Barack Obama är ansvarig


Nyheterna från Egypten inatt handlar om krypskyttar och brandbomber på och från taken runt Befrielsetorget, det talas om fem ihjälskjutna nu runt klockan sju, en siffra som givetvis kommer att stiga. Det sägs allmänt att de som begår dessa brott är Hosni Mubaraks säkerhetsstyrkor och polisen, något som verkar troligt med tanke på Mubaraks historia.

Det är viktigt att komma ihåg att Mubarak inte är något annat än en amerikansk marionett och att Barack Obama givetvis har möjlighet att säga åt honom att omedelbart dra tillbaka dessa mördare och terrorister. Den egyptiska militären står enligt uppgift i Ekot overksam runt torget, man gör ingenting mer än hindrar människor från de omgivande gatorna och broarna att komma fram.

Barack Obama och USA har ett direkt ansvar för det som nu inträffar, man vill av lätt insedda skäl inte ha någon revolution i arabvärlden, men genom att göra absolut ingenting så förlorar USA ännu mer anseende bland civilbefolkningen i samtliga länder. Vad det kan leda till i slutändan vet vi inte, men det är nog helt klart att det blir fler som kommer att kalla USA för ”Den Store Satan”, och då inte bara iranier.

Det blir inte bättre av det faktum att det mesta faller tillbaka på USA:s relation med Israel. Hade USA från början stöttat FN och hjälpt till att effektuera FN:s olika resolutioner så hade Israel idag varit ett land inom 1967 års stilleståndslinje, ett land som inte hade olagliga bosättningar eller ockuperade områden. Befolkningen i Gaza hade inte varit inspärrad bakom murar eller utsatta för en folkrättsvidrig blockad, men USA har bundit upp sina händer och har idag sålt sin handlingsfrihet.

Priset för detta betalas idag av Egyptierna, och tror den amerikanska administrationen att den ska gå iland med att fullfölja detta så tror jag att de blundar för de signaler som sänds ut. Vi står inför en situation där befolkningen i en hel världsdel kommer att anse att iranierna har rätt, att USA är ”Den Store Satan”, vilket kan få förödande konsekvenser för världsfreden.

USA har försökt göra gällande att de agerar för att förebygga och motverka terrorism, men det blir alltmer tydligt för varje dag som går att USA snarast motverkar sina egna syften. Om inte befolkningen kan göra sig av med sin egen diktator och despot så kommer de förr eller senare att resa sig mot den eller dem som skapat förutsättningar för denna figur att agera. De idag ansvariga är den amerikanska presidenten och hans administration och dem vars pipa dessa dansar efter.

Det bådar inte gott vare sig för världsfreden eller för världsmedborgarnas berättigade krav på att få leva sitt liv med respekt för FN:s regler om mänskliga rättigheter. Detta kan han stoppa redan idag, men gör han det?

it , , , , , , , , , , , , , , , , , , ab1234 dn1234567 ex12345 svd1234567 gp123 svt


20 svar till “Barack Obama är ansvarig”

 1. Horder av baltagyas är på väg mot Befrielstorget just nu beväpnade med knivar, yxor och påkar.

 2. Tyvärr tog nog många ut segern i förskott i Kairo. Man får aldrig underskatta ondskan och gränslösheten hos de som lever i överflöd på andras bekostnad. Hoppas nu alla dessa som kräver en förändring lyckas organisera sig klokt och smart. Mubarak anhängarna har redan visat att de är beredda att gå hur långt som helst för att försvara sina ”köttgrytor” från en rättvis fördelning.

  Maktelit världen över har infört en världsordning på rel. kort tid där de berikar sig på andras bekostnad utan tanke på att det sitter mängder på andra sidan gungbrädan som får betala elitens exsesser med egen fattigdom. Det är knappast sannolikt att Obama vill ändra kurs på denna världsordning på allvar. Följ hur vår egen allians agerar. Följ vad vår egen utrikesminister Bildt säger och gör under denna konflikt. Vi börjar få allt fler rika eliter världen runt som lever flott på andras fattigdom. Även i vårt land ökar klyftorna snabbt mellan rik och fattig och spänningarna ökar.

  Oroligheterna sprider sig nu till andra grannländer till Egypten. Man kan spekulera mycket om orsaker, religionernas inblandning osv. men i grunden tror jag att vi ser en politisk och ekonomisk gräns. Folkmajoriteten har fått nog av fattigdom och vill ha en förändring, eliten kommer att försvara denna orättvisa fördelning med alla medel.

 3. Ingen tog segern i förskott. Mubarak har inte en chans. Senast imorgon hoppas jag är han borta. Det blir bara blodigare än man räknat med.

 4. Israel säger att det är kamp mellan demokrati och islamisterna!
  Nämligen, demokrati har fått Mobaraks ansikte och demonstranter som kämpar för demokrati är ”islamister”.
  Nu vet vi tydligt Israels definition om vad demokratin är.
  Skäms man inte att säga så, samtidigt som USA och EU fördömer våld mot en fredlig demonstration för frihet och rättvisa?

