Nätcensur idé i USA!

Det har väl varit på gång länge nu antagligen, vi har sett sådana tendenser i Europa och ibland annat Iran och Kina så sägs det att myndigheterna censurerar Internet. USA har också misstänkts för att ha klippt av nätkablar i Medelhavet i samband med krigshandlingar mot de som de kallar Kriget mot Terrorismen.

AB: ”Ett nytt amerikanskt lagförslag föreslås ge presidenten makten över internet. Förslaget visar att det är en illusion att tro att internet skulle vara allas egendom. Tvärtom, trenden går mot ökad kontroll. Den amerikanske demokratiske senatorn Jay Rockefeller lade redan i våras fram ett sådant förslag, då med skrivningen att presidenten skulle få makt att helt enkelt ”stänga av” internet. Proteststormen från internetföretagen ströp förslaget. Det reviderade förslaget ger presidenten rätt att i ett nödläge utlysa ett slags cybervärldens undantagstillstånd. Kritikerna har varken blivit gladare eller klokare på det nu mer luddiga förslaget.”

Att det nu finns ett lagförslag i USA som vill att presidenten ska få en strömbrytare till Internet gäller väl inte oss, tror kanske någon. Men som nätet är konstruerat så spelar det en helt avgörande roll faktiskt. Idag går det enormt mycket data över nätet, och snart kommer väl någon maktfullkomlig politiker på att man kan sätta en strömbrytare för varje land. Så kan man t.ex. kollektivt straffa ett land om det förekommer mycket illegal fildelning.

I Frankrike har man på allvar diskuterat möjligheten att helt stänga av vissa individer från nätet, något som vi har sett tendenser till i Sverige också även om Reinfeldt har nöjt sig med IPRED-lagen, FRA-lagen och diverse polislagar som ger polisen möjlighet att avlyssna och videoövervaka folk i deras bostäder, detta trots att de ej är misstänkta för brott.

Den frågan gör mig alldeles kallsvettig. Thomas Bodström hoppas givetvis på att bli justitieminister i en ny rödgrön regering, och det är Bodström som varit primus motor i dessa övervakningslagar. Kommer inte Sahlin lova att Bodström inte ska få den posten så kommer jag själv att rösta på Piratpartiet istället. Och jag hoppas och tror att vi blir många som protesterar mot en sådan ordning.

En annan aspekt på Internetidén är förstås det faktum att Kriget mot Terrorismen är en efterföljare till det Kalla Kriget. Det gick inte att behålla Sovjet-

bild

unionen som ondskans hemvist när unionen föll, därför passade det som hand i handske att förklara den muslimska världen som den stora fienden. För ordningens skull lät man denna demonisering rikta in sig på Talibaner, Palestinier och Saddam Hussein som fått agera ställföreträdande ryssar.

Problemet med Internet är att folk kommunicerar globalt. Vi har kontakt med människor som vi utan nätet inte ens hade haft en aning om att de fanns. Det är givetvis ett hot mot olika maktstrukturer och olika stater. Och nästa ljusa idé som vissa kan komma att lansera är att stänga av de globala kommunikationssattelliterna helt och hållet. Då stänger man av all internationell kommunikation med telefon, TV och radio. Vi lever i en tid då vi vanliga människor börjar bli ett hot mot makthavarna. Det är ur den aspekten man ska förstå Obamas Internet-
strömbrytare.

intressant? Andra om: , , , , , , , , , , , , , ab12 svd1 dn1 t

[tags]Obama, Internet, IPRED, FRA, Säpo, Polisen, Internetknapp, Internetströmbrytare, Censur, Kommunikation, Förtryck, Diktatur, USA, Politik[/tags]

  14 comments for “Nätcensur idé i USA!

 1. mr Biz
  2 september, 2009 at 17:20

  ”Det reviderade förslaget ger presidenten rätt att i ett nödläge utlysa ett slags cybervärldens undantagstillstånd.”
  — Det paranoida USA befinner sig ALLTID i ”nödläge”

  ”Vi lever i en tid då vi vanliga människor börjar bli ett hot mot makthavarna.”
  — Makthavarna inser problemet.

  De kommer alltså att släcka internet.

 2. jon
  2 september, 2009 at 17:38

  Oj! Vilken överraskning att en Rockefeller (famlijen som styr stora delar av USA och världen) kom med detta förslag!

 3. el persson
  2 september, 2009 at 17:45

  Och när man stängt internet kommer det verkliga problemet: man har längre inte koll på vad folk gör när man inte längre kan kolla av surfandet.
  Då krävs det informatörer på plats som kan rapportera. Erich H. lär le i mjugg i vilket helvete det nu var han hamnade i: det skenheliga eller det för 3vligt folk.
  Oavsett styrelseskick finns det inget så farligt som människor som bryr sig.

 4. Per Sandström
  2 september, 2009 at 18:37

  Kommer inte Sahlin lova att Bodström inte ska få den posten så kommer jag själv att rösta på Piratpartiet istället.

