Är Israel nåt som katten släpat in?

När israelerna gick till valurnorna senast så valde man en regering som har lyckats försämra landets anseende ytterligare. Redan innan regeringen Netanyahu så var Israel ett av världens sämst sedda länder, och en regering med Netanyahu och Lieberman gör saken sju resor värre.

Jag undrar hur det känns för de enskilda israelerna, deras utrikesminister vill ingen internationell top-
politiker ta i ens med tång. Har han överhuvudtaget träffat någon europeisk politiker ännu? Jag vet inte svaret på den frågan, men jag tror inte det. Det märkliga är att Netanyahu måste ha insett detta då han gav Lieberman posten som utrikesminister, något som bara det diskvalificerar – Netanyahu.

AB: ”Den israeliska regeringens sensationella överreaktion på Aftonbladets kulturartikel bidrar inte till att öka européernas förtroende för Lieberman och Netanyahu. Också i Israel växer kritiken mot Liebermans antisemitanklagelser. Tidningen Haaretz krävde i sin huvudledare i går utrikesministerns avgång. Den israeliske utrikesministern Avigdor Lieberman har uttalat att han inte tror på ett fredsavtal under de närmaste 16 åren. Vice premiärminister Ya’alon talade nyligen om den israeliska freds- och antibosättarrörelsen som ”ett virus som plågar det israeliska samhället”. Israels regering erkänner inte en tvåstatslösning och Netanyahu har sagt att Jerusalem aldrig kommer att diskuteras.”

Expressen vet att berätta en lustighet angående Donald Boströms numera berömda artikel på kultursidan i Aftonbladet.

EX: ”Den israeliska advokaten Guy Ophir stämmer nu Aftonbladet på 50 miljoner kronor. Stämningen lämnades in vid en domstol i New York på tisdagen och advokaten representerar sig själv. – Tidningen har publicerat rasistiskt och antisemitiskt förtal. Detta kan i förlängningen leda till att judar råkar illa ut, säger Guy Ophir till Expressen.se”

Man kan fråga sig sedan när Aftonbladet blev en amerikansk tidning, men det spelar mindre roll i sammanhanget. Jag ser det mer som ett smart sätt att skaffa sig själv en massa publicitet. Antagligen skulle det fungera även i Sverige att stämma någon, men få tidningar är förstås intresserade av att sprida sådan dynga, Expressen undantagen.

I förrgår skrev Hampus på Motbilder.se och kritiserade Cordelia Edvardsson. Hon hade skrivit att uppgifterna i Boströms artikel aldrig publicerats.

Hampus: ”Aldrig publicerades? Vad menar du, Cordelia? Artikeln publicerades visst, närmare bestämt i boken Inshallah från 2001. Boken är en samling av berättelser från olika journalister. Och vet du vad, Cordelia? Du är en av dem. Du är en av de författarna till den bok där Boströms artikel som du påstår aldrig publicerats finns med.”

palestina
Moder Palestina av Carlos Latuff

Annars är det full fart på antisemitismjägarna. Varje person som kritiserar Israel måste ifrågasättas, och dessutom måste kritiken tillintetgöras och fokus ska riktas om mot kritikern. Man lyckades tämligen väl med Boströms artikel i Aftonbladet, men man hade glömt bort sina allierade i form an Netanyahu och Lieberman. Det ledde till ett publicistiskt bakslag som tvingade åtskilliga av israels advokater att ta avstånd från den israeliska regeringens agerande, nu precis som i kriget mot Gazaborna.

I slutändan så har Israel förlorat ännu mer i anseende än vad de redan hade gjort. Men det finns givetvis en väg som kan föra upp landet åtskilliga placeringar på den listan, och det är att omedelbart stoppa utbyggnaden av bosättningarna och att börja behandla palestinier som människor. Sätter de sig dessutom ner i seriösa förhandlingar så kommer förr eller senare nationen att betraktas med vänligare ögon, och inte som något som katten har släpat in.

israel

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , ab123 svd1234 dn123 dagen1 dbl1 pol t

[tags]Israel, Netanyahu, Lieberman, Högerextrem, Palestina, Fredsprocessen, Bosättningar, Donald Boström, Aftonbladet, USA, Sverige, Expressen, Mediekritik, Politik[/tags]

  25 comments for “Är Israel nåt som katten släpat in?

 1. Maria
  27 augusti, 2009 at 10:54

  Jag tror att man gjorde ett jättemisstag när man valde Liebermann till utrikesminister. Jag har en judisk arbetskamrat som alltid varit helfrälst i Israel, men hon klagar högjutt på den hon kallar fascisten.

