Bara idioter hotar Lars Vilks


Det finns som sagt idioter av alla sorter och skepnader, bland religiösa verkar det möjligen som om de är överrepresenterade. Jag utgår ifrån att de personer som gripits för brandattentatet mot Vilks hus tillhör den skaran.

EX: ”I går häktades Mentor Alija, 21, och Mensur Alija, 19 från Landskrona, på sannolika skäl misstänkta för brandattacken mot Lars Vilks hus i lördags kväll. Men det var bara Mentor Alija som rent fysiskt kunde infinna sig i säkerhetssalen i Helsingborgs tingsrätt. Brodern Mensur Alija vårdades fortfarande för allvarliga brännskador på Helsingborgs lasarett. Efter attacken mot Vilks hus hittades en jacka som tillhörde Mentor Alija i Vilks trädgård. Där fanns även flera vätskefyllda PET-flaskor.”

Dessutom är åtminstone en av dem dum nog att utsätta sig själv för risken att brinna upp, något som han nästan lyckades med. Själv träffade jag för många år sedan en man som skulle elda upp sig själv, han skulle göra det för något som han upplevde som ett missförhållande i sitt hemland. Samma dag som mina bilder visades i ”den stora tidningen” så fanns det en liten notis i den nästan lika stora tidningen om att en man skadats svårt vid en oförklarlig brand. Det visade sig senare att det var samma person som jag fotograferat, en person som efter ett dygn dog av sina brännskador.

Han var en varmt troende kristen. Per Gudmundson på Svenska Dagbladet anser att Lars Ohly och Peter Eriksson svarat fel när de fick frågan om påhoppet på Vilks i Uppsala, de hade nämligen i en bisats tagit avstånd från Vilks agerande vilket gjorde att Gudmundson i en huvudsats förklarade att Ohly och Eriksson är – rasister. Man behöver nämligen inte ha mycket bakom pannbenet för att bli ledarskribent. Dessutom använde Gudmundson ordet ”tankefiguren”, något som är ett slarvigt sätt att låtsas visualisera något som man hoppas att andra ska tro är sant, men där de istället tycker att det är osant. Dessutom reagerade partiledarna inte på religionen, något som ledarskribenten ifråga regelmässigt gör när det gäller Islam. Men färre och färre tar väl Gudmundson på allvar idag.

Hade Lars Vilks velat provocera fram gränserna för landets yttrandefrihet så hade han givetvis tecknat Kronprinsessan och Jesus i en situation, gärna tillsammans med fler personer, där de ägnade sig åt någon motbjudande sexuell aktivitet. Nu är konstnären knappast kapabel att teckna Victoria så att hon skulle gå att känna igen, en hund med människoansikte kan man i alla fall påstå föreställer profeten, frid över hans minne, sådant räcker för att trigga igång 3-4 av landets ca 400 000 muslimer. Dvs en hundradels promille. Så antalet muslimska knäppgökar är låg, mycket låg. Det visar att 399 996 muslimer struntar i Vilks, med andra ord kan vi konstatera att den mentala hälsan bland muslimer är skyhögt bättre än bland ledarskribenter.

Det skulle vara intressant att veta hur det är ställt med landets några hundra inom det skrået. Där handlar det som bekant inte om promille, annars än när de ska skylla ifrån sig över något sällsynt misslyckat alster förstås, då är det promillen det handlar om, säger de i alla fall…

(Rapportera störande annonser!)

i Tags: , , , , , , , , svd dn ex ab12 svt t


26 svar till “Bara idioter hotar Lars Vilks”

 1. Lars Vilks, de fundamentalisternas nyttiga idiot. På bägge sidor, vilket iofs är en bedrift.

   • Han är känd sedan början av 80 med bland annat Nimis. Redan det var en provokation för många eftersom Nimis byggdes i Kullabergs naturreservat.
    Han har troligtvis faktiskt nog inge större behov att bli mer känd och lysande hos allmänheten, det som gäller för honom är att det ska vara i rätt kretsar, bland konstnärer och intellektuella. Och de är ju lite njuggare när det gäller bedömningen av hans hantverk. Därför skulle det inte förvåna mig att han inte bryr sig ett jäkla dugg i t.ex. reaktionerna här.