  • Ja, fast många av ledarna för brödraskapet är ju miljardärer. Mubarak älskar att stoppa deras företag och förbjuda deras verkmsamhet. För att inte tala om de står på Tahiri idag. Det är landers främsta skådelspelare, regissörer, läkare, ingenjörer, advokater, domare, journalsiter, författare och universitetslärare etc. Och så en massa studenter vid de finaste univeristeten i landet.

   Bilden är tyvärr inte så entydig. När man började skada människor igår fann man massor av läkare på torget som började behandla de skadade omgående.

 5. Det är nu uppenbart för världen att Mubarak driver en Maffia organisation- genom att låta dessa bråkmakare ge sig på fredliga demonstranter. Om U.S.A. alls ska ha något anseende så MÅSTE Barack Obama komma ut NU och vara tydlig med att säga: ”enough is enough – Mubarak OUT”!

 6. Mubarak är som de flesta despotiska härskare vägrar att se den uppenbara och avgå m Mubarak är en diktator som draperad i tyg av demokrati
  Den nya vicepresident Omar Suliman är en skum figur , med nära band den de höga militärofficerare och har välsignelse av USA och Israel

  Obama och Mubarak förblir ansvariga för de inhyrda ligister och civilklädda poliser , dessa ligister attackerar pro demokrati demonstranter och journalister
  De är samma ligister som Mubarak använde 2005 och krossade oppositionen förkämpar
  Det kan också vara statsanställda som är rädda för sina jobb och som rekryterades av Mubarak
  Mubarak vill slippa att ta ansvaret för de människor som dör och skadas , Han har organiserat sådana attacker tidigare och kom undan

  Obama har skickat ett sändebud till Mubarak , det var Frank Wiser tidigare ambassadör i Egypten som talade för Mubarak att hans tid är ute och att han bör lämna makten under ordnade förhållande men Mubarak vägrade
  Obamas kritik mot Mubarak är inte så skarp som han gjorde mot Irans angrep på demonstranterna
  USA föredrar en fredlig förändring utan som man säger ringar på vattnet

  Det jag undrar över hur Mubarak tänker , hur länge ska han sätta kvar , vill han starta ett inbördeskrig för att anklaga oppositionen för det , vill han dö som martyr ?
  Mubarak måste inse att han är hatad av sitt folk och av en hel värld

 7. Personligen undrar jag om alternativet till Mubarak är mycket bättre, en arabisk ”supermakt” som åstadkommit väldigt mycket vad gäller sitt närmande mot väst och det rel öppna samhället som råder i jmf med andra länder i regionen, denna supermakt kommer av allt att döma hamna i händerna på muslimska brödraskapet (som mubarak så skickligt motarbetat länge), ett brödraskap med en agenda som går ut på en utrotning av israel och USA, är alla som är så positiva till denna sk demokratisering fullt medvetna om hur saker o ting fungerar i egypten egentligen.12miljoner kopter lär fly fort som attan då detta sker, en ny massinvandring till europa hägrar och än mer destabilisering av regionen, det gamla fredsavtalet med israel slutet för 30talet år sedan kommer vara historia, ta på den utvecklingen och ställ er därefter.Demokrati my ass, inte till kostnad av massförstörelse,förintelse och kaos!!!!!!!!!!!!!!

  • Var har de hållet hus de senaste 30 åren? Vilket struntprat. Jag tycker att det borde vara brottsligt att uttrycka sådan tankar som du gör. Förr igår när Mubaraks anhangare anföll demonstranterna försökte de ge sig på en kyrka. Minst ett tusen unga killar sprang dit och skyddade den koptiska kyrkan med sina egna kroppar. Egyptierna är fullständigt övertygade om att det var Mubaraks folk som dödade kopter. De ville antända en etnisk konflikt för att skrämma egyptierna så pass att de inte protesterar och går med på precis vad som helt. Många av dem som står vid Tahrirtorget är dessutom kristna och flera av oppossitions ledarna. Jag vet det därför att de heter Isak och George och andra typiska kristna namn. Jag tänkte ens tankten på att de är kristna förrän jag läste ditt strunt.

  • Döm inte folket i förväg , Ge folket sin frihet och demokratin sedan får vi se vad som händer
   Religiösa partier existerar i Israel och deras budskap är att kasta ut alla araber och skapa det stora Israel

   Varför är det bara Israel som ska ha religiösa politiska partier ?

   • ”Mike” är själva bilden av den oinsatte Västlänningen som okritiskt sväljer allt vår ”opartiska” media och våra ”demokratikämpar” till ledare fyller oss med. Det är detta som är den största problemet i Västvärlden idag, vi har försoffats och slutat bry oss.

    (Mu)Barack Obama är sannerligen ansvarig. Varje Egyptier vars liv har släckts av Mubaraks lejda legoknektar är på Obamas samvete. Jag mår verkligen illa när jag tänker på att han fick ta emot Nobels Fredspris. T o m Peres och Arafat var mer värdiga pristagare.

 8. Det är lite underligt att us inte har signalerat någon eller några egyptiska generaler att det är dags att avsluta epoken Mubarak. Eller så är det kanske vad de har gjort och nu håller generalerna på att ta fram ett triumvirat.

 9. Vicepresident Biden med sitt ”Mubarak är inte diktator” och utrikesminister Hillary Clinton med sitt ”den egyptiska regimen är stabil” tyder på att den amerikanska administrationen inte har alla kameler hemma.