Attacken mot Björklund


Nej, det var inte rätt åt Björklund, däremot var det väl på sitt sätt en blixtbelysning av en del av problemen med dessa illegala bosättningar. I Hebron är det gott om judiska extremister, religiösa fanatiker som ständigt skapar svårigheter för palestinierna i staden.

Det har förekommit många mord, utförda av dessa bosättare, och antagligen har en och annan bosättare tagits av daga som vedergällning. Skulle jag besöka Västbanken så skulle jag definitivt undvika Hebron, men uppenbarligen så kände inte Björklund och hans sällskap till riskerna med att närma sig dessa extremister. I bästa fall så leder händelsen till att utbildningsministern läser på om Mellanösternkonflikten istället för att bara lyssna på israelkramarna i partiet.

AB: ”– En mycket aggressiv bosättare försökte angripa Jan Björklund. Hans livvakter från Säpo fick gå emellan, det uppstod handgemäng, säger Björklunds presschef Anders Andrén.

Jan Björklund beskriver hur kvinnan plötsligt var väldigt nära och väldigt aggressiv. – Det var en obehaglig ¬situation, men svenska säkerhetspolisen ingrep snabbt och resolut, säger Jan Björklund till Aftonbladet.

Maria Kabatanya är på plats i Hebron som observatör för Sveriges kristna råd och blev vittne: –  Hon träffade Säpovakten i stället för Jan Björklund och hon slog tre slag innan hon föll till marken. Där fortsatte hon att skrika.

–  Militären jag pratade med sa att hon var arg för att det fanns en palestinier i sällskapet och de gick på en gata där det är förbjudet, säger Maria. Enligt Anders Andrén fick ingen ”allvarliga skador” i bråket. Men den israeliska militären beslutade att avbryta besöket.”

Om Björklunds presschef säger att ingen fick allvarliga skador så betyder det att någon skadades, men inte allvarligt. Annars skulle han säga att ”ingen skadades”. Nu var det en Säpovakt som kvinnan gav sig på, betyder det att det var livvakten som skadades? Det är i alla fall vad jag tror, det är antagligen något dessa livvakter räknar med, de ska ju skydda en eller flera personer och ska därmed gå emellan skyddsobjektet och angriparen, ett i sanning märkligt yrkesval. (forts nedan..)

Inledningen på dessa rader ”Nej, det var inte rätt åt Björklund” kommer sig av en del hätska kommentarer från läsarna, kommentarer som inte har släppts fram. Jag kan förstå indignationen med tanke på att Björklund många gånger tagit en ensidig ställning mot muslimer vid många tillfällen, något som också gäller andra framträdande personer i Folkpartiet. Partiet har dessutom tagit ensidig ställning för Israel i Mellanösternkonflikten, något som har retat många svenskar. Sådant är försmädligt, men det betyder aldrig att jag skulle släppa fram en kommentar som antyder att han har sig själv att skylla. Man får faktiskt tycka precis vad man vill i Sverige, även de gånger man har fel.

it Andra om: , , , , , , ab12 svt sr dn123 svd12


12 svar till “Attacken mot Björklund”

 1. Dessutom var det ju inte riktigt Björklund som angreps. Det var bara så att han råkade ha livvakter med sig, som kunde agera.

  Mina tankar går annars mest till själva upplägget. Att han överhuvudtaget var på PR-besök i en bosättning, uppenbarligen med palestinier i släptåg som något slags politiskt alibi. Hade han valt upplägget själv? Hade han diskuterat det med den svenska regeringen före? Hade exempelvis livvakterna några synpunkter?

  Om tanken med ett besök i en bosättning var att Sveriges utbildningsminister skulle åka hem och rapportera om hur fint och välordnat allt är i en sådan… ja, då gick det ju inget vidare!

 2. ”det fanns en palestinier i sällskapet och de gick på en gata där det är förbjudet”

  Det är helt vansinnigt att vi 2012 kan läsa en sådan mening i en tidning utan att det egentligen reflekteras över dess innebörd. Det är ju apartheid. Jag mår riktigt illa.

