Är mineralförekomsten motivet?

Igår berättade Rapport att ”Penta-
gon” hittat enorma mineralfyndig-
heter i Afghanistan vilket genast sände en tanke genom mitt huvud, kanske har det bidragit till ”Kriget mot Terrorismen”?

AB: ”Guld, koppar och litium för tusentals miljarder. Den amerikanska militären har snubblat på extrema metallfyndigheter under kriget i Afghanistan. Men det är talibanerna som sitter på skatten. De outnyttjade ådrorna, som även inkluderar järn och kobolt, värderas till närmare 10 biljoner kronor (10 000 000 000 000 kronor). Experterna tror att det krigshärjade landet i framtiden kan bli ett av världens viktigaste gruvcentrum. I ett internt Pentagon-memo görs jämförelser med vad oljan betyder för Saudiarabien. ”

10 000 000 000 000 kronor är obegripligt mycket pengar, lika obegriplig är orsaken till att Pentagon var i Tora-Tora-bergen tillsammans med ett gäng geologer för att undersöka mineralförekomsten. Kan man skicka in geologer i talibanområden tillsammans med byråkrater och tjänstemän från Pentagon? Det hela låter mycket märkligt i mina öron. Sedan fortsätter Aftonbladet sin berättelse på ett lite märkligt sätt:

AB: ”Somliga tror dock att fynden kan leda till ännu hårdare maktkamp mellan regeringen och olika krigsherrar och klanledare i de mineralrika områdena. – Obamas krig blev just både viktigare och mer komplicerat på samma gång, säger Bruce Riedel, före detta CIA-tjänsteman och rådgivare i Afghanistanfrågor, till AP.”

Det har visserligen varit känt länge att Afghanistan är rikt på värdefulla mineral, många har dessutom gjort gällande att just detta är ett betydelsefullt motiv till att USA engagerar sig i landet, för Usama bin Laden är död sedan länge, det är alltfler bedömare eniga om.

intressant , , , , , , , , , ab sv t dn svd e24 t

  12 comments for “Är mineralförekomsten motivet?

 1. Kurt
  15 juni, 2010 at 07:36

  Carld Bildt gjorde nyligen en rundresa bland krigsherrar i Afghanistan, och han reser ju bara i oroliga krigsområden där han kan tjäna pengar på olika affärer. Oftast arbetar han ju inom just råvarumarknaden (det var ingen slump att hans längsta resa i år gick till Sydamerika), jag trodde ju först att Carl Bildt var intresserad av råopiummarknaden i Afghanistan, men det vågar sig väl inte ens Carld Bildt på att handla med.

 2. Christer W
  15 juni, 2010 at 08:34

  Ja, ett av skälen. Redan innan ryssarna var de fransk, engelska och andra geologer där, en del från högskolor i forskningssyfte och andra från företag.
  Ett annat är att Afghanistan geografiska läge, de flesta kommunikationsleder från måste passera genom landet.
  För övrigt finns det olja där också.
  Så det är bara och räkna ut i vems tarm det suger.

 3. 15 juni, 2010 at 08:59

  Ja nu dröjer det ännu längre innan Afghanistan blir av med ockupanten USA. Nu skall USA förstås ”hjälpa” afghanerna med att utvinna mineralerna. Sen tar USA vinsten som krigsbyte.

 4. Marie Ericsson
  15 juni, 2010 at 09:06

  Läste just en artikel om det här i New York Times. Det som slår mig först är att det där anses självklart att USA har rätt att inleda en exploatering av Afghanistans råvarutillgångar. Det låter som om det nu bara är för USA:s och västvärldens råvaru- och gruvföretag att ta för sig, även om det finns en del jobbiga element i landet som måste hanteras. Undrar hur mycket av pengarna som egentligen kommer att komma de fattiga afghanerna till godo? En annan tanke är att detta bekräftar att vi verkligen är inne i en nykolonial era, där staten i USA går före och röjer vägen för multisarnas råvaruexploatering. Så här säger man bl.a i artikeln:

  ”For the geologists who are now scouring some of the most remote stretches of Afghanistan to complete the technical studies necessary before the international bidding process is begun, there is a growing sense that they are in the midst of one of the great discoveries of their careers.”

