Antisemitism

Jag slutar aldrig att häpna över de självutnämnda antisemitismjägarnas framfart i Sverige. Att det inte bara är i Sverige som de är mycket aktiva vet vi, men det är de svenska gruppernas agerande som vi ser här. Egentligen borde man kolla upp hur det ser ut i resten av Europa också, men att nära sådana tankar är förstås antisemitism. Paolo Pissoffi skriver om definitionen i sin senaste bloggpost: ”Antisemitism betyder fördomar och fientlighet mot judar därför att de är judar.” Problemet med den definitionen är att den är alldeles för smal för Israels advokater. Latuffs teckning ovan visar hur Svenska Kommittén mot Antisemitism, SKMA, egentligen ser på antisemit-
ismen, och då är det inte lätt att komma undan…

Hampus/Motbilder.se: ”Organisationen Svenska Kommittén mot Antisemitism är en av de där konspiratoriska organisationerna som tror att hemliga sällskap försöker kontrollera världen. Enda skillnaden från David Icke är att de inte tror att det är ödlorna som är ute efter oss utan antisemiterna. Ödlorna (förlåt, antisemiterna) finns överallt!

Bland de kallblodiga otäckingarna som SKMA identifierat finns Aftonbladets förre chefredaktörer Gunnar Fredriksson och Carl Johan Åberg, tecknaren EWK, den borgerlige diplomaten Ingmar Karlsson, DN-journalisten Åke Ringberg, AB:s utlandskorrespondent Staffan Heimersson, radiodramatikern Britt Edwall, Jan Guillou, DN-kolumnisten Göran Rosenberg, TT- journalisten Staffan Hjertén, författarna Bengt Nilsson, Claes Engström, Jan Myrdal, Gunnar Ohrlander, Göran Palm, Peter Weiss, FiB-juristen Erik Göthe, EU-
parlamentarikerna Pierre Schori, miljöpartisten Per Gahrton samt f.d statsminister Olof Palme.”

Hampus citerar Jan Guillou (ökänd antisemit enligt SKMA)

Jan Guillou/AB: “Aftonbladets kulturchef har just antisemitstämplats i den andra kvällstidningen av den anledningen. Emellertid handlar den svenska diskussionen om antisemitism alltid om något annat. Svenska kommittén mot antisemitism och liknande politiska grupper har nämligen utvecklat en egen pseudovetenskap där de kan finna antisemitism där ingen annan finner den. Minst fyra av Aftonbladets kolumnister ingår i detta sortiment av antisemiter som

antingen förnekar sin uppfattning, är omedvetna om den eller i vart fall inpiskade nog att dölja sina böjelser genom att, fräckt nog, inte uttrycka sig antisemitiskt.

Detta andra som diskussionen döljer är naturligtvis Israels ockupationspolitik. När debatten om Hillersberg rasade som hetast i morgonpressen attackerade Israels krigsmakt palestinska getton med artilleri och flygbeskjutning. Värst drabbades Gaza, där närmare en miljon människor hålls inspärrade tätt sammanpackade men där trettio procent av området är upplåtet åt något tusental israeliska kolonister som måste ”skyddas” från de palestinska infödingarna.

Detta är inte lätt att försvara. Skillnaden mellan Israel och apartheidstaten Sydafrika är att Israel avrättar fler människor och håller fler inspärrade eller i militärt omringade ghettobildningar. Därför blir frågan om antisemitism så angelägen för Israels försvarare.”

Det mesta av denna text, inklusive Latuffs bild, är hämtad ur Hampus bloggpost. Min främsta anledning att skriva den är att uppmärksamma så många som möjligt på den. Den är mycket läsvärd enligt min uppfattning. För övrigt berättas det i tidningarna om att det är ett fredsavtal på gång mellan Hamas och Israel. Det berättas också att det inte är något fredsavtal på gång. Dagen berättar att ett par brevbärare har blivit sjuka av att ta i ett brev till Israels ambassad i Norge. Om det har något samband med Norges vapenförsäljning till Israel undandrar sig min bedömning.

Men håll med om att Carlos Latuff fångat anti-
semitismen som i ett nötskal? Möjligen kommer han göra en teckning föreställande ödlejägare, vi får se…

Läs: Guillou i AB Hampus Motbilder Paolo Pissoffi

Andra om: , , , , , , , , , , , , SvD1 DN Dagen1 Dbl AB it

[tags]SKMA, Antisemitism, Motbilder, Sydsvenskan, Expressen, Yttrandefrihet, Israels advokater, Israellobbyn, Gaza, Bilder, Latuff, Hasbara, Politik[/tags]

  18 comments for “Antisemitism

 1. Mölle
  14 februari, 2009 at 18:30

  Juste teckning! Han är himla skicklig Latuff, hans Irakbilder är också högsta klass. Det där antisemitismgänget ljög om att det skulle vart en tävling i antisemitiska bilder i Iran, men det vet du väl redan?

