Bildt till KU om Israel-uttalandet?


Idag skriver Helle Klein en ledare om ambassadör Elisabet Borsiin Bonnier och hennes diplomatiska magplask då hon tvärt emot vad som förväntats av henne plötsligen fördömer en svensk tidnings-
artikel. Helle Klein konstaterar i sin artikel som har rubriken ”Nu måste Bildt ge besked om pressfriheten” att om inte utrikesministern fördömer agerandet så riskerar han att hamna i konstitutionsutskottet.


Helle Klein/AB:
”Israels vice utrikesminister Danny Aaylon kräver att den svenska regeringen fördömer artikeln. Det borde få den svenska regeringen att påminna om vad svensk pressfrihet innebär. Men icke. I stället skickar den svenska ambassadören i Tel Aviv, Elisabet Borsiin Bonnier, ut ett pressmeddelande där hon håller med den israeliska kritiken.”

Elisabet Borsiin Bonnier: ”Artikeln i den svenska dagstidningen Aftonbladet är chockerande och motbjudande för oss svenskar, liksom för israeliska invånare. Vi delar den bestörtning som representanter för den israeliska regeringen, media och den israeliska allmänheten uttryckt. Denna ambassad kan bara tydligt ta avstånd från det”, skriver ambassadören.”

Donald Boström skrev en artikel i Aftonbladets kulturdel där han berättade om en upplevelse han haft när han förberedde en bok och befann sig omväxlande på Västbanken och i Gaza. Han såg då med egna ögon hur en palestinier som hade skjutits av israeliska soldater återlämnades till de anhöriga nattetid och de fick begrava offret direkt. Det Boström rapporterade i Aftonbladet var att kroppen uppenbarligen var obducerad och att de anhöriga misstänkte att inre organ stulits.

Själv har jag skrivit en hel del om Mellanöstern-
konflikten och har vid upprepade tillfällen läst den typen av påståenden och också fått dem åter-
berättade för mig av palestinier boende i Sverige. Dessutom fick jag ett antal bilder på obducerade palestinska män där uppgiftslämnarna hävdade att dessa hade blivit mördade av israeliska soldater och att deras organ hade stulits. Det enda jag med utgångspunkt från bilderna kunde konstatera var att kropparna hade blivit uppskurna och sedan slarvigt ihopsydda.

Donald Boström refererade i sin artikel till det tillslag mot maffian som har gjorts i New York och New Jersey. Där greps ett antal rabbiner och uppgifter i media har gjort gällande att dessa kriminella bland annat hade ägnat sig åt organ-
handel, organ som kom från Israel. Har man i det läget stött på dessa berättelser om organstölder från palestinier så undrar man naturligtvis om det kan finnas något samband.

Det var också det som föranledde ambassadör Elisabet Borsiin Bonnier uttala sig för både den svenska regeringens vägnar och dessutom för svenska folket. Det var ett övergrepp eftersom hon som regeringens representant ska förhålla sig

antisemitism

neutral till sådant som skrivs i media, eftersom vi har pressfrihet i landet. Det är också bakgrunden till att Aftonbladet reagerar som de gör. Tar inte utrikes-
minister Bildt avstånd från agerandet så är det givetvis en sak för konstitutionsutskottet.

Personligen anser jag att Elisabet Borsiin Bonnier bör få göra Gotlands landshövding sällskap i hennes nya arbete med att sortera papper. Hon har misskött sina arbetsuppgifter då hon uttalade sig och sedan lade ut sitt yttrande på ambassadens hemsida.

Helle Klein/AB: ”Vi, som under lång tid skrivit om Israel-Palestina-konflikten och ifrågasätter staten Israels ockupationspolitik, brukar titt som tätt anklagas för antisemitism. Det är djupt olustigt och bidrar till en problematisk devalvering av det viktiga begreppet antisemitism. Men på denna låga nivå vill tyvärr företrädare för den israeliska staten och så kallade Israelvänner i Sverige föra debatten.”

Något som varenda person med åsikter om den israeliska politiken drabbas av som bekant…

organ

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , Helle K/AB Boström/AB dn svd123 dagen12 ex dps n24 hd pol Hampus Motbilder Motbilder2 t

[tags]Israel, Carl Bildt, Elisabet Borsiin Bonnier, Mellanösternkonflikten, Organstäld, Donald Boström, Konstitutionsutskottet, KU, Utrikesdepartementet, Ockupation, Folkrättsbrott, Genevekonventionen, Palestina, Aftonbladet, Helle Klein, Antisemitism, Politik[/tags]


5 svar till “Bildt till KU om Israel-uttalandet?”

  1. Carl Bildt är inte han huvudsakligen affärsman och har utrikesministerposten som en framtida språngbräda för bättre förtjänster?

  2. Intressant hur utländska medier, även Gilad Atzmon, refererar till ”the Swedish paper’s accusations”. Donald Boström är inte Aftonbladet. Det är som att säga att tidningen Expressen – som ägs av Elisabet Borsiin Bonniers släktingar – anklagar islam för att vara en farlig religion baserat på en krönika av Ulf Nilsson.

    Boström gjorde för övrigt inte själv några ”accusations” mot apartheidstaten – artikeln är ju övertydlig på att de kommer från palestinierna. Den enda anklagelsen om organstöld som Boström själv vågar göra i artikeln är att kinesiska och pakistanska myndigheter tar organ från avrättade fångar. Detta kan han göra utan att Kinas regim eller kinesiska/pakistanska lobbygrupper hysteriskt kallar honom anti-kinesit.

  3. Sverige borde fördömma Israel istället och ta bort sin ambassad därifrån. Då slipper man pajaser som Borsiin-Bonnier får skattepengar för att vara puckad i fjärran land.

  4. Jag tycker att Bildt är så sanslöst mesig så att det är skrattretande. Han skulle helt enkelt satt ner foten ordentligt. Och som sagt, med tanke på isrealernas reaktion så skulle jag tro att artikeln i Aftonbladet pekade på en öm punkt, det var helt enkelt sant.