanesiska armén.
  Lundin Oils eget säkerhetsfolk inte gick att skilja från den reguljära armén eller milisen menar Matthew.”

  Det verkar vara dags att ställa statsministern till svars för varför han valde en minister som tjänat miljoner på denna typ av affärer.

  Annat läsvärt under samma adress: Biståndspengar används för att tvätta Lundin Petroleums rykte

  Är det inte konstigt att Bildt uttalar sig om hat mot företagande. Jag trodde han var politiker….
  Lundin hade säkert blivit mycket mindre granskade utan honom.

 3. Utrikesminister Carl Bildt. Ju mer jag läser om hans kopplingar till Lundin Oil ju mer förskräckt blir jag. Hans slingrande svar om styrelseuppdraget och ansvaret i Lundin Oil (Lundin Petroleum) sprider smuts över hela högerregeringen. För alla att läsa och höra. Det värsta är ändå hans totala brist på empati för dessa tusentals fördrivna och dödade. I ”rensningen” av områdena i Sudan och sedan Ogaden i Etiopien. En folkfördrivning och mördande för att frigöra mark för oljebolagen. Från den oljeutvinningen har utrikesministern tjänat sina miljoner. Han nämner aldrig med ett ord de ohyggliga tragedier som drabbat människorna där. Familjer dödade, bostäder nedbrända, hundratusentals på flykt och sedan i en lägertillvaro. Som om denne välutbildade man ur överklassen inte förstår vad som händer dessa människor. Vill inte erkänna kopplingen mellan oljan, sina inkomster och de ohyggliga tragedierna. – Maj Wechselmans bok ”Det är upp till dig” (med samma namn som hennes film och samma skildring) är värd att läsa. Boken är nog mer stringent än filmen och har ordentliga källanvisningar. Skildrar oljebolagens – och respektive regeringars – ageranden både vad gäller Sudan och Etiopien (Ogaden).
  Ulla Johansson

 4. Bildt är som en en miljöns och även mänsklighetens bödel i kulisserna.
  ”Verka, men inte synas” är familjen Wallenbergs måtto, ”verka, men inte påverka” är uppenbarligen Carl Bildts.

  I alla fall inte påverka till miljöns och mänsklighetens framtida förbättring.

 5. Man skall passa sig för den skuldmedvetnes ilska, den brinner hett och är extremt oberäknelig.

  Det är iaf skönt att se att det finns en gräns för när han klarar av att låtsas som det regnar.