Annie Lööf flinar åt sina debattmotståndare


Nu har två nya partiledare träffats i en debatt, socialisten Jonas Sjöstedt och den nyliberale Annie Lööf. Så mycket debatt blev det inte eftersom det var i Agenda och tiden var bara fem-sex minuter och man hade andra saker i programmet som man antog intresserade publiken mer än äldrevården och skyttel-
trafiken till olika kanalöar med skattepengar från olika riskkapitalbolag.

Annie Lööf hade förberett sig noga och betonade att det var valfriheten som var huvudsaken, Jonas Sjöstedt var noga med att säga att varenda krona som ska gå till äldrevården ska gå just dit och inte till Västindien eller andra skatteparadis. Jag utgår ifrån att jag inte behöver berätta vad jag själv tycker i frågan eftersom den saken är tämligen självklar. Men jag konstaterade att Annie Lööf gjorde likadant som när hon tidigare debatterade med rasistpartiets ledare Åkesson, hon satt hela tiden och log åt sin debattmotståndare.

Jag funderade hela tiden på om hon log därför hon föraktar Sjöstedt på samma sätt som hon föraktade Åkesson. Jag är dessutom rätt säker på att många med mig reagerar likadant. Eller anser Annie Lööf att hon är den klokaste människan i världen som gå omkring med trettiosju i skostorlek? Eller tycker hon helt enkelt att hon är intellektuellt överlägsen alla dem som inte har samma uppfattning som hon själv?

Jag vet inte själv, men någonting är det med Annie Lööf, och jag får en känsla av att hon måste slipa av sin överlägsna attityd, och det riktigt rejält. Jag tror att centerpartisterna i landet hoppas på att hon ska få upp partiet på banan igen, hennes företrädare lyckades ju sänka centern i opinionsmätningarna ner till siffror som är jämförbara med kristdemokraternas, och fortsätter Lööf att flina åt sina debattmotståndare så kommer partiet att få det svårt. Det är säkerligen inte bara jag som fylls av funderingar kring hennes leende.

Sedan har Sveriges Television uppenbara problem med programformen. Det fungerar mycket illa att plocka in tre hyfsat tunga frågor på fyrtiofem minuter. Det är nästan lika illa som det där debattprogrammet där alla sitter och skriker åt varandra, vad det nu heter. Det man borde ha gjort är förstås att dela upp de tre inslagen på tre kvällar, nu verkar det nästan som om Sveriges Television eftersträvar att uppnå samma ytlighet som reklam-
kanalerna, och det är inget som gynnar vare sig SVT eller tittarna.

Det mest positiva var dock Jonas Sjöstedts avslutningsord. Man tog upp det faktum att Centerpartiet nu vill verka för en Palestinsk stat. Jonas konstaterade att det är bra, och att det nu finns en majoritet i riksdagen för det. Det kan faktiskt innebära att vi kommer att få en intressant senvinter och vår. Dessutom har Juholt nu avslutat sin frånvaro i debatten, så frågan idag är väl närmast hur många socialdemokrater som kommer att rösta på (V) i stället för (S). För det är ett samtalsämne som är vida spritt idag. Vänstersossarna tvivlar på Juholt precis som högersossarna. Frågan är väl vad som händer med det partiet just nu?

it Andra om: , , , , , , , , , dn12 svd1 svt sr ab12 ex1 Läs gärna: skp, varghjärta,
pamflett, k&å, röda-b, ilsemarie, int, lasse


29 svar till “Annie Lööf flinar åt sina debattmotståndare”

 1. Självklart tycker hon att hon är överlägsen alla. Hon gillar Ayn Rand väldigt mycket? Objektivister är ju inte direkt kända för att ha andra åsikter än just den…

  • Det är väl inte fel att tro på sig själv (oavsett vad man har för åsikt). Jag som tittare tycker om leende politiker (Jmf Rajraj). Hon ser dessutom bra ut och görs sig väl i teve. Jonas S har även han bra karisma.

   Jag tror ni övertolkar hennes flin. Är det inte mer intressant vad respektive individ för fram?

 2. Tja ni vet väl att God och glad ska mänskan va! Rödtott lever väl efter den devisen förstås. Man ska väl inte lägga in för mycket värderingar i förmågan att föra sig i offentliga sammanhang?! Det visar sig ju istället på hur resonemangen går…

 3. Politiskt händer inte mycket i landet. Och det tycks bara bli finare ju mindre som inträffar.

 4. Hon verkar förstå att det är inte några riskkapitalisternas försvarstal som kommer kunna ge centern röster. Därför så var det inte så att hon gick på det vanliga liberala gris argumentationen med osynliga händer och effektiva marknader osv. Det var snarare så att hon ursäktade att privata aktörer drev vård med argumentet att ”det är ju inte det viktigaste, det viktigaste är kvlitén”. På slutet ursäktade hon också sin ståndpunkt med ”men Jonas, det är ju bara i sex kommuner som det finns”. Kul med en liberal som inte vågar stå för sin egen logik!