  • 14 februari, 2009 at 18:34

   Ja har är duktig. Jo jag vet att de hittade på, påhittiga typer… :) Jag fick kopior på tidningsartiklar om saken från Carlos, han blev bland annat intervjuad i israeliska tidningar. Och ingen av dessa så mycket som antydde att det skulle vara annat än en tävling i politiska teckningar. Så det var ”SKMA fantasifabriken” i arbete, precis som alltid.

 2. Mr Biz
  14 februari, 2009 at 19:19

  Latuff’s teckning hjälper oss alla till självrannsakan och insikt. Förstår nu att alla jag känner är antisemiter och att jag själv har omedvetna böjelser, samt fräckheten, att tänka antisemitiska tankar.
  Problemet känns oöverstigligt med ångest och tvångstankar inför ständig press att förneka sina innersta värderingar och det är väl läge att beställa tid hos någon hjärnskrynklare för hjälp med kognitiv omskolning. Kanske att antisemitismjägarna har något bra tips på vem som kan hjälpa till och garanterat inte är antisemit? :-)

 3. Urban
  14 februari, 2009 at 19:55

  Det är alltid roligt att läsa dina bloggposter Jinge. Men extra roligt är det att se att SKMA:s ohederliga kampanj inte får dig att tystna i din kritik av staten Israels folkrättsbrott. Iofs är ju pro-israelerna världsmästare på att hålla i dubbla måttstockar, men frågan är ju om SKMA skulle kunna klara sig undan en kritisk journalistisk granskning. Å andra sidan behöver de ju inte oroa sig för en sådan journalistik, eftersom den i själva verket inte existerar i detta fall.

 4. Gripen
  14 februari, 2009 at 20:03

  Jag har set ett par väldigt kreativa översättningar. Några av dem var från Irans presidents tal om Isreal.

  Översättningen var att han inte kunde erkänna staten Isreal under några som helst former, men enligt en vän till mig som kan Farsi så sa han att han aldrig kunde acceptera staten Isreal i sitt nuvarande skick, det senare utalande öppnade för ett erkännande längre fram, men de på BBC, CNN, FOX, SKY och några andra kanaler använde den första översättningen.

  Så kreativa lösningar i våra medier utförda av folk med inte alltid så hemliga motiv kommer alltid att finnas, AIPAC lobbar för ett krig med Iran.

  Om man inte följer mallen och kritiserar något som har med Isreal att göra så är man antisemit, det gäller nog SKMA, så kritisera någon som fabricerar fakta gör dig till antisemit.

 5. Martin Forsman
  14 februari, 2009 at 21:45

  Intressant uppgift angående ”översättningsfelet”, Gripen. Det låter ju som samma missuppfattning som finns om Hamas. De har också upprepade gånger sagt att de inte accepterar Israel I SITT NUVARANDE SKICK. Däremot är de villiga att ompröva detta OM palestinas folk får tillbaka sin mark och tillåts bilda en egen stat fri från israelisk inblandning.

  Detta talas det förstås inte om på den Pro-Israeliska sidan då Hamas minsann är fsansfulla Terrorister som man absolut inte kan resonera med.

 6. RikMatts
  15 februari, 2009 at 00:45

  Jag antar att också jag är antisemit i deras ögon, då jag förespråkar

  *enstatslösning
  *sanningskommission
  *krigsförbrytartribunal

  för Västra Asiens kustremsa, och

  konstaterar att den ”realt existerande” sionismen undergått en liknande utveckling som några andra välkända ”realt existerande” -ismer från 1800-talet

  samt ifrågasätter att sionisternas Israel, utan naturtillgångar, lyckas existera realt längre än bolsjevikernas Sovjetunion, med olja, förmådde,

  samt slutligen kommenterar i Din blogg.

  Sionisterna ger intryck av desperation, minst sagt. Lögner och desinformation.

 7. fofo
  15 februari, 2009 at 11:13

  Läsvärt, tycker dock att Jan Guillo har ändrat sin politisk ställning en smula, han är inte lika ju hungrig längre, inte heller lika provocerande, om vi tar till oss de senast artiklarna och böckerna han har skrivit så märker vi en tydlig trend av inställsamhet gent emot den sionistiska lobbyn.

  kolla hans senaste böcker om terrorism.

  • 15 februari, 2009 at 11:38

   Men fofo! Jag har läst de senaste böckerna och anmäler – avvikande uppfattning. Anser du att Madame Terror inte tog ställning? Men inte om det gäller din dotter? Kan det isf vara för att de är romaner?

