Bakslag i Libyen

Nu rapporterar de flesta medier om att Gaddafis styrkor har slagit till mot minst två städer som tidigare hållits av frihetskämparna, de som i media kallas ”rebeller”. Själv tycker jag att nyheterna är illavarslande ur fler aspekter.

SvD: ”Tre stora rökpelare stiger från området runt oljeterminalen al-Sidra (Es Sider) nära Ras Lanuf i östra Libyen, uppger en Reutersreporter i närheten. Gaddafis styrkor är på motoffensiv mot rebeller i området. Det var inte omedelbart klart om själva oljeterminalen var träffad, men rökpelarna var större än vid tidigare attacker och avtog inte…

…Tidigare under dagen hördes ljudet av bombardemang och kraftiga explosioner längs fronten i Ras Lanuf. Stridsflyg gjorde överflygningar men inga anfall, enligt Reuters. I det krigshärjade al-Zawiya, fem mil väster om Libyens huvudstad Tripoli, har ”halva staden” förstörts av de Gaddafi-trognas attack, enligt rebellsoldaten Ibrahim. – Många har dött och kan inte ens begravas. al-Zawiya är övergivet. Det finns ingen på gatorna, inga djur, inte ens fåglar i skyn, sade han på telefon till Reuters från staden.”

Lyckas Gaddafi slå tillbaka denna revolution så kommer den revolutionära rörelsen att tappa fart ordentligt, de demonstrationer som finns på annat håll kommer att slås tillbaka hårdhänt och inte ens Tunisien eller Egypten kan vara säkra på att utvecklingen fortsätter mot demokrati. Det kan mycket väl bli så att namnet ”Frihetstorget” är det enda som blir kvar i Kairo och att alla offer är helt förgäves.

Jag tror inte att det blir så, jag hoppas givetvis att de kan jaga iväg alla diktatorer och despoter och att vi går mot ett demokratiskt Mellanöstern, men tyvärr så känner jag mig inte lika positiv idag som jag gjorde för bara några dagar sedan.
Ikväll sänder SVT ett program20.00 på SVT2 som heter – Revolution och sen då? Efter Aktuellt i samma kanal 21.30 sänder de – Korrespondenterna, de som är intresserade av detta har mycket information att ta del av senare ikväll.

it , , , , , , , svd12 svt12 ab12 ex12 gp12 dn12

  7 comments for “Bakslag i Libyen

 1. Thomas
  9 mars, 2011 at 21:22
 2. terrier
  10 mars, 2011 at 11:37

  Härlig teckning. Libyen har representerat att kommunistiskt alternativ till sovjetismen, och då isolerade västmakterna Libyen med embargon etc, och sedan påtvingade man dem reformer mot att handelshindren togs bort och nu hetsar man fram ett inbördeskrig. Nu tror clownen Sarkozy att han kan bidra med stabilitet genom att erkänna rebellerna.

  • 10 mars, 2011 at 11:50

   Kommunistiskt ??

   Man får inte ljuga här! Skojar du ska du använda smileys!

   • terrier
    10 mars, 2011 at 18:23

    Se Gaddafis Gröna Bok. Han förkastar kapitalism och borgerlig demokrati. Privat ägande är inte acceptabelt. Samhället övertar produktionsmedlen. OK, han är inte marxist, men mer socialistisk än svenska socialdemokrater och en hel del vänsterpartister. Hans parti var med i socialistinternationalen tills för ett par veckor sedan, då kappan vändes efter vinden.

    • 10 mars, 2011 at 18:30

     Gaddafi har plockat undan MÄNGDER av miljarder, det är inte samhället som övertagit produktionsmedlen, det är han själv med familj som har gjort det.

     Men visst, lyckas du övertyga någon stackars sate som tror att en supermegakapitalist som skor sig själv egentligen är socialist så är du att gratulera.

     Eller har du möjligen redan börjat fira inför helgen? Gör inte det, vänta iaf till fredag efter lunch… :-)

     • Nesko
      11 mars, 2011 at 08:49

      Kommentarsregler?

 3. Nesko
  11 mars, 2011 at 22:09

  Man måste ange en fungerande mailadress, dessutom ska man följa reglerna i övrigt oxo. / Jinge

Comments are closed.