Annie Lööf, nyliberalen, en katastrof för (C)?


Sedan det blev klart att Annie Lööf föreslås av Centerpartiets valberedning att efterträda Maud Olofsson så har hon ändrat åsikt i en massa olika frågor, och somliga hävdar till och med att hon har synnerligen unkna människo- och samhällsideal. Och stämmer det att Margaret Thatcher är hennes idol så borde rimligen center-
partistämman återförvisa frågan till valberedningen.

Lars Pålsson Syll/SVT Debatt: ”Att Centerpartiets valberedning idag lät meddela att man föreslår Annie Lööf till ny partiordförande ställer partiet inför en stor risk att få en partiledare med synnerligen unkna människo- och samhällsideal. Man riskerar också ett cementerande av den nyliberala strömkantring partiet genomgick under Maud Olofsson. Därför borde de riktiga centerpartisterna se till att någon annan än denna nyliberala egoismens Stureplansmegafon blir vald till partiledare, skriver Lars Pålsson Syll, professor i Samhällskunskap.”

Annie Lööf blev bekant för en större grupp människor då hon var mycket negativ till FRA-lagen för att sedan rösta igenom lagen. Att hon hyllar Ayn Rand och Margaret Thatcher ligger henne givetvis i fatet, framförallt eftersom bägge dessa individer hyllar egoismen som om det vore en religion. Lööf är för ett svenskt Natomedlemskap och platt skatt och hennes inställning till Public Service är omvittnat negativ.

Den inte helt obekante Fredric Federley upprörs över att Lars Pålsson Syll kallar Lööf nyliberal, möjligen beror upprördheten på att han själv anklagats ett stort antal gånger för att vara just nyliberal, och även han var som bekant negativ till FRA-lagen men röstade snyftande igenom lagen vid voteringen. I en svarsartikel skriver Federley att Sverige behöver en akademisk uppryckning, Lars Pålsson Syll råkar nämligen vara professor i samhällskunskap.

Lars Ohly har sagt om sänkningen av restaurangmomsen enligt TT/DN: ”– Min första tanke är att de väljer att sänka priserna på krogen för Stureplanscentern först. Sedan kommer pensionärskollektivet, möjligtvis, i andra eller tredje hand, ifall det finns ekonomiskt utrymme senare, säger han till TT.” (forts nedan..)

Personligen så är jag helt övertygad om att Annie Lööf blir den tuva som välter Centerpartilasset, och jag är helt trygg i den förvissningen. Man gjorde ett enormt misstag då man startade det som kallas ”Stureplanscentern”, platsen är så intimt förknippad med brats, narkotika och kriminalitet att partiets kärnväljare knappast kommer att rädda partiet en gång till, något som redan syns i opinionsmätningarna.

Nu borde det finnas utrymme för ett liberalt parti i Sverige, ett uttalat socialliberalt parti. Än så länge är det enda jag sett i den vägen någon enstaka rättshaverist som säger sig ha startat något liknande, eller i vart fall en blogg som hävdar det. Och nu när centerpartiet blir alltmer högerinriktat så borde nischen för ett socialliberalt parti vara uppenbar.

it Andra om: , , , , , , , , ab1 svdn svd ex ekot


12 svar till “Annie Lööf, nyliberalen, en katastrof för (C)?”

 1. Socialliberalt parti, är inte det (s)? Iofs kanske de har rört sig för långt åt nyliberalism för att passa rätt.

 2. Som sagt, Annie Lööf vill jag inte ha. Hatt hade varit bättre. Tror jag.

  Jag fattar inte hur en så medioker författare som Ayn Rand har nått en sådan kultstatus i vissa kretsar. Har försökt läsa Rand, men jag storknade av det synnerligen torftiga språket. Idéinnehållet ska vi bara inte tala om.

  • Du vet, högern har inte så gott om ikoner, de får hålla tillgodo med vad som helst.

 3. William Edward Hickman, som 1928 dömdes för att ha styckmördat en liten flicka, hävdade att: ”What is good for me is right.” Det gillade Ayn Rand, som med stort intresse följde rättegången. Hon tyckte att Hickman var ”a genuinely beautiful soul” och hade ”a wonderful sense of living”.

  • Ayn Rand verkar vara sjuk på mer än ett sätt. Att det är Timbro som är svenska förlaget överaskar knappast någon.

 4. Jag tycker att vi ska ge allt stöd och uppmuntran till Centerpartiets valberedning i deras hittills utmärkta arbete att utplåna partiet från den politiska kartan! Heja, gummor och gubbar, and Keep Up The Good Work!!!

  • Håller med!

   I bästa fall åker både C och KD ut och även SD kanske sett sina bästa dagar. Återstår för FP att blamera sig.

   V stannar väl som stöd? ;)

   Frågan är kanske, hur stort blir då M?

 5. Jag har förstått att en splittring av alliansen ligger väldigt högt på den borgerliga listan över allvarliga men tänkbara riskscenarion. Ur den synvinkeln kan de naturligtvis sova lite lugnare nu. Här lär det aldrig bli aktuellt med något plötsligt samarbete över blockgränsen, exempelvis med Juholt.

  Frånsett det är jag inte fullt lika övertygad om Lööfs framtida effekt på Centerpartiet. Inte heller på alliansregeringen i övrigt. Man bör komma ihåg att borgarna blivit oerhört duktiga på att kamouflera sina ideologiska rötter. Jag tror att rätt många ur bland andra Fredrik Reinfeldts ständiga svans av okritiska dyrkare just nu tänker:

  ”Nej men oj, så trevlig den flickan ser ut. Hon har så pigga och snälla ögon. Det är skönt att se ungdomar som det är lite stil och ordning på. Hon har säkert rejäla och ordentliga åsikter.”

  Åsikter och värderingar är inte längre vad svensk politik främst handlar om. Yta och personlig framtoning utgör minst två tredjedelar av alliansens styrka. Så länge Lööf kan upprätthålla detta skulle hon nog kunna ha Djingis Khan som idol utan risk för problem.

 6. Jag tror inte Lööf kan lyfta Centerpartiet. Den värsta nyliberala eran är över. Thatcher,Ayn Rand, platt skatt med mera kommer klibba vid henne lika segt som kommunismen vid Ohly, hur mycket avbön hon än gör.