Att skämmas för Sveriges Kung

Vi är nog rätt så många som känner tveksamhet inför kungens beteende idag, alla vet vad det är jag talar om och han har nu dessutom blivit driftkucku i media. I helgens Robins hade de klippt ihop ett avsnitt från Öland där det såg ut som om kungen ägnade sig åt ”fickpingis” eller något värre. Det var mycket skickligt klippt, men det var också en sorts värdemätare på hans ställning som statschef.

Och nu har han besökt diktatorn och despoten kung Abdullah i Saudiarabien och gett honom något slags utmärkelse. I Abdullahs land så drabbas kvinnor av spöstraff om de sätter sig bakom ratten i en bil, de riskerar att bli stenade till döds om de skulle ha någon slags affär med en man som de inte är gifta med. Kungen kan ju tänka på sina kaffeflickor och omvandla det till svenska förhållanden. Men det gör han inte.

Inte heller funderar han på Saudiarabiens val att skicka stridsvagnar för att hjälpa andra despoter att slå ner de uppror som vi allmänt kallar för den arabiska våren. Att mängder av oppositionella i landet sitter fängslade, torteras, och troligen bara ”försvinner” bekymrar troligen inte vår kung. Dessutom hade uppenbarligen resan företagits utan att Utrikesdepartementet hade informerats, enligt uppgifter i media.

Det är klart att vi som svenskar inte kan hindra Carl XVI Gustaf att resa vart han vill, men vi kan i alla fall kräva att det ska ske i samråd med Utrikesdepartementet eftersom han är Sveriges representant även om han nu reste för scouterna. Saudiarabien är dessutom ett av världens mest kritiserade länder, men de klarar sig utan olika slags protester som t.ex. handelsrestriktioner, detta för att de har en sak som andra länder vill ha – olja. (forts nedan..)

Endast av det skälet så får Saudiarabien vara ifred, men när kungen reser dit för att ge deras diktator en utmärkelse så skäms jag å hans vägnar. Det verkar som om ingen har tänkt, i vart fall gäller det vår monark. Han borde ha kommit ihåg vilket hallå det blev när han berömde despoten i Brunei.

Jag undrar om det är okej för män i Saudiarabien att umgås med ”kaffeflickor”? Troligen inte, men de kan ju istället ha flera hustrur, för det är tillåtet i landet. Men kvinnorna får inte gå ut hur som helst, de måste i så fall ha med sig en manlig släkting, och de får under inga omständigheter resa utomlands om de skulle få lust, inte utan manlig släkting som kan garantera deras kyskhet. Ett ord som inte vår kung förstår, inte beroende på ordblindheten, mer beroende på ovilja.

it Andra om: , , , , , , , , , , ab1 ex dn svd

  8 comments for “Att skämmas för Sveriges Kung

 1. Sven O
  3 oktober, 2011 at 11:58

  Om kvinnorna i SA skaffade sig kaffepojkar så dödas de, ett tillräckligt argument för att skippa resor till SA för alla, inte bara kungar.

 2. Jens O
  3 oktober, 2011 at 13:13

  ”Han borde ha kommit ihåg vilket hallå det blev när han berömde despoten i Brunei.”

  Jag tror faktiskt inte att kungen tänker så där. För honom är sultanen av Brunei och kungen av Saudiarabien helt enkelt ”kusiner”, jämlikar. De är monarker precis som han själv = lämpligt umgänge.

  Mest nyfiken är jag på om det finns någon i kungens omgivning som upplyser honom om riskerna med att göra dessa saker. Eller om presschefens, etc, roll numera uteslutande är ja-sägarens. Det är inte helt omöjligt att kungen på äldre da’r har börjat tycka att han faktiskt inte behöver bry sig om hur medier och allmänheten reagerar på hans tilltag.

 3. 3 oktober, 2011 at 15:02

  UD VAR informerade och den svenske ambassadören deltog i besöket enligt hovets presschef. Med andra ord – Carl Bildts oljeintressen går före mänskliga rättigheter som vanligt!

 4. Alfons
  3 oktober, 2011 at 15:32

  kan vara ett taktiskt drag, på två sätt, få folk att glömma kaffeflickorna eller för att få folk att tycka än mer om Victoria….

  • Martin F
   3 oktober, 2011 at 20:44

   Du kan nog ha rätt Alfons. För mig är iallafall det här betydligt värre än de s k kaffeflickorna. Att sakna moral och vara otrogen är en sak men att ge ut scoutpriser (!?) till en av världens värsta diktatorer som styr världens mest fundamnetalistiska land saknar helt motstycke i vår nuvarande monarks historia.

   • Alfons
    3 oktober, 2011 at 23:52

    men vad är kriterierna för det priset? att följa de mänskliga rättigheterna lär väl knappast vara ett av dom vad det verkar, dock skulle de kunnat skickat någon annan än kungen, på våran bekostnad…

 5. Lars J
  3 oktober, 2011 at 22:56

  Det är helt ok för det manliga toppskiktet i Saudi att umgås med ”kaffeflickor” så kungen kanske kände sig hemma där.

  • moe
   5 oktober, 2011 at 22:16

   Du har så rätt! SA har grymt hård alkohol och ”sedlighets” lagar, men för kungahuset och prinsarna gäller helt andra lagar. För att inte tala hur de beter sig när de är på semester i Beirut. Har själv blivit förbannad på en prins när han betedde sig illa på fyllan när vi var på samma fest. Han trodde han ägde varenda kvinna på festen, men hans vakter drog med honom ut innan han gjorde bort sig ännu mer. Libaneserna (restaurang/pubägare) ser ner på de men försöker lura av de så mycket pengar som möjligt (rätt åt de)och därför får de ibland gå över gränsen.

Comments are closed.