Arctic Sea skulle transportera kryssningsrobotar till Iran


Det uppger nu Norges TV2-nyheter i en stort uppslagen artikel. De aktuella kryssnings-
robotarna av typen X 55 har en räckvidd på 300 mil, något som antagligen innebär att de når Israel. De har dessutom kapacitet att bära en kärnstridsspets.

TV2nyheterne.no: ”Etter at frakteskipet «Arctic Sea» er blitt reddet fra kaprernes varetekt, fortsetter mystikken å spinne rundt det finskeide skipet som ble funnet 300 sjømil fra Kapp Verde i det vestlige Afrika. Ifølge den danske avisen Ekstrabladets korrespondent i Moskva hevdes det at skipet, som skal ha vært på vei fra Finland til Algerie med tømmer, også fraktet med seg fire krysserraketter av typen X 55. Disse rakettene skal ha blitt lastet ombord i Kaliningrad, og skulle ifølge avisen være en hemmelig våpenleveranse til Iran.”

iran

Denna nyhet kommer ursprungligen från det danska Extrabladets korrespondent i Moskva, något som man bör ha i åtanke när man utvärderar den. Dessutom ligger den helt i linje med den pågående demonisering av Ahmadinejad som drivs av främst Israel och USA. Man har ägnat stora resurser åt att misstänkliggöra honom, bland annat låtit den israeliska underrättelsetjänstens propagandabyrå Memri sprida förfalskade översättningar av hans tal. Utöver det har man fått igång ett stort antal krigshetsare på tidningarnas ledarredaktioner i Väst, i Sverige företräds de i praktiskt taget samtliga fall av ”oberoende liberala” tidningar.

Dessa uppenbara reservationer ska man ha klart för sig, men problemet i nuläget är att historien runt Arctic Sea varit så till den grad mystisk att man kan förvänta sig praktiskt taget vad som helst. Varför i hela friden skulle ett gäng kapare ge sig på ett

iran

timmerlastat fartyg? Dessutom skulle kapningen ha skett i svenska farvatten mellan Gotland och Öland? En följdfråga blir givetvis om någon information rörande detta går att lita på, risken är mycket stor att det nu handlar om att lägga på locket, och det med besked.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , tv2no1 dn1 svd1 ex ab12 db12 po1 t

[tags]Arctic Sea, Kryssningsrobotar, X 55, Raduga Kh-55, Kärnvapen, Kärnstridsspetsar, Desinformation, Memri, Mediekritik, Mellanösternkonflikten, Ahmadinejad, Iran, Israel, USA, Ryssland, Politik[/tags]


16 svar till “Arctic Sea skulle transportera kryssningsrobotar till Iran”

 1. Jag är övertygad om att det handlar om planterad information. Man hittar helt enkelt på detta för att USA + Israel ska kunna skicka egna kryssningsmissiler mot Teheran. Det finns ingen som helst anledning varför ryssarna skulle skänka missiler till Iran med sådan räckvidd. Hotet mot Iran kom från Saddam Hussein och det finns inte längre kvar. Nu heter hotet Israel och därefter USA. En sådan här historia kan få apartheidstaten på gott humör, nu kanske de törs trycka på avtryckaren. Men håll med om att det är konstigt att inga svenska tidningar har rapporterat detta? Det ska tydligen till en blogg för att det ska komma fram.

 2. Håller med Max.

  Varför skulle Ryssarna skicka sådana offensiva vapen till Iran när man i åratal drar ut försäljningen av luftvärnsrobotar vilka iran är i stort behov av och vilka desutom är defansiva och därför långt mindre kontroversiella?

 3. Detta slår med hästlängder den förra toppteorin om Venezuela som nu framstår som direkt mesig.

  Men det behövs nog en bra förklaring till varför de gett sig ut på fel hav och på fel sida jordklotet oxå när den vardagliga skytteltrafiken mellan Ryssland och Iran går över Kaspiska havet… :D

  • Biz: Men det behövs nog en bra förklaring till varför de gett sig ut på fel hav och på fel sida jordklotet oxå

   Det är en hel mängd förklaringar som saknas, men DET kommer inte att hindra Netanyahu från att slå på stora trumman… :-P

 4. Snacka om PLANTA! Varför ta sig från Kaliningrad till Iran när det hade varit lätt att köra allt till Astrakhan vid Kaspiska havet och sedan skeppa till Iran? Eventuella Raduga X55 (om det nu rör sig om denna snart antika missil) eller större hade säkert kunna plockas ned till mindre bitar för att skickas på ett mindre synbart sätt. En X55 är runt 7-8 m lång och en 0,5 m i diameter, så gör lite matematik, då går det med lite vaselin o lasta 16 st i en 40 fots kontinenter och behöver inte gömmas bland timmer eller gömmas i urholkat timmer som jag hörde i en kommentar i morse.
  Någon behövde göra sig ett namn och få sina 15 mikrosekunder i rampljuset.

 5. PS Dessutom är Ryssland och Iran grannländer så varför skicka vapen till Iran över halva jordklotet när man kan leverera direkt över Kaspiska havet?

