Är Anders Borg en sjuk man?


Ibland undrar jag hur det är fatt med vår finansminister, det verkar i alla fall som om han är övertygad om att Svenska folket består av en massa lallande dårar som spelar på läppen hela dagarna.

På annat sätt kan man nämligen inte förklara hans uttalanden. Han säger nämligen att det är skandal hur bankerna behandlar sina kunder, han påstår att han tycker att det är för bedrövligt att de företag som har övertagit en del av det allmännas vård och omsorg skickar sina vinster till olika skatteparadis. Dessutom har de nya privata apoteken dålig lönsamhet så nu har de beordrat regeringen att höja betalningen till dem själva. Och vad gör finansminister? Jo han säger att ”Vi får titta på det där”, ett uttalande som låter oss ana att man eventuellt kommer att titta på det efter nästa val.

Det verkar som om han har glömt bort att han är landets finansminister, han skulle kunna lägga fram ett lagförslag i Riksdagen i morgon och oppositionen skulle garanterat stödja en lag som förbjuder företag som har hand om äldrevård, sjukvård, apotek, skolor och annan samhällsservice att flytta vinsterna till skatteparadis. Men det gör han inte, han låter inte ens antyda att något sådant ingår i hans funderingar.

Vi läser i tidningarna om skandal efter skandal, just nu handlar det om Carema, själv går jag hos Wallenbergägda Aleris och vad har dessa företag gemensamt? Jo det finns riskkapitalister inblandade i företagen och samtliga skickar sina slantar till Västindien. Och hur gör de då kanske du undrar?

Jo har man en vinst på en halv miljard så lånar man internt inom bolaget fem miljarder av ett annat bolag inom den egna koncernen. Sedan betalar man tio procent ränta, då kan man efter denna bokföringstekniska manipulation dra av dessa tio procent i balansräkningen samtidigt som man betalar dessa fem hundra miljonerna till sig själv, sedan skickar man den halva miljarden till Västindien och företaget har gått plus minus noll. Svårare än så är det inte tack vare frånvaron av lagar som förhindrar detta. (forts nedan..)

Anders Borg säger att han ska titta på det, han säger inte att han ska göra någonting åt det. Titta kan man ju alltid göra om man inte är synskadad, i alla fall om man inte väljer bort att titta utan och blundar i stället, som Anders Borg, det är bara läpparna som rörs och någonting låter, men ingenting händer. Och så är det med alla skandaler som Borg uttalar sig om. Stackars oss…

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , ab1 ex sr svt svd1 dn1


25 svar till “Är Anders Borg en sjuk man?”

 1. Bra skrivet. Annars är det tydligen Anders Borg som spelar mest på läppen, inte folket.

  • Tycker också det är bra skrivet! Har inte gillat Anders Borg sedan jag såg honom i och med moderaternas valseger 2006.

   Vi är nog mer lättmanipulerade än vi tror….

 2. ”Ska titta på det där” är väl politisk kod-fras som betyder: låta tiden & folks glömska göra sitt så att den berörda verksamheten får fortsätta att fungera precis som förut? Kan jämföras med att ”tillsätta arbetsgrupp” eller ”utredning”.

 3. Anders Borg må vara sjuk och lida av ekonomisk vedergällning pga. hans uppväxt, men han vet hur man ska se ut iaf. Snygg som attan!

  • Snygg??? Var då nånstans? Skulle dock inte förvåna mig om folk röstar på Borg för att de tycker han är snygg. Verkligen ett intelligent folk i så fall!

   • Det här är alldeles sant och alldeles tragiskt: en byggjobbarkille som jag träffade när jag byggde hiss i Solna skulle rösta på moderaterna för att Anders Borg gillar Ozzy Osborne, och det gjorde han också.

    Var det för det våra förfäder blev svartlistade, sparkade, illa behandlade och till och med dödade för rösträtt och värdighet för arbetaren?

   • Har länge undrat varför den snart medelålders mannen Anders Borg bär så otroligt nördiga tonårsattribut som örringar och hästsvans, och jag kom osökt in på Ian Wachtmeister,
    han med den tokroliga moderathatten.
    Jag antar att dessa minst sagt tramsiga uttryck
    nog är ett av borglighetens sätt att uttrycka
    individualitet,
    i motsats till ”såssarnas” kollektiva tankegångar.
    Besök gärna Lidingö och andra kommuner styrda av moderutterna och kolla vad männen har på huvudet: skrynkliga och pepitarutiga kannor.