  Läs hela artikeln under länken

  http://www.nytimes.com/2010/06/14/world/asia/14minerals.html?pagewanted=2&ref=world&src=me

 5. Mariam
  15 juni, 2010 at 09:19

  Och landet flyter tydligen på ett hav av olja. Större olycka kunde väl knappast drabba afghanerna. Nu blir amerikanska amrén och den andra armén av penga- olje- och mineraldraculas kvar i landet i evighet, om inte afghanerna slår ihjäl varenda en av deras tentakler och slänger dem i de djupa sprickorna i bergen där de blir kvar i evighet som ett monument över vår tid, den sjukaste i mänsklighetens historia.

  Så nu vet vi att det inte bara var de vackra vallmona som lockade :-(

 6. hej
  15 juni, 2010 at 10:55

  När jag läste det i nyheterna så var min första tanke något liknande det här:

  ”Nu kommer USA försöka göra allt för att få tag på det och det afghanska folket kommer inte tjäna något på detta”

  Jag fann hela grejen skrämmande.

 7. Micke
  15 juni, 2010 at 11:37

  Tror inte ett dugg på dessa enorma fyndigheter. Man har inte det minsta bevis för alla dessa mineralförekomster, än mindre vet man om de är värda att exploatera? Endast ett fåtal gånger har man varit på plats och knackat sten. Istället har man flugit över Afghanistan och läst av magnetism och gravitation.
  Tror snarare att detta är ett sätt att lugna hemmaopinionen, för att rättfärdiga detta hårt kritiserade krig.
  Däremot kan jag hålla med Marie Ericsson att vi kan vara på väg in i en nykolonial era. I så fall kan vi räkna bort Ryssland, de har fullt upp med att utvinna sina egna råvarukällor i sitt enorma land. De nya tungviktarna heter numera USA och Kina.

  • Hamdi
   15 juni, 2010 at 12:45

   Vi har befunnit oss i en kolonialera sedan staten Israels bildande. Har vi inte förstått det än? :-D

   Det är ju anledningen till att ett kilo kalvbringa kostar hälften så mycket i Sverige som i Mellanöstern trots att våra löner är ca 15 till 20 gånger högre.

   • Charlie2
    16 juni, 2010 at 15:24

    Absolut. Man har vetat om det hela tiden.

 8. 15 juni, 2010 at 12:54

  Det här är ju den ultimata ursäkten för USA att föra sitt krig vidare i Afghanistan. Vad är inte bättre än att hitta något som man kan tjäna lite pengar på. I sant kolonialstils herravälde lägger sig nu USA vinn om att de skall få ta tillvara på dessa enorma mineralfyndigheter. För vem tror väl i sin enfald att de pengar som finns att tjäna på utvinningen av mineralerna kommer att komma det Afghanska folket tillgodo. Genom att inrätta en marionett regering kommer USA att se till att mineraltillgångarna enbart kommer att utvinnas av amerikanska storbolag i gruvbranschen och vinsterna hamna i fickorna på aktieägarna i dessa bolag.
  Så har ju USA tidigare agerat i andra länder där de vill ha kontroll över resurserna i dessa länder. Och det inbegriper då också den politiska kontrollen.
  Den moderna formen av kolonialherravälde är nu på intåg, och USA är de som bär dess fana högst. Brittiska imperiet är bara en vindpust i jämförelse med USA:s ambitioner som nya världsherrar.
  Ve den som protesterar mot USA och dess planer. De lär väll bli stämplade som terrorister.

 9. Martin Forsman
  15 juni, 2010 at 15:30

  Så nu fick vi veta varför USA inledde ’Kriget mot Terrorismen’ i Afghanistan. Naturligtvis visste man om dessa mineralfyndigheter innan invasionen ägde rum och sannolikt var det talibanernas ovilja att låta amerikanska storföretag expolatera dem som ledde till detta krig.

  • Sara G
   16 juni, 2010 at 11:33

   Ahaa!!!

Comments are closed.