 2. huga
  27 augusti, 2009 at 11:11

  Skriv om! / Jinge

 3. huga
  27 augusti, 2009 at 11:48

  Ja magistern :)

  Skall omedelbart skärpa mig med en kopp kamomillte, kaffet blir lite väl starkt ibalnd…

 4. 27 augusti, 2009 at 12:06

  Har inga ilusioner att Israel kommer att sätta sig vid förhandlingsbordet och för seriösa förhandlingar. Pratet om förhandlingar och fred är bara ett trick från israelernas sida att skjuta upp en slutgiltig överenskommelse för att kunna ockupera ännu mer mark. Israelerna ser ju sig själva som de rättmätiga ägarna av landet så varför skulle de sätta sig ner och negociera. Så länge väst inte gör något dramatiskt, vilket jag tror aldrig kommer hända, så kommer Israel att fortsätta på som vanligt. De har inga intentioner om en palestinsk stat är jag säker på.

 5. Sara G
  27 augusti, 2009 at 12:34

  Stat och folk blandas ihop för att stoppa seriös granskning skriver Dror Feiler, ordförande i European Jews for Just Peace.
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article5700809.ab
  Och han fortsätter:
  ”Enligt Israels utrikesminister Avigdor Lieberman har Sverige ett stort problem som behöver åtgärdas: yttrandefriheten…”

  För övrigt så brukar kattor släpa in små gulliga möss…

  • 27 augusti, 2009 at 13:11

   Bra artikel av Dror Feiler!

 6. Andreas
  27 augusti, 2009 at 12:59

  Det kommer lite för många tok-kommentarer från det IP-numret. Kommentarer med ”olika” avsändare. maila mig från en juste e-postadress så plockar jag bort dig ur spamfiltret där du nu placerats. / Jinge

 7. Palestinier
  27 augusti, 2009 at 14:14

  Det är folket som bjuder på fascismen och så är det i Israel , Det tycks som om folket har förlorat sin anständighet
  Alla Israel politiker är likadana och skillnaden är att de utrycker sig på olika sätt

  Jag läste Cordelia Edvarsson artikel och jag anser att hon saknar trovärdighet i det hon har skrivit , Hon bor i Israel och inte långt från de palestinska familjer som deras söner har blivit bestulna på sina organ och därför hon har möjligheter att besöka dessa familjer för att höra deras historia innan hon fördömer artikeln men tyvärr det finns journalister som har dubbel moral

  • 27 augusti, 2009 at 14:25

   Palestinier! Hon bodde i Israel, nu är hon hemma i Sverige igen.

 8. 27 augusti, 2009 at 14:19

  Hej Jinge!

  De nya såkallade ”fredsförhandlingarna” är snart igång om inget dramatiskt sker.

  Här skriver The Guardian om vad för roll palestinierna får och vad de är delaktiga i.

  1.http://www.guardian.co.uk/world/2009/aug/27/middle-east-settlements-iran-netanyahu

  2.http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2009/aug/27/obama-peace-plan-israel

  Det har blivit tröttsamt. Jag tycker inte Obama står för den politik som han tidigare tillskrivit sig, vad gäller; MÖ och palestinierna. Det här är ett spel. En teater för de högersionister – som inte vill ha fred, gärna följer.

 9. Gripen
  27 augusti, 2009 at 16:06

  jag läste att US och Israel är nära på att enas om ett avtal rörande bosättnignarna.

  Detta är något som förbryllar mig är hur kan USA förhandla om bosättnignarna med ISrael. det är inte USA som är ockupperat, eller?

 10. 27 augusti, 2009 at 17:58

  Isf borde du vara Maria V1.0 ??

 11. Rogge
  27 augusti, 2009 at 18:02

  Bildt håller tyst, men hur länge? Sverige är ju faktiskt ordförandeland i EU och då kan man nog kräva av Bildt att han ska agera och fördöma de israeliska påhoppen på Sverige. För det har väl de flesta förstått att Israels regerings fördömanden är ett spel för att få EU på reträtt i de aktioner som pågår för att få igång förhandlingar mellan Israel och Palestina. Och hittills har man ju lyckats bra, även om Lieberman gör vad han kan för att skandalisera både sig själv och sitt land.

 12. 27 augusti, 2009 at 21:05

  Tom, Skämtar du? Om någon skulle komma och slänga dig ur ditt hem och bosätta sig där, skulle du kalla det legitimt?

 13. alandalus
  27 augusti, 2009 at 21:23

  Tom,

  På grund av Nakban. Ett tips är att läsa Ilan Pappés bok Den etniska rensningen av Palestina. Personligen tycker jag ett Israel utan sionism kan vara en legitim stat, precis som ett Sydafrika utan apartheid.