    Det är säkert bärandet av dessa fåninga skapelser som ska ge drag under galoscherna.
    Och det kan verkligen behövas när visioner saknas och allt är isande råkallt, humorfritt och luktar armod från Oskars dagar.
    Uteliggarna har ökat till minst 18 000.
    Våra pensionärer vanvårdas till döds.
    Och landets ungdomar saknar självkänsla och framtidstro.

 4. Bra skrivet! DN har haft nya uppgifter nästan varje dag ett bra tag nu och jag undrar hur länge herr Borg kan ’strutsa’ denna fråga. Det är väl inte många andra länder i världen som låter privata företag tjäna grova pengar på skattebetalarnas bekostnad och dessutom flytta vinsten utomlands. Det vanliga upplägget för privatvård som finansieras av skattepengar brukar väl vara en maximal vinstandel och återinvestering i verksamheten.
  DN-ref: http://www.dn.se/Stories/stories-sthlm/vardskandalen-pa-koppargarden

 5. ”Sedan betalar man tio procent ränta, då kan man efter denna bokföringstekniska manipulation dra av dessa tio procent i balansräkningen”

  I resultaträkningen bör det vara.

  ”Svårare än så är det inte tack vare frånvaron av lagar som förhindrar detta.”

  Stämmer inte helt…att ”räntor” skall vara avdragsgilla tror jag alla håller med om…svårigheten är att bedöma hur stora lån som behövs för att driva verksamheten. Jag har arbetat med flera svenska bolag med moderbolag utomlands där detta är en stor fråga för Skatteverket.

 6. Vid borgs senaste utspel där han i TV verkade uppriktigt sagt förvånad över privata vårdbolags mjölkning av skattepengar så var min direkta fråga om finansministern helt enkelt är korkad ?

  Om finansministern inte är korkad, vad hade han då förväntat sig skulle ske med alla dessa vinstdrivande vårdbolag ? Att de självmant skulle agera samhällsamariter ?

  • Tror nog inte han är så korkad som det kan framstå. Det gäller att spela teater om man ska lyckas i politiken. Men å 2a sidan, minns ministern som inte hade någon aaaning om att en liter mjölk var så dyr…

   • Det är märkligt. Varje gång högerregeringen gör ett misstag
    så gräver någon av dess sympatisörer sig tillbaka 20-talet år
    i tiden för att hitta något till deras försvar.

    • Blandar du inte ihop lite nu eller missförstod jag dig fel? Det du säger är ju just vad allienansen brukar göra så snart någon till vänster om dem råkar göra något misstag, med den lilla skillnaden att högersidan raskt gräver sig tillbaka för att hitta ytterligare misstag som kan svärta ned vänstersidan ännu mer. Dessutom har de det församlade mediasverige med sig för att göra det hela ännu vassare.

 7. En sjuk man? Jag tror inte man kan hårddra det så, men nog är Borg (och andra moderutter) djupt infekterad av den sedan länge förlegade nyliberalismen.
  Man vet ju sedan från flera år tillbaka att den katastrofala råkapitalismen inte fungerar i längden.
  Ändå vadar man till synes ignorant runt i
  dess orena bakvattnen.

  Jag är övertygad om att både Bill och Bull vet att dom misslyckats, men med hjälp av media och mängder av floskler och osanningar så tror man att det går att att avleda kritiken och dölja den fula sanningen.

  Någon skrev att Borg är snygg och jag höll på att brist ut i ett hysteriskt gapskratt.Snygg!
  Patetisk var ordet!
  Hur kan en vuxen man och en tung politisk representant för Sverige gå omkring med slika tonårsattribut som den taniga hästsvansen och de omoderna öronringar!?
  Han förlöjligar oss!
  Men det är trots allt en liten bagatell i jämförelse med den groteska nyfattigdom och växande klyftor som skapats av parets brutala penningpolitik som förts
  under de senaste över fyra åren.
  Sverige är numera ett otryggt land att leva i…

 8. Han är definitivt inte sjuk utan har hittat en formel som fungerar. Den har nu vunnit två val och M ligger strålande till i opinionsmätningar. Formeln är att genomföra nyliberalt systemskifte men påstå att han gör något helt annat, och att när avarterna blir uppenbara säga till intet förpliktigande saker som låter lagom bekymrat och ger befolkningen intrycket att han bryr sig. Att denna formel fungerar utmärkt säger mer om Sveriges befolkning än det gör om Anders.

  • Formeln är att genomföra nyliberalt systemskifte men påstå att han gör något helt annat, och att när avarterna blir uppenbara säga till intet förpliktigande saker som låter lagom bekymrat och ger befolkningen intrycket att han bryr sig.

   Det är enligt mitt sätt att se saken en sjuk inställning!

