Bildt tillrättavisad av – Frankrike


Att frågan om Georgien fortsätter att ta upp en del av medias intresse är kanske inte så konstigt, men en nyhet för mig är att Carl Bildts hökaktighet tillrättavisats av Frankrikes utrikesminister på mötet mellan EU:s utrikesministrar.

SvD/Leif Pagrotsky: ”Vi vet nu att detta föregicks av hårda diskussioner mellan utrikesministrarna, där Sveriges utrikesminister Carl Bildt tycks ha intagit den mest hökaktiga positionen. Anteckningarna från utrikes­ministrarnas möte den 13 augusti berättar att den högt ansedde franske ordföranden Kouchner vid flera tillfällen tillrättavisade Carl Bildt för det sätt han agerade på under mötet.”

Vi har fått vänja oss vid att helt sakna utrikespolitik sedan Göran Persson tillträdde som statsminister, något som de flesta av oss börjat vänja oss vid. När Carl Bildt blev utrikesminister i den nya högerregeringen så var det många som förvånades av flera orsaker. Det första var givetvis att Bildt och Reinfeldt länge har betraktats som riktiga ovänner, sedan hade Bildt skaffat sig en image som ”Palestinavänlig”, något som vi alla idag förstår bara var något slags mask.

Det var i och för sig känt att Carl Bildt arbetat som lobbyist åt Vita Huset för att sälja in Europa på att bomba Saddam Hussein, en period som Bildt använde till att tala mycket om Saddams alla massförstörelsevapen. Att han sedan hade aktier och optioner i porr- och vapenindustrin var också bekant, men alla trodde väl att han skulle göra sig av med dessa, vilket senare visade sig att han inte gjorde. Först nu har han sålt för cirka tio miljoner men lär enligt medieuppgifter fortfarande ha kvar sådana för närmare en miljon.

Bildt

Nu sägs det att han har dessa förvaltade av annan part, men ingen tror väl egentligen på att han inte uttalat sin personliga vilja till dem som sköter hans förmögenhet. När så Pagrotsky berättar att utrikesministrarnas ordförande flera gånger fått tillrättavisa Bildt så stämmer det rätt väl överens med mångas bild av honom som någon slags utrikespolitisk diva.

Om Reinfeldt kommer att göra en ommöblering i regeringen nu i höst, som det spekulerats om, så vore det bra för Sverige om Bildt fick återgå till sina affärer med diverse oligarker i stället för att trassla till Sveriges utrikespolitiska relationer.

AB1 SvD DN1 SDS it

Andra om: , , , , , , ,

[tags]Leif Pagrotsky, Carl Bildt, EU, Utrikesministrar, USA, Georgien, Ryssland, Politik[/tags]


9 svar till “Bildt tillrättavisad av – Frankrike”

 1. Det var väl tur att det inte var Sverige som hade EU:s ordförandeskap i år.
  Om Bildt skulle författat ett fredsavtal, som fransmännen nu lyckades med, så hade katastrofen varit total.

 2. Efter att ha läst Pagrotsky:s artikel är det inte utan att man blir lite imponerad! Han klär av vår utrikesminister fullständigt, och det utan att förolämpa honom eller förlöjliga honom! Pagrotsky är en person som har de kvalitéer som Bildt saknar. Han har förmåga att analysera komplicerade situationer och han är också sansad och eftertänksam!

 3. -Bildts lika odiplomatiska som högljudda och omogna agerande ökar på spänningen då han tycks ha samma primitiva syn på Ryssland som George Bush och Condolezza Rice . Det är inte bra för vårt lands säkerhet att Sveriges utrikesminister driver samma aggressiva utrikespolitik som Bushadministrationen- skriver Rune Lanestrand om USA, Ryssland och Georgien i FiB

  och jag är böjd att hålla med honom på alla punkter.
  Särskilt det där med omogna agerande.
  Förmodligen var det Bildts olika naiva utspel som fick Bush att knyta honom till sig.

 4. Att en sådan notorisk lögnare (ubåtarna bl.a) och patologisk russofob kan få bli utrikesminister i en Svensk regering är fullständigt vansinnigt.

