Beslutet är ju fattat, säger Reinfeldt


Jag vet att det är elakt att citera stats-
ministern när det gäller FRA-lagen, men säger man saker som visar på intellektuell oförmåga eller ignorans så får man finna sig i att bli citerad som t.ex. bussdirektören igår.


Mats Engström tar idag upp
ett par aspekter som många har tänkt på, men som kanske inte alla fördjupat sina funderingar kring.

AB: ”FRA har en lång historia av nära samarbete med USA. Lagstiftningen ger stora möjligheter att byta försvarsunderrättelser. Men det är skillnad mellan attackflygplan och politiska flyktingar. Att ge information om radarn på ryska Suchojs senaste modell är en sak. Att berätta om nätverk som vill störta president Musharaf i Pakistan är något annat. Upplysningar om sådana kontakter kan sända människor i fängelse, kanske till tortyr och död.

Har cheferna på FRA förstått det fullt ut?”

Svensk-amerikanskt underrättelsesamarbete har långa traditioner, det var knappast en tillfällighet att Thomas Bodström satt i knät på den amerikanska administrationen, möjligen fick han som belöning träffa George W Bush, jag vet inte. Men agerandet i samband med den amerikanska musik- och filmindustrin när det gällde att jaga fildelare på The Pirate Bay och tillslaget mot dem var inga tillfälligheter. Det är viktigt att komma ihåg att Bodström är en av de personer som var primus motor i att ta fram denna lag, något som han försöker dölja idag genom att hävda att lagen ska rivas upp om oppositionen vinner valet.

Att FRA-lagen är farlig har nog en majoritet förstått, men som vanligt när det gäller lagar framplockade av (s) så är mantrat ”Vi skapar lagen för att de metoder de redan använder ska bli lagliga” (Fritt Bodström). Så även om Engströms slutsatser är helt korrekta så måste s-väljarna förvissa sig om att Bodström inte kommer in i Riksdagen efter valet 2010. Något som även Aftonbladets ledarskribenter emellanåt borde påpeka.

I slutklämmen tar Engström upp det som är självklart för alla.

AB: ”FRA:s rutiner måste underlätta granskningen. Det duger inte med chefer på lägre nivå som trycker på några knappar. Regeringen måste sätta tydliga gränser för vad som får lämnas ut och kräva välmotiverade, skriftliga beslut på hög nivå inom myndigheten. Data-

FRA, Bodströmsamhället

inspektionen måste få tillräckliga resurser och kompetens för att göra en granskning som är värd namnet.”

Det är visserligen sant, FRA måste granskas med lupp. Men det är också sant att FRA inte alls borde få skanna svensk internet- och telefontrafik. All avlyssning, oavsett art och grad, ska vara beslutad av domstol och den ska tidsbegränsas. Dessutom måste det självklara rekvisitet vara uppfyllt – man ska bara få spana på personer som är misstänkta för brott. Engström missade det i en för övrigt välskriven artikel. Det är verkligen inte självklart att USA ska ha tillgång till all telekommunikation i Sverige, lika lite som de ska kunna kontrollera hur och vart svenska medborgare skickar sina surt förvärvade slantar.

Kan inte lilla Sverige sätta ner foten?

AB SvD1 SDS1 Dagen1 DN123 Svensson om USA i t

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]FRA-lagen, Högerregeringen, Integritet, Underrättelsesamarbete, FRA, SÄPO, CIA, FBI, NSA, Echelon, Spionage, Politik[/tags]


6 svar till “Beslutet är ju fattat, säger Reinfeldt”

  1. Bra skrivet.
    Precis som du säger, så är USA väldigt centralt i allt det här. Reinfeldt gör vad som helst för att få leka med dem stora grabbarna. Det är precis som i skolan, enda möjligheten att få leka med dem stora grabbarna var att visa att man är lika stygg som dem. Eftersom regeringen redan har skrivit på avtal med USA om informationsutbyte, så vågar inte vår stadsminister visa sig hos dem stygga grabbarna utan resultat, därför är det bråttom.

  2. Jag är väldigt mycket emot FRA-lagen också och tycker den är rätt så meningslös eftersom vi redan har lagar som reglerar avlyssning vid brott etc.

    Men jag frågade en vän igår vad han tycker – en person som är väldigt paranoid (nära på en-knapp-för-att-spränga-datorn-ifall-han-hör-sirener-på-gatan-paranoid).
    Han är dessutom en av de mest IT-kunniga personer jag känner.
    Jag förväntade mig helt klart att han skulle säga att han hade på sig foliehatten konstant för att skydda sig mot FRA och blev lagom chockad när han sa att han inte var särskilt ororad.
    Han hade spenderat 2 timmar med att läsa igenom hela lagförslaget och såg inga problem med det.

    Det fick mig att undra om inte media har hypat upp problemet som vanligt.
    Dock så tror jag inte att min vän har tänkt frammåt – som t ex vad händer vid regeringsskiften? Inte för att jag tror att Sd hamnar i regeringen på ett bra tag, men ändå…

  3. Det va ju här inlägget skulle vara.Får man en chans till?
    Det är Robin Hood jag vill ha,sa statsminister Renfedlt.Herre gud här kommer skatteåterbäringen skrek folket,men vad fick de? Försämmrad A-kassa,försämmrad sjukförsäkring och så fick folket FRA,Hurra!

  4. Marcus R: ”Men jag frågade en vän igår vad han tycker – en person som är väldigt paranoid (nära på en-knapp-för-att-spränga-datorn-ifall-han-hör-sirener-på-gatan-paranoid). […] Han hade spenderat 2 timmar med att läsa igenom hela lagförslaget och såg inga problem med det.”

    Man kan väl vara paranoid av olika orsaker? T.ex. kommer FRA förmodligen inte att vara speciellt intresserade av fildelare eller annan inrikes småkriminalitet (än). På det viset kanske FRA inte utgör något större hot mot din vän. Anledningen till att journalisterna på gammelmedia plötsligt är så väldigt intresserade beror på hotet mot källskyddet – alltså mot en grundsten i deras verksamhet.

    Som jag minns det så var journalistkåren ganska sura på buggningslagen också ända tills det skrevs in undantag som förbjuder avlyssning av just tidningsredaktioner: SvD 2007-11-14 Buggning blir tillåten