  Välkommen! Jag har noterat hur du sakta kommit glidande… :-)

 5. Gripen
  2 september, 2009 at 20:34

  Jag har alltid tyckt att ”extrem” vänstern var ute och cyclade när de kallade USA fascist stat.

  Nu är jag gift med en amerikanska och har gått ihop med ”extrem” vänstern i den frågan(ps i många andra frågor också)

  Min svärfar talade om hur USA har förvandlats från en demokrati till en fascistisk polis stat och det började under Reagan. Hela historien är sjuk och Bush den andra slutförde vad som hade på börjats.

  Min svärfar trodde på Obama att det skulle bli ändring men Obama går samma väg som Bush, han är bara bättre på att tala.

  Amerikaner som jag känner har flyttat till UK och Kanada för att få tillgång till sjukvård och komma iväg från polis som söker illegalt igenom deras bilar och hus i jakt på illegala imegranter/terrorister.

  Jag fick min ryggsäck igenomsökt i DC och om jag hade sagt nej så hade de nog tasrat mig.

  De hade ingen anledning, de skulle bara vissa vem som har makten.

  USAs inflyttande över resten av världen tillsammans med hur de har förändrats ger oss en anledning till att vara rädda.

 6. mr Biz
  2 september, 2009 at 21:48

  Gripen, det är nog så att det som förr var en vänster- / högerfråga numera är en demokrati- / diktaturfråga.
  Vi gamlingar vill gärna minnas USA som en förebild (50-talet) men nu är det omöjligt ens med bästa vilja. Tyvärr.

 7. Sara G
  2 september, 2009 at 22:09

  Jag som sedan en lång tid trott att både censur och droppvis kontroll är vanligt förekommande på internet!

 8. Gripen
  2 september, 2009 at 22:45

  Sara G nej det har varit mer eller mindre en urban myt som har blivit uppmuntrad av de styrande, för att enklare kontrollera oss.

  Nu får de verkligen de verktyg som de har viljat ha sedan länge.

  Vertyg som inte ens KGB och STASI hade tillgång till men lurade folket de hade.

 9. Jonas
  2 september, 2009 at 23:07

  Jag skulle inte kalla ett land som har religionsfrihet, och som dessutom har röstat fram en svart president, som varken rasistiskt eller religionsfientligt.

  Förbud mot religioner förknipper jag snarare med andra diktaturer.

  USA har förmodligen andra bevekelsegrunder för sin krigföring i den muslimska världen.

  • 3 september, 2009 at 05:12

   Jonas: USA har förmodligen andra bevekelsegrunder för sin krigföring i den muslimska världen.

   Visst, militärindustrin måste ha sitt, sedan landets strävan efter makt.

 10. Gripen
  3 september, 2009 at 06:59

  Jonas USA har religions frihet och tolerans på pappret.

  Men Atheister och icke Kristna är förföljda och trakaserade i vissa delstater. I Alabama så var det hot om våld från klanen som fick många svarta att avstå att rösta.

  Jag har varit i delar av USA långt borta från turist områderna och sett Nazi flaggor hänga på campingar och även på gården till en sheriff.

  Rasism och intolerans har jag sett med egna ögon och vissa städer är delade i svarta och vita områden. Rasismen och intolleransen är påhejad av extreme högers Talk radio och FOX NEWs.

 11. alandalus
  3 september, 2009 at 19:20

  Visst, militärindustrin måste ha sitt, sedan landets strävan efter makt.

  Fast en större orsak än ”militärindustrin” (eller ”oljeindustrin” som det ibland heter) är helt klart den amerikanska Israellobbyn, som ständigt hetsar till krig eller sanktioner mot Israels fiender.

  I Jerusalem Post kan man utläsa att 25 republikanska kongressledamoter nyligen åkte till Israel för att indoktrineras och ta order av apartheidstaten. Och fler är påväg:

  Next week, 31 House Democrats will make a similar trek, also sponsored by AIPAC.

 12. sam
  4 september, 2009 at 10:02

  Uppför dig som folk när du skriver kommentarer! / Jinge

 13. Gripen
  4 september, 2009 at 21:10

  Jag tror inte det är terrorister USA är rädda för.

  De ekonomiska skillnaderna mellan rika och fattiga i USA är nu på samma storleks ordning som när ”the robberbarons” styrde USA.

  Eliten är rädd för pöbeln helt enkelt, vanligt folk på både vänster och höger sidan i USA känner att de blir rånade av staten, företagen och bankerna.

  De vet inte vad de ska göra, för de har inte kontroll på sin regering, vad man än röstar på blir resultatet det samma.

  Det är record försäljning av vapen och ammunition i USA och det är inte bara tokhögern som köper vapen, nu är det också vänster sidan.

  Så denna lag som USAs politker ska rösta på kan vara ett steg på vägen för att skydda sig själv mot folket.

  USA håller på att förvandlas till en polis stat och folk hade hoppas på att Obama skulle fixa till det men han fortsätter samma inrikes politik som GW Bush.

Comments are closed.