Apanaget 125 miljoner!

För några dagar sedan läste jag i någon tidning att regeringen gett bort tio ytterligare miljoner av skattebetalarnas pengar till kungafamiljen, nu handlar det om något slags stöd till Victoria och Daniels bröllop. Stina och Kalle i Hökarängen får inte ett öre i stöd från Reinfeldt. Idag handlar en av Aftonbladets artiklar om prinsessornas klänningar där bland annat Madeleines klänning kostar närmare trettioåtta tusen kronor.

AB: ”Aftonbladet har granskat vad kläderna som Victoria och Madeleine visat upp de senaste fem åren är värda. Bara ett axplock visar att prislappen landar på drygt en miljon kronor. Madeleines vita sommarklänning från Oscar de la Renta går lös på 36 700 kronor. Men hur stor del av apanaget som används till klädinköp är hemligt. – Det finns inga uppgifter på det, säger Annika Sönnerberg, biträdande informationschef vid hovet. Av kungafamiljens årliga anslag på 125 miljoner kronor redovisar man bara den del som går till driften av de kungliga slotten. Hur resten av pengarna spenderas är inte offentligt.”

Det är rena hånet mot dem som arbetar för sin försörjning i Sverige. Vilken normal kvinna skulle kunna köpa en klänning som kostar betydligt mer än en månadslön, givetvis ingen om man inte redan har en stor förmögenhet. När det dessutom är skattebetalarna som står för kostnaderna så kan man ju tycka att prinsessorna kan lära sig att sy själva. De har inga riktiga arbeten och gott om tid.

För några dagar sedan skrev jag att jag anser att man ska släpa kungen till Mora sten för att avsätta honom, något som de flesta inser betyder att jag hellre vill ha republik. Det är sanslöst att vi håller fast vid ett gammalt feodalt system där arbetet som statschef går i arv inom familjen. Det är bara bananrepubliker och vissa diktaturer som har det på det sättet, t.ex. Nordkorea. Det är illa nog att vi kommer att få betala många miljoner i form av polisbevakning och annat när Victoria och Daniel gifter sig, inklusive kostnaden för militär hedersvakt. Stina och Kalle i Hökarängen får inte kosta ett öre när de gifter sig, de förväntas istället betala för prinsessornas bröllop och deras dyra modeklänningar.

intressant Tags : , , , , , , , , , ab12 svd12 dn12 ex12 t

  13 comments for “Apanaget 125 miljoner!

 1. Kurt
  6 april, 2010 at 16:58

  Eftersom många av någon konstig anledning tycks blockeras vid tanken på republik, så anser jag att det är mera konstruktivt att BARA kräva avskaffande av arvsmonarkin. Jag anser att man i princip skulle kunna acceptera valmonarki som ett alternativ till republik.

 2. Sara G
  6 april, 2010 at 17:28

  Hur kommer det sig att merparten av svenskarna stöder monarkin, denna atavistiska kvarleva som monarkin är och som är både djupt odemokratisk och förfärligt dyr? Det är inte bara en statschef som ska underhållas med skattemedel utan det är även hans barn och ingifta makar.
  Jag har ingen lust att betala prinsessornas kläder och annan lyx, speciellt som de flesta i min situation som pensionär knappt har ett öre kvar den sista veckan i varje månad.
  Bort med det tärande kungahuset och in med republik!

 3. blingbling
  6 april, 2010 at 18:47

  Det känns som om det i vart fall kunde vara dags att göra skatteuttaget till kungahuset frivilligt precis som kyrkoskatten. Jag tror Tjabo med familj skulle må bra av lite arbetslinje som omväxling till dieten på stekt sparv.

 4. Micke W
  6 april, 2010 at 21:50

  Om vi nu skall ha en monarki så borde man kräva att de gick klädda som man kan förvänta sig av historiska reliker. Kungen borde ha krona och pälsbrämad röd mantel.

  /Micke W

  • 7 april, 2010 at 13:49

   Det är vad jag har hävdat i flera år nu… samt att det borde vara krav på att kungen har skägg. Ingen kung med självaktning går omkring utan skägg!