     • De konstnärer jag känner här på Österlen är inte imponerade av Lars Vilks.
      Han betraktas som en usel tecknare – och en tönt som gör allt för att synas och höras , trots avsaknad av talang. Vi har haft många debatter om just det.
      Jag har beslutat mig för att tysta ner allt snack om den mannen. Namnet Vilks ingår inte längre i min vokabulär.

 2. Vilks är ett skämt, men retar han nån galning så är det väl förr eller senare någon som tar honom av daga-

  • Det får man väl hoppas att ingen gör. Då skulle den liberala mediemobben bli alldels till sig av lycka; de skulle få fritt fram att hetsa mot muslimer och samtidigt framställa sig som yttrandefrihetens och toleransens vita riddare. Deras bruna svans skulle också bli nöjda.

 3. ”Tankefiguren går mellan raderna ut på att muslimer, till skillnad från andra, inte förmår annat än att reagera våldsamt på religionskritik… det är Ohlys egen syn på minoriteter som bär spår av rasistiskt tänkande. Det är inte menat så, men det är vad det blir i praktiken.”

  Det är väl en helt rimlig grej att skriva. Varför försöker du missförstå. Gudmundson säger ju att deras synsätt bär spår av rasistiskt tänkande. Och då börjar du direkt skrika om att han ”i en huvudsats (!?) förklarade att Ohly och Eriksson är – rasister”. Sedan ägnar du flera meningar åt att indirekt raljera över Gudmundsons psykiska hälsa?

  Varför ska man i så fall ta dig på så mycket större allvar?

  Förresten kan jag inte föreställa mig någon i hela världen som hade stått och skrikit i föreläsningssalar eller brännt ner hus för en sexuell bild på Kronprinsessan och Jesus. Ingen gör sådana bilder eftersom ingen skulle bry sig.

  • Huh? Gudmundsons psykiska hälsa? Hur blev han indragen på det sättet? Guilt by.. Jaha..

   Men kör inte med sånt om du vill bli tagen på allvar.

   Förresten kan jag inte föreställa mig någon i hela världen som hade stått och skrikit i föreläsningssalar eller brännt ner hus för en sexuell bild på Kronprinsessan och Jesus. Ingen gör sådana bilder eftersom ingen skulle bry sig.

   Nu blir du väl lite för patetisk?

 4. Är du muslim Jinge? Frid över hans minne?

  ”en hund med människoansikte kan man i alla fall påstå föreställer profeten, frid över hans minne,”

 5. Vi har enligt SÄPO circa 1500 radikala muslimer i Sverige, för att få perspektiv på det så är vi runt 9,4 millioner människor i Sverige och runt 400 tusen är muslimer. Vi har ickså runt 1500 aktiva nazister i Sverige enligt SÄPO och dessa står för mer våld och hot en vad de 1500 radikal muslimerna gör.

  Jag hör hela tiden att krista gör inte saker som detta, men de har då glömt olika kristna fundies som skjuter läkare, hotar politiker och anfaller homosexuella.

  Religion och politisk dogma hör inte hemma 2010.

  • Enligt Säpo? Källa?

   Jag har hört siffror som är betydligt lägre.

   Vad betyder radikal? Religiös?

   • Jag läste det in en SÄPO rapport Radikal menas med att de är så pass religiösa att de helt klart kan kallas fundamentalistiska, det behöver inte betyda att de stödjer terrorister, det kan vara att de följer sharia till 100% och dylikt. Vissa av dem är Wahabister men långt från alla och det är wahabister eller folk influerade av wahabisterna som är riktigt farliga.

    Numren stod inte rent ut utan jag gjorde matte och kom fram till den siffran. Det står att ca 40% av muslimerna är religiösa och ca 1% av dessa är radikala.

    Jag har formaterat hårdisken så jag måste leta upp källan igen, men det var ett dokument från SÄPO som har sammanställt på uppdrag av regeringen.