 8. alandalus
  15 februari, 2009 at 11:53

  Det senaste är att du attackeras på Göteborgs-Posten ledarsida, Jinge.

  GP:s ägare Peter Hjörne har bannlyst Israelkritik på ledarsidorna och anställt Judisk Krönika-journalisten Arne Lapidus som tidningens mellanösternkorrespondent.

  • 15 februari, 2009 at 11:53

   Ptja, tar man saker ur sitt sammanhang så kan man få till det. Men jag borde antagligen glädjas åt att bloggen blir föremål för sådan medial uppmärksamhet. Den går uppenbarligen fram, och de som besöker den efter att ha läst sådan skit är i allt väsentligt positiva och hittar ingen antisemitism. Blänkaren säger mer om skribenten ifråga än vad den säger om det som skrivs här, gott så. Okunnig… :-) Ja det kan man ju alltid kalla meningsmotståndarna, i alla fall när man saknar argument… :-)

   Uppenbarligen så behövs bloggarna för att balansera upp den sionistiska propagandan. Anti-sionister ses som ett hot…

 9. 15 februari, 2009 at 11:55

  Gripen skrev:
  ”Jag har set ett par väldigt kreativa översättningar. Några av dem var från Irans presidents tal om Isreal.”

  Jag hörde om den uppenbara felöversättningen, som fortfarande används i våra ”ansvarstagande” medier, på något av radions P1-program – Konflikt, Publicerat eller Medierna. För den som vill leta/lyssna så är programmen sorterade i den ordning som är mest trolig.

  Konflikt har sedan Cecilia Uddén slutade som programledare blivit ett mycket bra program, där man får höra om en annan värld en den som skildras i Dagens Eko. Uddén har förekommit som inhoppad programledare i något enstaka program på senare tid, och när hon och Nils Horner var programmledare nyligen stängde jag av mp3-spelaren och raderade skiten. Annars är Konflikt ett stående inslag i mitt radiolyssnande, som sker via pod.

 10. Sara G
  15 februari, 2009 at 12:01

  Jag förbehåller mig rätten att kritisera regimen israel så länge den är statsterroristisk, rasistisk, odemokratisk och har en rå och brutal inställning till sina grannar utan att jag för den skull ska bli betraktad som antisemit. Jag har rätten att kritisera ett land som stänger in ett folk, svälter ut dem, stjäl från dem – och när de har det som svårast inleds en massiv invasion och man utför massakrer och dödar minst fyrahundra barn och mer än 1000 civila inom loppet av tjugotvå dagar!
  Jag förbehåller mig rätten att fortsätta kritisera en regim som under mer än sextio år har pinat och plågat urbefolkningen i det land man mer eller mindre stulit eller ockuperat!
  Sedan kan arroganta sionistkramare sitta och förvanska verkligheten hur de vill!

 11. fofo
  15 februari, 2009 at 12:59

  Jinge
  Det är klart att det är romaner, och att man ska ta de för just det.
  Men med tanke på att Guillou var banbritande i sin tidiga inställning för palestina och mot israel. Så har han blivit aningen tam.

 12. 15 februari, 2009 at 18:19

  SKMA har med anledning av mothugget, både här och kanske överhuvudtaget skapat en hel blogg för att redovisa källorna.

  Bildskärmsdumpa finns, men sett till storleken på bloggen och vad man påstod i debattartikeln att ”antisemitismen” var ”oändlig” har man rätt så magert med material, enligt min mening. Dessutom är antisemitism som begrepp otroligt omspännande och skulle vid jämförelse med islam göra väldigt många fler människor till islamofober.

  (Och nej, det går av lätt förklarliga skäl inte att kommentera på bloggen…)

  PS. Jag personligen hittade dit genom ”Terror-Magnus” Sandelin.

 13. Martin Forsman
  15 februari, 2009 at 20:22

  Med tanke på SKMAs häxjakt kanske det vore en tanke om Israel-kritiska bloggare startar en gemensam blogg där man redovisar (hänger ut) islamofober på samma sätt. Det är förvisso kanske fel att sjunka till deras nivå, men det vore nog lätt att påvisa hur OERHÖRT mycket större problemet med Islamofobi är jämfört med antisemitism (den verkliga antisemitismen alltså).

  ”Terror-Magnus” Sandelin vore ju ett givet namn, liksom Dilsa Demirbag-Sten, Fredrik Federley … and the list goes on.

 14. 15 februari, 2009 at 21:10

  …Fredrik Malm vore ju given. Carl Hamilton…

 15. Mustafa
  15 februari, 2009 at 22:21

  Tack Jinge

  för din rättfärdiga och outtröttliga kamp…

  Mustafa

Comments are closed.