  För övrigt är det inte bara Donald Boström som är antisemit. En antisemitisk palestinsk fiskare (ännu en) likviderades idag:

  25-year-old Muhammad Nady Al-Attar’s was killed when his head was severed from his body, according to the Palestinian Ma’an News Agency.

 14. Marcus R
  27 augusti, 2009 at 22:53

  Jinge – Jag tycker överskriften på din artikel är taskig mot katter.

  Maria V1.0 – Det spelar ju ingen roll vad vi tycker om Israel. Majoriteten av världens länder erkänner Israel som en stat. Att vi då skulle argumentera som om det inte vore sant är ju bara barnsligt.

  Argument brukar fungera bättre om man utgår ifrån verkligheten istället för att stoppa huvudet i sanden.

 15. Sara G
  28 augusti, 2009 at 07:58

  Tom, ingermanlänningarna och karelarna, av dem som valde att stanna, har aldrig stängts in vare sig bakom murar utan tillgång till det ellra nödvändigaste, knappt vatten – inte heller har deras barn mördats med vit fosfor och svårt torterats i fängelse under åratal nu…

  Den där kålsuparteorin du använder funkar inte!

 16. 28 augusti, 2009 at 08:00

  Tom, Sovjetunionen finns mycket riktigt inte. Och ingen sörjde upplösningen. Och mycket riktigt jublade folk när ockupationen av Baltikum upphörde. Och jag har inte sett några lobbygrupper som proklamerat det rättvisa i att fördriva finnländare.

  Annars är det enkelt. Skapandet av Israel var inte legitimt, det skedde på annans mark. Den nuvarande regimen i Israel är inte legitim då den bygger på apartheid. Staten som sådan är erkänd i FN och har funnits så pass länge med så många födda där att dess existens får sägas vara legitim. Däremot självklart inte dess politik.

  Så Israel har en rätt att existera inom sina egna gränser, utan apartheid.

 17. lasse wilhelmson
  28 augusti, 2009 at 09:25

  Kommentarsreglerna! / Jinge

 18. Sara G
  28 augusti, 2009 at 12:37

  Cordelia Edvardsson har fått alltför mycket beröm och blivit på tok för uppskattad under åren utan att det egntligen finns fog för den erkänslan. För även hon har under årens lopp tjutit
  med ulvarna när det passats sig, nu senaste har hon t.o.m ljugit! Jag läser hennes artiklar, men blir oftast arg
  Hon är en amper tant där varken hennes skrifter, bittra mun- därifrån orden kommer – bör rendera henne erkänsla och respekt i palestinafrågan. Vi vet nog på vilket ben hon mest lutar sig mot!
  Vill minnas att Rawia Morra efter ett TV-program där bägge deltog, att tanten ingav henne stark rädsla…
  Rawia om någon bör väl känna sina Pappenheimare.

  Jag beundrar Drod Feiler, det är en rakryggad person – och begåvad!

  • 28 augusti, 2009 at 12:39

   Jag undrar verkligen om Rawia kände sig rädd… :-)

 19. Sara G
  28 augusti, 2009 at 14:45

  Kanske gick jag något till överdrift, jag vet inte, för det var ett tag sedan – men Rawia kände sig obehaglig till mods. Det skrev hon i din blog…
  Jag känner samma sak inför kvinnan som sitter på två stolar.

 20. Martin Forsman
  28 augusti, 2009 at 14:52

  Såg den hysteriska debatten på SVT angående ABs ’antisemitism’ och tyckte nästan synd om Jan Helin då hans allti igenom goda argument för publiceringen svartmålades av både programledaren och framförallt av ’Israelvännerna’.

  Man blir uppriktigt sagt ledsen av att höra dessa individer säga att palestinier är lögnare och att familjerna inte förtjänar att få veta hur deras dödade anhöriga behandlas av Apartheidstaten. Detta p g a Israels fullständigt sjukliga indentifierande med det judiska folket. Israel är en ’judisk’ stat, så är det tyvärr, MEN det finns mängder av judar i och utanför Israel som inte önskar att deras anhörigas lidande i koncentrationslägrena ska missbrukas för att möjliggöra Israels fruktansvärda behandling av den palestinska ursprungsbefolkningen.

  Således ser jag min egen kamp för det palestinska folket, i form av fakta mot den Israeliska propagandan var än jag hittar den, är lika mycket en kamp för de judar i och utanför Israel som inte ställer upp på den sionistiska världsbilden och historierevisionismen.

  • 28 augusti, 2009 at 15:10

   Martin! Dilsa Demirbag Sten satt och ljög sig blå i slutet va programmet. Såg det på nätet i morse.. Obehaglig kvinna det där. Hon började lismande och högg senare som en kobra.

 21. 28 augusti, 2009 at 23:45

Comments are closed.