    • Jag har hört uppskattningar på 4-500 wahabbister i Sverige, och då ska man ha klart för sig att de är religiösa med en udda religionsuppfattning, de är inte terrorister. Jag har för mig att du fört fram liknande historier förut, därav mitt intresse. Jag är ju oxo intresserad av extremister och har skrivit några rader om saken genom åren och jag tror siffran 1500 är en ”budgetsiffra” eller möjligen en ”liberal” siffra.

     • Om det är runt 4-500 Wahabbister i Sverige så är inte 1500 ett så otroligt siffra efter som siffran jag kalkylerade innehåller radikala Shia och and muslimska grupperingar också.

      Siffran jag har uppgett är baserade på de ca 40% av muslimerna som är religiösa är vad SÄPO kallar radikala 1-2%.

      Siffran är väldigt osäker men den visar att det är ungefär lika många radikala muslimer som nynazister och då kan vi vissa på att nynazister är överlägset våldsammare och gör mer hot en muslimerna.

      Det visar att media och politikerna talar om fel ”terrorister”

 6. Problemet för alla dessa bruna stollar som ny hyllar Lars Vilks är ju att han befinner sig på ett lutande plan, han måste ju rent tvångsmässigt utmana alla med allt mera extrema handlingar hela tiden, och till sist kommer han ju även för de allra mest extrema högerkrafterna begå allt för extrema och provocerande handlingar som inte ens de kan ställa sig bakom.

  • Tänka om Vilks i stället hade visat film på judar i samma obscena situation som han visade upp dessa män iklädda muhammedmasker i Uppsalas universitetsaula vilker ramaskri det skull ha blivit!

 7. Här öppnar sig ju oanade perspektiv. I tidigare valrrörelser har ju vi väljare varit utlämnade till att lyssna på vad partiledarna säger, försöka tolka detta och bedöma trovärdigheten av det. Nu har Svd en ledarskribent som kan läsa av politikernas ”tankefigurer”, så mycket lättare valet blir i höst. Alla dolda agendor från alla partiledare kommer att avslöjas när hjärnkirurg Gudmundson tar dom under behandling.

 8. Om man har läst Rosengårdsrapporten så krävs det inte mycket för att man hamna under kategorin radikal eller fundamentalist som muslim.

  Det räcker med att du går till moskén och ber dina böner eller har skägg eller om man tittar på parabol tv.

  En rapport som integrationsministern använder sig flitigt av, konstigt med tanke på att den rapporten skulle inte ens godkännas som ett B-uppsats!

  • Jag tittar på parabol, men jag går inte på moskén och jag har inte skägg men jag kan ju börja käka testosteron om det garanterat retar gallfeber på vår lilla integrationsminister.

 9. Jag är shia muslim och iranier, men på något sätt känner jag att muslimerna får skylla sig själva.
  Det är muslimerna som har gjort viks och hans vänner kända. Om det inte fanns extremister så skulle inte någon bry sig om deras så kallade konst.
  Han hade en video där två män skulle föreställa profeten och imam Ali (sorgligt) men samtidigt finns det flera koran verser där det framkommer hur man ska behandla dessa människor, förstår inte denna person som tog till våld när han kunde ha lämnat salen.

  Jag menar inte att man inte ska bekämpa viks man ska göra det men med kunskap, förstå och främst förstå varför har han fokuserat på islamisk konst.

  • Viks? Islamisk konst? Har du läst en el artikel om saken? Och varför skulle det vara sorgligt när Ali är med? Blir du mer ledsen när man kränker kusinen Ali än när man kränker huvudpersonen Mohammed?

   Spelar ingen roll om man är dittan och dattan och spelar muslim och allt, man måste ju ha något att komma med.

   • Mariam
    tydligen hade du inte något och komma med! vänligen läs lite noggrannare
    läs det jag skrev en gång till och sluta skapa en version för dig själv.
    När jag skriver konst så är det med ironi för han anser att det är konst och har jag skrivit att jag blir mer ledsen om någon kränker amir momenin än om någon kränker rasul allah.