Är Juholtaffären ett tecken på en döende kvällspress?

Idag var jag in en sväng till staden för att besöka Naturmagasinet, eller vad affären nu heter. Den ligger på Sveavägen, 62:an tror jag att det är. Varan som jag skulle ha var slutsåld så jag tvingades gå bort till en annan av deras bodar i korsningen Odengatan-Sveavägen och kom då att passera adressen på bilden.

Jag passade givetvis på att ta en genre-
bild samtidigt som jag konstaterade att trots pågående VU-möte så stod det inte buntar med pressfolk utanför, ja inte en enda murvel faktiskt. Möjligen hade det varit annorlunda om det hade varit 4-5 plusgrader, men nu var det några minusgrader och lite blåsigt.

I tidningarna står det att man eventuellt kan ena sig om ett namn på den blivande partiordföranden redan idag, och det är väl i så fall bra för partiet. Själv tycker jag, som jag har skrivit tidigare, att Carin Jämtin verkar ha god hand med monsterpressen, något som är mycket viktigt. Orsaken till att jag bryr mig är förstås det faktum att det inte blir regeringsskifte 2014 om inte sossarna får en bra partiledare, men att spekulera i namn verkar inte särskilt meningsfullt.

Det mest intressanta är fortfarande medias roll i detta, många journalister verkar uppriktigt sorgsna över den kritik som de har fått från läsare, tittare och lyssnare. Jag har pekat på det tidigare och gör det gärna igen, men det verkar som om journalisterna vill ha beröm och en klapp på axeln för väl utfört arbete, men ser man till kommentarerna här och i tidningarnas läsarkommentarer så verkar det snarare som att Juholt-affären har blivit en ögonöppnare för många.

Det, i kombination med det faktum att många redaktioner nu måste banta antalet anställda, är antagligen ett tecken i tiden. Om det beror på att den dåliga kvaliteten får folk att vända tidningarna ryggen, det är svårt att veta. Det kan vara annat i samhällsutvecklingen som gör att medias roll blir mindre för var dag som går, och ska jag gissa på någonting så tror jag att det beror till stor del på Internet.

Människor har en helt annan möjlighet idag att ta del av information från hela världen, och det i realtid. Man kan följa en liten TV-station i Calcutta som lägger ut sina program på webben, man kan också följa diskussioner i sociala medier på olika sätt, och vill man vara säker på att inte missa något så är ju det rätt tänkt. Kommer det hända någonting som inte kommenteras och refereras till på Twitter eller Facebook?

Jag har själv sagt många gånger att det troligen kommer ”nättidningar” som egentligen är bloggar med flera olika skribenter, och det finns ju idag, och fler blir det. Det är de traditionella tidningarna som snarare blir färre. Vilken som försvinner först av kvällstidningarna kan vi dividera om, men jag tror inte att det trycks några kvällstidningar i Stockholm år 2022. Och gör det så beror det på att Stockholms Fria eller någon annan har lyckats slå sig in på marknaden.

it Andra om: , , , , , ab1 sr1 dn1 svd ex gp

  19 comments for “Är Juholtaffären ett tecken på en döende kvällspress?

Comments are closed.