 5. Rogge
  6 april, 2010 at 22:17

  Skulle tro att republikanska klubben är en säker vinnare i vår – kanske dags för dem att gå in på börsen!

 6. 7 april, 2010 at 00:24

  Så sant så sant.

  Men är det inte som så att bröllopet kommer generera en massa pengar även om det i första led kostar en massa. Eller har jag fel?

  Man blir lite småsne när fem personer får så jävla mycket pengar medan en annan som också har fötts till mitt funktionsnedsatta liv, ärvt min reumatiker krona, får en förtidspension som inte räcker till annat än hyra. Jag tycker ”Knugen” kan skänka mig en slant. (asg)

  Ha det bra!
  Nalle

  • Kurt
   7 april, 2010 at 06:02

   Naturligtvis genererar ett kungabröllop pengar. Men i så fall borde man ju kunna kräva att de hade gift sig så fort de nått laglig ålder? Och ännu mera pengar genereras ju i så fall om de sedan också skiljer sig, det skulle ju väcka mycket stor uppmärksamhet.

  • Daniel
   7 april, 2010 at 09:42

   Så otroligt mycket pengar genererar det inte. Se bara på hur uppmärksammade dom norska och danska bröllopen blev (vilka bröllop kanske du frågar dig då? :)
   Nederländernas alla tre kungabarn gifte sig förra decenniet, även Norges två och Danmarks två barn gifte sig förra decenniet Likaså gifte sig ett barn i Spanien. Det har varit kungabröllop i Europa var och vartannat år så två bröllop till i mängden gör nog ingen större skillnad.
   Sedan finns det ju ett otal furstesfamiljer som också säkerligen haft bröllop som ingen håller reda på.

 7. nature
  7 april, 2010 at 08:37

  Apropå Stina och Kalle i Hökarängen så vet Jag vet ett annat par (undertecknad) som håller bröllop samma dag; där gästerna får gratis vin och öl (hemmagjort) samt vetegatiskt buffé! Kanske Jinge vill komma? : -)

 8. kalle kula
  7 april, 2010 at 15:00

  I egenskap av libertarian tar jag avstånd från monarkin. Det är principbrott mot meritokratin att ha detta kvar.

  Madeleine verkar vara den som gör minst för att förtjäna sitt leverbröd hon har nästan inga inplanerade remsklippningar eller kindnypande. I sann liberal anda bör hovet konkurrensutsättas omgående (ej ironi!)

 9. Thomas
  7 april, 2010 at 20:14

  Läs artikeln på sig 10 i ”Mitt i Bromma”.
  http://arkiv.mitti.se/erez4/online/mitti/bromma.html
  Uppenbarligen anses inte kommunanställda göra någon större nytta i sina vanliga jobb om man bara kan flytta över dem till att bli värdar för festligheterna. Att sen kan kalla någon ”volontär” för att denne utför ett jobb på betald arbetstid är också lite speciellt.

 10. Katten
  12 april, 2010 at 14:20

  Sjalvklart ska vi behalla monarkin!
  For er som ar sura pa apanaget och skattepengarna som gar till kungafamiljen och hovet, (ja, det ar inte bara fem personer, snarare det tiodubbla) sa ror det sig inte ens om en tia om aret per person. Ett pris vi latt kan betala for att bevara varldens aldsta statsskick. Sverige ar ett av de fa landerna som har monarki fortfarande, kul att ha nagot som gor oss unika, dessutom ar kungens statsbesok ofta mycket uppskattade av vardlanderna vilket ger vart gelsbefolkade land trevlig uppmarksamhet.
  For att aterkomma till priset for kalaset. Halften av summan som betalas ut till kungahuset gar detssutom till driftkostnader, nagot som knappast skulle forsvinna om vi avskaffade monarkin, eller ska vi riva slotten ocksa? Delar av pengarna gar aven till kungens t.ex. sakerhet, nagot vi skulle behova betala till eventuell president ocksa.

  Slutligen ar det kul att ha nagot alla andra lander inte har, nagot som utmarker Sverige. Familjen gor ett bra jobb och jag ar saker pa att var kommande drottning kommer ha mycket att tillfora var land.

Comments are closed.