 6. Men varför skicka dessa missiler via ett lastfartyg till Afrika, som sagt. Men visst behöver Israel känna på ett rejält hot för att börja förhandla med palestinierna.

 7. Jag tror inte att det var kryssningsmissiler till Iran. Då hade det varit enklare och säkrare att sända dem med båt över kaspiska havet eller flyga dem till Iran.
  Jag skulle kunna tänka mig om det finns en hemlig last att det är missiler typ stinger, silkesmasken eller den ryska motsvarigheten som är till för att skjuta ner plan. Det är också vad jag skulle tror att israel är rädda för, mycket av deras politiska våldsdoktrin bygger på att deras flyg och helikoptrar kan härja fritt. Lite nedskjutna plan skulle ändra på styrkebalansen ganska ordentligt.

 8. ..Och Norge är (fortfarande) medlem i aggressionspakten NATO, vilka med största sannolikhet kommer att ingå i USraels ockupationsstyrkor för IRAN.

  SNACKA OM FALSE FLAG! Dessa missiler är inte ens hälften värda av de avancerade ryska missiler Iran redan har (under ryskt överseende).

  SS-N-22 Sunburn och 3M-82 Moskit är världens snabbaste och mest avancerade luftvärnsmissiler. När Ryssarna började satsa på effektivt försvar (till skillnad från Washingtons aggressiva och offensiva ockupationsindustri) och kvalitet istället för kvantitet i slutet av 50-talet, hängde inte USA med längre. I slutet av 90-talet upptäckte man att ryssarna låg (och ligger) 30 år före allt vad västmakterna kan komma fram med inom raketteknologi missil och flygförsvar. Sedan dess har man försökt lägga vantarna på dessa missiler men förgäves.

  Iranierna har även en torped-variant (Shkval-innesluts i en gasbubbla och ”flyger” därmed nästan lika snabbt som i luften) Ett antal av dessa effektiva vapen, från vilka västmakterna saknar motmedel, skulle atomisera hela den amerikanska ockupationsflottan i gulfen med hangarfartyg och rubbet. Detta vet israel naturligtvis och ryssarna, vars rådgivare övervakar missilerna, bestämmer själva om och när dessa får användas. Ett ockupationsförsök är definitivt ett sådant tillfälle.

 9. Ps. Vare sig ovanstående eller P-800 Oniks har använts i strid, vilket förklarar varför de (utanför NATO/Pentagonkretsar) är mindre kända. Tester har dock visat deras förödande effekt. De franska mer ordinära Exocet användes dock av Argentina under falklandskriget, flög under radarn och sänkte HMS Sheffield. I iran-irak kriget blev USS Stark överraskande nästan helt itudelad av ett par sådana missiler.

  De ryska flyger i mach 2.1 eller över, alltså 2 ggr ljudets och lämnar därmed alla tänkbara motsvarigheter långt långt bakom sig. Sprängdelen är också avsevärt större och resultatet blir i kombination en fullkomlig pulvrisering av målet.

 10. Rätt roligt att läsa ord som ”ockupationspakten Nato” och ”USraels ockupationsstyrkor” i en inlaga där är så färgad av kommissarietänkande att man undra vilken politisk manual de är hämtad från.

  Arctic Sea har antagligen bara utsatts för ett kvalificerat brott med ekonomisk vinning för öga och här sitter folk i värsta konspitationstänket och raljerar över båda USA & Israel där jo inte har ett skvatt med detta att göra.
  (Svär jag i kyrkan nu Jinge?)

  • PP: Svär jag i kyrkan nu Jinge?

   Nej inte alls. Hela historien är så utomordentligt märklig att konspirationsteorier dök upp i samma ögonblick ”Polisen gick ombord på fartyget mellan Gotland och Öland”. Och dessa teorier får vi dras med tills ngn utredning visar vad som egentligen har hänt.

 11. Nu är det jo ryssar på flera håll i denna affär och med tanke på hur vissa ryssar driver ”affär” är det inte alls omöjligt att detta är ett gement brott där har misslyckats, man har inte fått ut pengar helt enkelt och seglar därför vidare på vinst och förlust.
  Glöm inte att denna typ av ”affärsverksamhet” är industri i Ryssland idag.

 12. Det finns inget internationellt embargo vad gäller kryssningsrobotar till Iran!
  Finns inte heller något internationellt vapenembargo mot Venezuela!
  Vill bara påpeka detta då poängen med att smuggla varor är att de är olagliga…

  För övrigt så är det faktum att någon kapar ett timmerlastat fartyg inte märkligare än att någon kidnappar Siba ägarens son och sen skickar handskrivna utpressningsbrev. Eller det faktum att någon vill köpa Saab.

  Slutligen så hoppas jag att luften går ur den här ankan snart så att man slipper läsa allt trams kring en timmerbåt som kapades av några stollar i Östersjön!

 13. Varför har ryssarna omhändertagit ”kaparna”, om de påstår att det finns även balter bland kaparna?
  Enligt estniska insändarsidor så är samtliga kapare ryssar, men boende i Baltikum och ett par är t o m statslösa.