Bildt och Billströms mördarvakter kvar i Irak


George W Bush har vid ett flertal tillfällen hävdat att man nu har infört demokrati i Irak. Men inte demokrati i bemärkelsen att landets regering har något inflytande över vad som ska gälla i landet.

Aljazeera: ”The US state department has renewed the license for controversial private security firm Blackwater to protect diplomats in Iraq for another year, according to officials.

The department said there was no reason to refuse the license while the FBI investigates a fatal shooting of 17 Iraqi civilians in Baghdad which involved Blackwater personnel.

”I have requested and received approval to have Task Order 6, which Blackwater has to provide personal protective services in Baghdad, renewed for one year,” Gregory Starr, assistant secretary of state, said on Friday.”

Givetvis reagerar Iraks regering surt på detta, men det spelar ingen roll vad de tycker eftersom Iraks regering i praktiken sitter i ett vitt hus i USA.

BAGHDAD, Iraq (CNN): “The U.S. State Department’s renewal of Blackwater’s contract to provide security in Iraq ”is bad news,” an adviser to Iraqi Prime Minister Nuri al-Maliki said.”

Några svenskar som applåderar beslutet att låta Blackwater stanna kvar i Irak är förstås Carl Bildt och Tobias Billström. Dessa herrar skyddades av dessa legoknektar vid sitt besök i Irak i september förra året, något som de senare förnekat.

Expressen: ”Utrikesminister Carl Bildts namn dras nu in turerna kring det skandalomsusade amerikanska säkerhetsföretaget Blackwaters härjningar i Irak. Bildts och hans sällskap sa nej till officiellt irakiskt skydd när de besökte Bagdad i början av september. Irakiska källor påstår nu att den svenska delegationen i stället anlitade Blackwaters tjänster.”

Socialdemokraten Urban Ahlin försökte få svar på hur Bildt och Billström skyddades i Irak, men frågan stoppades av riksdagens kammarkansli.


Och Bildt och Billström säger förstås ingenting om saken och SÄPO säger ingenting heller. Det leder mig också till min slutsats att dessa herrar är glada för att Blackwater blir kvar ifall lusten faller på att turista i Bagdad ytterligare en gång på skattebetalarnas bekostnad.


Värt att notera är också att media inte rotat vidare i denna fråga. Uppenbarligen så är de tysta i solidaritet med regeringen, för saken är mycket intressant så den tidning som fortsätter att nysta i detta lär sälja många lösnummer, men där har de frångått den vanliga dagordningen. Vad tystnaden beror på får vi således inte veta, men jag utgår i alla fall från att det har med Carl Bildts roll som lobbyist för Vita Huset innan kriget då han engagerade sig hårt för en amerikansk invasion.

Fler av Latuff Aljazeera CNN Expressen om Bildt SDS HD SvD Dagbladet Politiken

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Carl Bildt, Tobias Billström, Bagdad, Turister, Skattebetalarna, Högerregeringen, Blackwater, Irak, Kriget mot terrorismen, Lobbyist, Vita Huset, George W Bush, Legosoldater, Marionettregering, Oljan, Hegemoni, Politik[/tags]


5 svar till “Bildt och Billströms mördarvakter kvar i Irak”

  1. ”media inte rotat vidare i denna fråga. Uppenbarligen så är de tysta i solidaritet med regeringen”

    Läste nyligen att medierna speglar och belyser alliansen i betydligt högre grad än oppositionen! Det kan i och för i och för sig bero på dem själva; men jag är av den åsikten att vi sakta en säkert går emot att likna det amerikanska medialandskapet, där i stort sätt 6 stora företag äger 90 % av medierna! Vi lär väl se samma fenomen även här, nämligen att alla problem som alliansen har tigs ihjäl av en enig mediakår (undantag Svd). Journalisterna börjar mer och mer fungera som reklamförsäljare igenom att skriva tits entertainments i kändissvängen för det säljer. Bloggarnas roll i USA för mer och mer inflytande just på grund av detta fenomen – allt färre tar media på allvar. Det dröjer nog därför inte så länge innan googel med flera inför ett pris i deras sökningar. Är du rik, hannar du alltid överrest. ÄR du fattig hamns du sist. Detta är sista spiken i kistan för den ”fria” informationen. Sedan kommer vi gå mer och mer mot att stora multinationella företag sakta men säkert inför en ekonomisk censur, så att vad som verkligen sker i samhället vet endast ett fåtal makthavare.

  2. Skamligt av Sverige att anlita Blackwater. Riktigt fegt och skamligt. Varför har man inte använt sig av insatsstyrkan istället? Vi är väl inte nån bananrepublik som använder sig av krigshundar – eller är vi det?

  3. Det är klart att Irak är en demokrati; i samma mening som Danmark och Norge var det under tyskarna.

  4. Jag som trodde att vi levde i ett öppet samhälle! Undrar om Sverige får rabatt för att hålla tyst. Så in helvete ynkligt! Varför ska Sveriges politiker skyddas av mördare! Faan va man är besviken!