Bildt uttrycker sig för försiktigt


Idag har Carl Bildt varit i Gaza och beskådat den förödelse som Israel tillfogat palestinierna. Staden är bitvis krossad, det ser ut som om en jordbävning dragit fram.

DN: ”Utrikesministern tillbringade hela tisdagen i Gaza för att få information om biståndet och träffa företrädare för FN-organet Unrwa, som förser området med nödhjälp. Det som gjorde starkast intryck på Bildt verkade dock vara mötet med företagare som fått sina industrier förstörda. I delar av Gaza stad är skadorna omfattande. – De fungerande industrier som fanns är nu nästan totalförstörda. Och de är inte förstörda av strider utan medvetet sprängda. Det är en medveten förstörelse, säger Bildt på telefon från Gaza. Raserandet av fabrikerna innebär tusentals förlorade arbetstillfällen. Det får förödande följder för näringslivet i området, menar Bildt som inte kan hitta något motiv till det israeliska agerandet.”

Samtidigt som jag lyssnade på Ekots intervju med Bildt så testade jag att sätta ihop en del bilder från Gaza till Michael Heart’s sång för Gaza – ”We will not go down”. Det är de bilder jag visat de senaste veckorna från den enorma förstörelse som Israel åstadkommit, ändå har jag valt bort 8-10 av de otäckaste bilderna. Jag inser att folk inte vill se sönderslitna kroppar och bilder på barn som bränts ihjäl av fosfor. De flesta kan nog föreställa sig sådana bilder ändå.

Mitt lilla experiment fungerade. Jag hade tillgång till fria bilder och fri musik vilket gör att jag kan lägga upp bilderna här på bloggen. Många har säkert sett

en del av bilderna, och en del kanske har hört musiken också. Dubbelklicka gärna på videon för att komma till Youtube. Då kan du betygsätta den och desto bättre betyg och ju fler visningar desto högre ranking får videon. Det betyder att många fler kommer få upp den tidigt och ta del av bilderna. Och låten är utomordentligt bra, man får inte ont i öronen av den.

Andra om: , , , , , , , , , , it DN1 SvD123 Db1 Dagen

[tags]Gaza, Youtube, Carl Bildt, Israel, Massmord, Fosforgranater, Apartheidstaten, Sionism, Palestinier, Palestina, Politik[/tags]


14 svar till “Bildt uttrycker sig för försiktigt”

 1. Det säger ganska mycket om Bildt när det starkaste intrycket han fick i Gaza är de ”förödande följder för näringslivet i området”…

 2. Håller med, fast det var ändå bra att han sa att han ”inte kan hitta något motiv till det israeliska agerandet.”

  Kommar Dilsa kalla honom för antisemit eller terrorist nu? :)

 3. Betänk att Bildt är utrikesminister i det Sverige som är oerhört noga att foga sig i EU:s centralism.
  I det ljuset är hans uttalanden väldigt skarpa.
  Det kunde ha varit mycket värre
  Den som vill lämpliga kontraster kan studera Tjeckiens uttalanden vid det israeliska överfallet.

 4. Det är bra att han åker till Gaza och bildar sig själv en uppfattning av Israels förstörelse av detta fängelseläger.
  Men jag tror han har en annan agenda för sitt besök (om jag känner honom rätt?). Gissa vilket?

 5. Snälla, Calle är pärla! Det måste ni erkänna.
  Tänk om man skickade Fredrik Malm till Gaza att ge sin bedömning av situationen. Nämligen, han som sa att Israel skjuter mot militära mål…

 6. En sammanställning av massakern i Gaza görs i Pakistan Daily. Det är en skrämmande läsning som är viktig att ta del av, eftersom den visar vilken bild som folken i den delen av världen får av Israel.

  ”Another Israeli spokeswoman, Tzipora Menache, stated that she was not worried about negative ramifications the Israeli onslaught on Gaza might have on the way the Obama administration would view Israel. She said ’You know very well, and the stupid Americans know equally well, that we control their government, irrespective of who sits in the White House.

  http://www.daily.pk/world/americas/9334-israeli-spokesman-says-we-

  MVH

  Lasse W

 7. Nog förstår jag att i linje med bloggens politiska inriktning så måste man alltid kritisera företrädare för alliansen och borgarna.

  Men fundera lite över hur otorligt många krig och konflikter mer vi hade haft om de officiella företrädarana och diplomaterna hade uttryckt sig i skarpa ordalga (i den vardagliga meningen) hela tiden !??!

  Deras uppdrag gör ju ut på att uttrycka sig politiskt och diplmatiskt, men ändå låta poängerna gå fram. Och visst har många av dessa företrädare haft klavertramp (Bildt i de inledande kommentarerna av Georgienkrisen tex) men vissa kommentarer måste man läsa i skenet av internationell diplomati – och där kan de mest subtila vinklingar i själva verket tolkas riktigt skarpt !

  /K

 8. En som uttryckt sig mindre försiktigt än Bildt är EU-sändebudet Marc Otte som säger att Israel förvandlat Gaza till ett helvete.

 9. Fördjävligt bildspel.
  Man ska vara väldigt glad att man inte var där.

  Och som tidigare påpekat så ska vi vara väldigt glada över att vår utrikesminister heter Fredrik (med diverse efternamn).

 10. Mycket bra bildspel, men hemska bilder!
  Suveränt gjort med musiken till..j-t känslosamt
  .. sitter med tårar i ögonen.
  Bra jobbat!
  Kommer sprida den till många!

 11. Klas: Visst har du rätt i det du säger. Mitt personliga problem med Carl Bildts kommentarer är dock att de är så färgade att hans personliga åsikter och vad som är Politiskt Korrekt. Det är t ex tydligen okej att helt onyanserat anklaga Ryssland för att vara det nya Nazi-Tyskland då de försvarar ryska medborgare och FN-personal mot det Georgiska angreppet. Däremöt kan han inte hårdare fördöma den brutala slakten av kvinnor och barn som Israel har ägnat sig åt under de senaste 60 åren, med ”toppnoteringen” i Gaza-konflikten.

 12. På Aktuellt i går (eller TV4-nyheterna) rapporterades om att Liebermans parti kan komma att få en viktig roll i det kommande israeliska valet. Och att partiet diskuterat åtgärder som att bomba Gaza med atombomber. Kanske något som borde lyftas fram mer. Skulle ju vara bra om mer fokus lades på att det är högerextremister som styr landet, särskilt med ofta fåniga anklagelser om att bloggar som din skulle vara antisemitiska.