Annie Lööf, nyliberalen, en katastrof för (C)?

Sedan det blev klart att Annie Lööf föreslås av Centerpartiets valberedning att efterträda Maud Olofsson så har hon ändrat åsikt i en massa olika frågor, och somliga hävdar till och med att hon har synnerligen unkna människo- och samhällsideal. Och stämmer det att Margaret Thatcher är hennes idol så borde rimligen center-
partistämman återförvisa frågan till valberedningen.

Lars Pålsson Syll/SVT Debatt: ”Att Centerpartiets valberedning idag lät meddela att man föreslår Annie Lööf till ny partiordförande ställer partiet inför en stor risk att få en partiledare med synnerligen unkna människo- och samhällsideal. Man riskerar också ett cementerande av den nyliberala strömkantring partiet genomgick under Maud Olofsson. Därför borde de riktiga centerpartisterna se till att någon annan än denna nyliberala egoismens Stureplansmegafon blir vald till partiledare, skriver Lars Pålsson Syll, professor i Samhällskunskap.”

Annie Lööf blev bekant för en större grupp människor då hon var mycket negativ till FRA-lagen för att sedan rösta igenom lagen. Att hon hyllar Ayn Rand och Margaret Thatcher ligger henne givetvis i fatet, framförallt eftersom bägge dessa individer hyllar egoismen som om det vore en religion. Lööf är för ett svenskt Natomedlemskap och platt skatt och hennes inställning till Public Service är omvittnat negativ.

Den inte helt obekante Fredric Federley upprörs över att Lars Pålsson Syll kallar Lööf nyliberal, möjligen beror upprördheten på att han själv anklagats ett stort antal gånger för att vara just nyliberal, och även han var som bekant negativ till FRA-lagen men röstade snyftande igenom lagen vid voteringen. I en svarsartikel skriver Federley att Sverige behöver en akademisk uppryckning, Lars Pålsson Syll råkar nämligen vara professor i samhällskunskap.

Lars Ohly har sagt om sänkningen av restaurangmomsen enligt TT/DN: ”– Min första tanke är att de väljer att sänka priserna på krogen för Stureplanscentern först. Sedan kommer pensionärskollektivet, möjligtvis, i andra eller tredje hand, ifall det finns ekonomiskt utrymme senare, säger han till TT.” (forts nedan..)

Personligen så är jag helt övertygad om att Annie Lööf blir den tuva som välter Centerpartilasset, och jag är helt trygg i den förvissningen. Man gjorde ett enormt misstag då man startade det som kallas ”Stureplanscentern”, platsen är så intimt förknippad med brats, narkotika och kriminalitet att partiets kärnväljare knappast kommer att rädda partiet en gång till, något som redan syns i opinionsmätningarna.

Nu borde det finnas utrymme för ett liberalt parti i Sverige, ett uttalat socialliberalt parti. Än så länge är det enda jag sett i den vägen någon enstaka rättshaverist som säger sig ha startat något liknande, eller i vart fall en blogg som hävdar det. Och nu när centerpartiet blir alltmer högerinriktat så borde nischen för ett socialliberalt parti vara uppenbar.

it Andra om: , , , , , , , , ab1 svdn svd ex ekot

  12 comments for “Annie Lööf, nyliberalen, en katastrof för (C)?

Comments are closed.