Arctic Sea – Igen?


Nu ska Arctic Sea dras ytterligare ett varv i media, om det beror på att de uppgifter som kommit ut är nya eller om det helt enkelt handlar om nyhetstorka är det ingen som vet, men nyhetens ursprung denna gång är Finland, något som i vart fall gör den intressant.

AB: ”Finska forskare tror att den på svensk vatten lastats med material till kemiska vapen. Materialet ska ha fraktats från Ryssland på väg mot Mellanöstern. Den 23 juli 2009 lämnade Arctic Sea Finland – och ska ha kapats natten därpå mellan Öland och Gotland. De finska forskarna Timo Hellenberg och Pekka Visuri har i en ny bok presenterat delvis nya teorier kring det mystiska kapardramat. Skeppet ska på svenskt vatten lastats med råmaterial som ska ha varit kemiskt, biologiskt, radiologiskt eller kärntekniskt, enligt finska Hufvudstadsbladet.”

Personligen så vet jag inte vad jag ska tro, och något facit i den här historien tror jag inte att jag får. Om en kommando-
räd utförs i Östersjön så är det mycket som talar för att det är en utländsk regim som ligger bakom, kriminella kapar inte ett fartyg lastat med timmer. Inte heller kan de samordna sina resurser ute till havs, något som de skulle ha klarat om de som Jönsonligan bestämde sig för att råna t.ex. ett möbelvaruhus.

Samtidigt kan vi väl konstatera att media gärna skriver om något annat än drevet mot Juholt i dessa dagar, nu har strålkastarljuset delvis vänt mot media själva vilket knappast var avsikten från början. När det sedan visar sig att alla varit lika goda kålsupare så passar en gammal agenthistoria som handen i handsken. Själv konstaterar jag bara att ingen egentligen vet något, och ingen kommer heller att få veta. (forts nedan..)

Men att kriminella skulle ha skaffat ett par snabbgående båtar och uppbringat Arctic Sea på öppet hav för att stjäla ett antal finska tallar verkar inte rimligt, vare sig år 2009 eller idag. Oavsett om dessa bägge forskare har rätt eller fel så kommer vi inte att få höra vad det egentligen handlade om. Det har spekulerats om att utländsk underrättelsetjänst har uppbringat fartyget på grund av lasten, och var det på det sättet så kan vi inte annat än att säga – jaså.

it Andra om: , , , , ab sr svt gp dn svd


2 svar till “Arctic Sea – Igen?”

  1. men sakerna som lastade ombord var iaf inte sålda med svenskt tillstånd från varesig försvarsmakten eller regering oavsett om de lastades i Sverige eller ej:)