   • Inte alls, tänk på att målet är att vinna val och därmed kunna genomföra sin impopulära politik! Jag tycker det är påfallande intelligent. Fullständigt omoraliskt visserligen, men uppenbarligen briljant av resultatet att döma. Sjukt blir det bara om man definierar högerpolitik som definitionsmässigt sjuk – och då är det betydligt fler än Anders Borg som faller inom definitionen, som då blir meningslös (vilket visas exempelvis av att inläggets titel skulle bli ”är Anders Borg en man med högersympatier?”). Alternativt kanske du menar att det är sjukt att vilja vilseleda väljarna och därmed störa den demokratiska processen? Jag skulle säga att det är ett klart olämpligt beteende, men att sätta definitionen sjukt på det är att sätta det i motsatsställning till en väl idealiserad bild av hur politik fungerar. Det som är fullständigt fascinerande för mig är att hans metod fungerar. Det är som om Miljöpartiet skulle gått till val på att göra avbön för sin tidigare miljöpolitik och sagt att den var alldeles för tuff och sedan efter valet genomfört en grön skatteväxling större än någon som ens föreslagits under tiden i opposition och på ett så okänsligt sätt att svaga grupper blev svårt drabbade (har svårt att komma på något liknande försäkringskassehaveriet men låt oss anta) och det blev hjärteknipande reportage men inget opinionstapp eftersom språkrören såg förtroendeingivande ut i teve och sa att regeringen givetvis skulle titta på detta… och lyckades bli omvalda genom att hävda att det inte genomfördes någon miljöpolitik alls, o nej då, bara samhällsnödvändiga reformer, och fortsatte politiken på den inslagna vägen, under försäkringar om att det inte alls var vad som skedde, och journalister spred den bilden och professionella tyckare tyckte det och minst en tredjedel av folket höll med och de enda protesterande rösterna var marginaliserade oppositionspartier och några bloggare… Jag startade exemplet för att visa hur bisarrt det hela är, men nu när jag så att säga är i mål ser det inte så ogörbart ut ändå, det fungerar ju för moderaterna – fast det skulle ju (1) vara ohederligt och (2) kräva påfallande tillmötesgående medier.

  • Tack för den analysen. Det styrker ytterligare det känsliga ämnet, som jag tjatat om och om, att väljarna är korkade som inte upptäcker hur lurade de blir. Frågan är om det är av födsel och ohejdad vana eller om det kanske till och med är skolan som lärt oss dumheten?!

    • Om Anders Borg är sjuk, hur sjuk är då Herr Reinfeldt på en skala? I Anders Borgs ögon kan man i alla fall ibland utläsa ett litet uns av empati, även om det just är ytterst lite. Reinfeldt däremot har inte en millimeter av empati i sig och är komplett galen, som Hitler ungefär.

    • Nej sjuk är han nog inte men ’smart’. Inte smart på det sättet som jag menar smart, utan på det sättet att han lyckas ’hjälpa’ till att geno(m)driva den politik de sagt att de skulle föra o(m) de ko(m) till (m)akten. Det är inte sjukt, utan skickligt skådespeleri. Men det går bara att genomföra med hjälp av en väljarskara som stöder det. Minns att de ju redan före det ödesdigra valet beskrev vad de hade för avsikt att göra om de vann.

     Å 2a sidan så finns det ju en sjuka där vissa typer, fullständigt hämnings- och empatilöst, för att uppnå sina mål gör vad och hur som helst, och oftast låter omgivningen dem göra det utan att ingripa eftersom omgivningen ofta blir bländade av typernas ’ansvarsfulla och charmerande’ attityd och uppträdande…

 9. Radarparet Reinfeld och Borg i minoritetsregeringen har för vana att säga en sak – och utföra en diamentralt motsatt handling.
  Jag blir helilsken för är man bara en aning observant, så ser och hör man tydligt att de ljuger, ljuger tittarna helt obehindrat i ansiktet
  och totalt utan är skamkänsla.
  Arbetslösheten är nu åter uppe i 8,5 protcent. Trots att svenskarnas omhuldade gullgossar står och ljuger och talar om en avsevärd minskning.
  När socialdemokraterna satt i regerinsställning så var arbetslösheten runt 6 procent – och då talade Reinfelt oupphörligt om ” skenande massarbetslöshet”och ”utanförskap.”
  Som om inte de senaret nu också har massproducerats av regeringen och blivit en mänsklig katastrof utan like i vårt land. Jag säger bara FAS 3!
  I dagens Aftonblad skriver Susanna Alakoski om svenskarnas
  människovärde som kapsejsat under alliansens regeringstid.
  http:// sedanwww.aftonbladet.se/ledare/gastkronika/susannaalakoski/article13932676.ab