  Förmodligen är det därför Sarkozy och €U då Frankrike har ordförandeskapet, får ta honom i örat. Sarkozy kämpar med förtroendet nu sedan han uppdagats av Ryssland i säkerhetsrådet med att smugit USAs ärenden. Fredsplanen han mäklade mellan aggressorn i Georgien Saakashvili och Medvedev, där Ryssland framställde sex punkter som Georgien gick med på efter att ha brottats ned av Ryssland, dök efter att Rice stuckit fort som f-n ner till Tblisi upp med några ”ändringar” i det finstilta i säkerhetsrådet. USA försökte alltså få igenom ändringar i ett legalt och signerat fördrag, föga hedervärt av Sarkozy och Frankrike. När USA nu hävdar (för medial konsumtion givetvis)att Ryssland ”brutit” fördraget mellan Ryssland-Georgien-Frankrike är det alltså sin egen olagliga version man refererar till fullt medveten om att den saknar all laga kraft.

  Bortsett från England och några öststater som gått med i USAs Drang nach osten, har €U inget att vinna på det ”kalla krig” USA vill provocera fram. €U behöver Ryssland mer än Ryssland behöver €U och då inte bara som leverantör av energi men man behöver agera snabbt och ta klar ställning. Fyodor Lukyanov, ledarskribent i ”globala affärer” en utrikespolitisk tidning säger så här ang. €Us flathet och USAs kononbåtsdiplomati:

  ”Things have changed and, based on what Russian leaders are saying, our long effort to integrate with Western institutions, to become part of the Western system, is over. The aim now is to be an independent power in a multipolar world in which Russia is a major player.”

  Man har alltså inte bara fått kalla handen med sedvanlig kolonialmaktsförakt internationellt och globalt utan har också under en tid då Ryssland varit försvagat fått se sin säkerhet underminerad av aggressiva lydstater till USA och trupper vapen och nu snart också missiler alldeles vid gränsen. Att USA arbetat för att försöka oskadliggöra den enda stat som kan äventyra en fortsatt ”unipolär värld” (New world order) är nu bortom allt tvivel, €U börjar sent inse att man inte kommer att lyckas hålla Ryssland i armmod som under Jeltsin och de rysk-israeliska oligarkernas totalitära rövarkapitalism, dessa 10-15 år var ett kort och sorgligt ögonblick i landets historia och landets president har nu gjort fullständigt klart liksom Putin tidigare (i Munchen talet)att man inte acceperar vare sig denna unipolära en-stats dominans eller fortsatt förakt från väst, ”Ryssland är en stat att räkna med” sade Medvedev och tillade bestämt att man inte kommer att acceptera att västmakterna beväpnar aggressiva lydstater och regimer som den i Georgien.

  F.ö väntar jag spänt på att temat i Hollywood nu går över från ”onda” araber och Perser till ”onda ryssar” igen, kanske en come back för Roger Moore som agent James Bond?

 5. Det är bättre Fredrik Reinfeldt möblerar om hela regeringen och sparkar ut hela sin alliansregeringen nu. Nyval vore på sin plats.

 6. Vill bara tillägga att det stod en intressant artikel i The New York Times idag, där Sverige pekades ut som ett av de mest hökaktiga EU-länderna i frågan om sanktioner mot Ryssland i Georgienkrisens efterföljd(tillsammans med Polen, Baltikum och Storbritannien), medan Frankrikes Kouchner framstod som en diplomat, som motsatte sig sanktioner och ansåg att man måste hitta en gemensam plattform för att lösa konflikten.

  Vår alliansfrihet är såvitt jag vet beslutad av riksdagen, vad har Carl Bildt för rätt att driva en politik som går emot denna och därmed också Sveriges medborgares intressen? Det är enormt oansvarigt av honom att framstå som en talesman för Bush-administrationen och därmed dra in Sverige i konflikter vars utveckling ingen kan förutse.

  Länk till NYT:

  http://www.nytimes.com/2008/09/09/world/europe/09georgia.html?_r=1&hp&oref=slogin

 7. Kan vi inte få honom utbytt snarast, vi behöver en mer diplometisk utrikesminister snarast.

  Kan vi köpa någon på postorder, de kan inte vara sämre.

 8. Ska Sveriges utrikesminister sitta still i båten bara för att Frankrikes utrikesminister tycker annorlunda?

  Vi kanske borde börja föra utrikespolitik istället för att sträka upp ett finger i vädret för att se vart det blåser!