 3. Nu är Batong-Janne starkt övertygad om att bosättare har all rätt i världen för att ockupera palestinskt mark. Se hur övertygade de är att försvara ”sitt” vågar tom ge sig i handgemäng med majorens livvakter! Sorry men det blir inte lätt att övertyga islamofoben Björklund att se objektivt på saken.
  Själv har jag fått återberättat och tom sett en bit inspelad på video av israelisk propaganda som serveras till israelturisterna. Stundom vara det bara too much, och så primitivt. ”Araberna” (man undvek konsekvent att kalla de palestinier) var korkade, levde i skit, hatade judar och Israel morgon-middag-kväll! Israelerna var underbara, fredsälskande, fick öknen att blomma genom bosättningar och gjorde allt för att ”araberna” skulle få det bättre men fick bara skit tillbaka! Inte konstigt att de finns så många proisrael anhängare eftersom på vissa i resgruppen fungerade detta utmärkt! ;-)

 4. Där hade han tur! Bosättare med effektiva vapen är inte precis ovanligt. Men det kanske belyser vem som är den aggressiva parten i målet för Björklund och hans parti. Ockupant och ockuperad är INTE lika goda kålsupare!

 5. Som den gamla våldsmotståndare man är måste man väl tycka att det var bra att Säpo-livvakter ingrep ”snabbt och resolut” mot den israeliska bosättaren.

  Men man kan väl samtidigt slå fast att Folkpartiets måttlösa och helt okritiska Pro-israeliska hållning skulle mått bra av den korrigering som kanske ett oprovocerat anfall skulle kunna leda till. Bosättaren/kvinnan var ju inte ens beväpnad som dessa bosättare oftast är, och oftast med amerikanska automatvapen.

  Synd att inte den galnaste proisraeliska talesmannen av alla i Folkpartiet, Fredrik Malm var med på besöket. Han skulle behöva en ordentlig verklighetskorrigering!

 6. Varför är detta inte rätt åt Björklund?
  Han vill ju att Palestinierna skall leva under dessa förhållanden tills Israel behagar att förändra situiationen och erkänna Palestina.
  Vilket aldrig kommer att ske utan sanktioner.
  Så det är väl bara bra att han får känna på det han skyddar?

 7. Men dessa fanatiker i Hebron finns ju där med israeliska regeringens goda minne. Dessutom är de uppbackade av israelisk militär som ser till att trakasserierna av palestinierna får fortsätta.
  Bosättaren var arg för att ”det fanns palestinier i sällskapet och att de gick på en gata där det är förbjudet”. Vad är detta om inte ren och skär apartheid.
  Dessa sakernas tillstånd har Björklund på ett arrogant och självsäkert sätt försvarat ofta med stora ord om Israel som mellanösterns enda demokrati.

 8. Kan ju bli roligt att höra herr Björklunds egen kommentar,om någon. Han har väl inte Kvittern igång? ;)

 9. Jan Björklund besök till Israel blev en mardröm och lärorikt besök , Han fick ett minne för livet samt fick en tankeställare
  Jag är inte skadeglad över det inträffade men jag är glad över att han fick se verkligheten med egna ögon så att han kan upphöra med sina hysteriska attacker mot det palestinska folket och sluta försvara Israels ockupation

  Björklund hade en livvakt och var skyddad och nu får han tänka på de stackars palestinierna som är oskyddade , hjälplösa , frustrerade och som har levt i detta helvetet i närmare 43 år , Björklund visste inte att dessa farliga bosättare har ett stort stöd från den israeliska regeringen och militären samt från deras religiösa ledaren

  Dessa bosättare har en stor politisk makt och de kan fälla den nuvarande regeringen om de vill , Många av ministrarna bor i bosättningarna och den mest kände av de är utrikesminister Lieberman , Alla politiska partier försöker tillmötesgå bosättarnas krav för att vinna valet
  Bosättarna i Israel har samma status som AIPEC i USA , de har makt och det är de som styr Israel , Det är ett tecken på att Israels framtid ser dystert ut

 10. Björklund var där som representant för svenska staten, och inte för sitt eget parti (eller?). Och de åsikterna han tog med sig dit är svenska folkets åsikter eftersom vi röstade fram denna regering. så en attack på vår minister är förnedrande för oss alla. Och jag tycker absolut inte att det är rätt åt honom, det kunde ha slutat riktigt illa, det vet vi som har fått uppleva den israeliska mentaliteten!! De skulle inte ens be om ursäkt! Fråga palestinierna och libaneserna och fråga turkarna!