Barack Obama, sedan – Hillary Clinton?


Jag har redan skrivit massor av gånger vad jag tycker om Barack Obama och risken finns att jag kommer skriva det hundra gånger till. Jag är en av dem som imponerades av hans Kairotal, det erkänner jag med skammens rodnad på kinderna.

Obama är en av världens mest framgångsrika bedragare, en man som lyckades dupera USA:s befolkning men vars arbete har inneburit ond bråd död för tiotusentals människor. Och som om inte det vore illa nog, nu går det rykten om att Hillary Clinton funderar på att ställa upp i presidentvalet år 2016. Jag slutar aldrig häpna över landet ifråga och vi är nog många som behöver fixera hakan med en halsduk när vi läser om USA:s politik. Själva har vi problem med vårt smygmedlemskap i Nato, vi lyckas inte ens ta oss ut ur Afghanistan trots att de borgerligas åsikter börjar krackelera.

Visst man kan raljera om USA hur mycket som helst, men ser man till landets gärningar så är det lätt att bli mörkrädd. Listan på länder som USA bombat sedan andra världskriget är lång, ”Kina 1945-46, Korea och Kina 1950-53, Guatemala 1954, Indonesien 1958, Kuba 1959-1961, Guatemala 1960, Kongo 1964, Peru 1965, Laos 1964-73, Vietnam 1961-73, Kambodia 1969-70, Guatemala 1967-69, Grenada 1983, Libanon 1983, 1984, Libyen 1986, El Salvador 1980, Nicaragua 1980, Iran 1987, Panama 1989, Somalia 1993, Bosnien 1994, 1995, Sudan 1998, Jugoslavien 1999 Afghanistan 1998-? Irak 1991-? Pakistan 1998-? Libyen 2011…”

Om jag inte minns fel så släpptes bomberna mot Hiroshima och Nagasaki efter andra världskrigets faktiska slut, men oavsett vilket så står vi inför ett land som med näbbar och klor strävar efter fortsatt världsherravälde. Vad det betyder konkret när det gäller Kina vet jag inte, men USA kommer knappast låta Kina bli världens mäktigaste nation. Och jag tror att fler än undertecknad bävar inför framtidsutsikterna, och nu talar man om Hillary Clinton. (forts..)

SvD: ”Det är svårt att peka på exakt när det hände – när Hillary blev cool på riktigt, i amerikaners ögon. Kanske var det Libyen. Obama var föreföll ganska sval inför att gripa in, men FN-ambassadören Susan Rice och presidentens säkerhetsrådgivare Samantha Power började högljutt kräva att det skulle hända något. Den halvofficiella historien lyder att de fick med sig Hillary, och sen, utan att Obama hade sagt särskilt många fler ord, började amerikanska kryssningsmissiler singla ner över mestadels Khadaffis trupper.”

Närmast i kön till rakning står tydligen Syrien, och sedan eventuellt Iran. Framtidsutsikter som går ut på att nästa amerikanska president heter Hillary Clinton skrämmer mig, och den borde skrämma resten av världens befolkning. Men jag kanske är överdrivet kritisk, hon kanske är en fredlig människa som inte går olika lobbygruppers ärenden, eller?

it Andra om: , , , , , svd123 svt sr123 dn1234 ab1234


3 svar till “Barack Obama, sedan – Hillary Clinton?”

  1. Andra världskriget slutade efter Nagasaki så bomberna föll innan kriget slutat! Kriget mot nazityskland slutade i maj 45

    • Å andra sidan var kriget slut ur alla praktiska synvinklar. Japan var slaget (bland annat som en följd av de mycket mer förödande brandbombningarna av merparten av de japanska storstäderna, som tyvärr glömts i skuggan av atombomberna), man kunde inte uppbåda något motstånd. Enda verkliga anledningen till att USA hade så bråttom att få kapitulationen var att man inte ville att Sovjet skulle hinna svänga runt sin krigsmaskin mot Japan, och därmed få sitta med vid förhandlingsbordet när kapitulationsvillkoren avgjordes.

  2. Jag tror sannolikheten är ytterst liten att Hilary blir demokraternas presidentkandidat 2016, än mindre att hon ställer upp. Hon lämnar ju posten som utrikesminister oavsett om Obama blir omvald eller inte, efter denna mandatperiod och har själv sagt att hon ska lämna politiken. Dessutom, det är en kosmetisk skillnad mellan Hilary och Obama. Båda är center/höger demokrater, rätt lika Bill Clinton som å ena sidan vill låta progressiva (2008 försökte ju båda låta som om de var något nytt) men där realiteten är en annan. Mycket kompromisser (vilket iofs krävs om du är amerikansk president) och den progressiva rörelsen har inte mycket att hoppas på. Med det sagt kan jag ändå känna att Obama gjort en del bra saker, men å andra sidan överskuggat det med idiotiska saker (en terrorlag där du utan rättegång kan dömas, och sättas i fängelse. Går i Bush fotspår).

    Jag vet däremot att det ryktas lite lösryckt om att Obamas VP, Joe Biden ska göra ett sista ryck som presidentkandidat 1016. Det är givetvis en otrolig högoddsare, då han försökt bli demokraternas presidentkandidat tidigare (senast 2008) men inte alls lyckats. Kommit bland de sista varje gång. Men oavsett vem det blir efter Obama, tror jag han kommer ta hem valet i November. Just för att Republikanerna har haft de svagaste kandidaterna på många år. Däremot tror jag de kommer kraftsamla till 2016, då flera etablerade men unga (t.ex. Marco Rubio), som inte ställt upp denna gång kommer göra det, och göra det svårt för Demokraterna. Vem det än kan tänkas bli.