 5. För den delen så var det också kul att se Jonas i aktion. Måste dock säga att han framstod som lite spänd. Han kanske inte är den vänsterns frälsarfigur som han nu haussas upp som trots allt. Dock så tror jag att högern gärna ser vp ta en del av S – kakan. Det är bättre med tre halvsmå/halvstora partier som motståndare istället för en ledande stark socialdemokrati med stöd av v och mp.
  Därför kommer vi troligtvis se en del positiva skriverier om Sjösted, medan den samlade journalistkåren fortfarande gör allt för att sänka Juholt.

  • Där ser man hur olika man kan se på på samma debatt. Jag tycker att Jonas verkade hur ’cool’ som helst och med lågmäld men tydlig logik plockade isär de obefintliga motiven till att låta våra skattepengar gå till vinst för privata aktörer. Precis så saklig, påläst och ’sansad’ som en vänsterpolitiker ska vara för att kunna stå emot de floskelstorm han/hon möts av från Allianzens företrädare.

   Privat verksamhet är mycket bra i de flesta sammanhang, t o m nödvändigt för att driva ett land framåt, men i den offentliga verksamheten ska man vara MYCKET restrektiv till att släppa in dem och riskkapitalister ska givetvis vara helt bannlysta då deras ENDA mål är maximal avkastning på kortast möjliga tid.

 6. Maud Olofsson var extremt jobbig att se och höra.Gapig, manhaftig och med ett flin som var sååå självbelåtet… Precis som hon ensam hade förändrat världen…

  Arvtagerskan Annie Lööf är svårt att få ett grepp om.Inte nog med ”flinet” i debatter eller intervjuer, så känns Annie lömsk…
  Skulle någon journalist gräva på djupet och ”vända hennes blad” så är jag 100% säker på at mindre smickrande sanningar skulle komma upp till ytan…

  Känns också som hon kan sälja sin mormor för att få makt…

  Förresten, enligt henne själv så var ju Margaret Thatcher hennes förebild.Mer behöver ju inte sägas…

 7. Jag kan inte låta bli att slås av hur Annie varje gång hon framträder lyckas säga så väldigt lite med så väldigt många ord. Hon kör på charm, självförtroende och floskler och kommer tydligen långt på det inom sitt parti. Fast det där leendet när hennes ickeargument lätt dissekeras av debattmotståndaren är ju inte så charmigt, det blir mest enfaldigt.
  Jonas var som vanligt saklig och stark. Han hade lite väl enkelt tuggmotstånd här med tanke på vad folk anser om privatiseringarna.

  • När jag hade jordens elakaste mailväxling med henne började hon gråta rejält i ett mail om hur jag demoniserade henne. Hon gick så långt som att förnedra sig med att berätta att hon faktiskt var en ”snäll tjej som gillade te med mjölk och grät till romatiska filmer”.

   Då kände jag att nu är det liksom bra, hon är inte stabil. Sen blev aset både partiledare och minister. Ridå.

 8. Jinge! Vet du inte att det har utgått partiorder om att ingen centerpartist i ledande ställning får medge att de är nyliberaler? De kan göra det, men det gynnar inte karriären. Själv har jag hört ANne säga det i en debatt, idag kan ingen få henne att säga det. :-D

 9. Jag tror Annie L. e en ren affärsprodukt. Hon har klara direktiv av en manager hela tiden. Stor makthunger. Håller med nån tidigare här som var säker på att löövskan skulle kunna sälja ut sin mormor för att få behålla maktposition.

 10. Bra start av Jonas. Har var påläst och retorisk, men framför allt hade han sakargument och bra konkreta exempel att dra upp. Annie svarade sakargument med ideologisk retorik, gav mer eller mindre samma svar på varje fråga, och när hon kände sig pressad kläckte hon fram en ”kommunal äldre omsorg också minsann kan vara dålig”-replik.

  Jag tolkar kanske inte flinet som överlägset – eller jo, kanske lite grann – men framför allt känns det väldigt påklistrat och oäkta. En rollförändring sedan namnbytet och partiledarposten månne?

 11. Jag tycker att centerledaren i minoritetsregeringen är ytterst trist att lyssna på,
  så förfärligt förutsägbar i mesta. Jag vet inte ens hur utfallet blir om man får välja mellan henne och Maud Olofsson…

  Annie Lööf klarade konstycket att få med riskkapitalbolagen som ett viktigt inslag för gamla och dementa i deras starka behov av ”valfrihet. Ett behov som, hör och häpna, tycks vara ännu mer betydelsefullt
  än god omsorg.
  Det var ett tag sedan vi hörde ordet valfrihet,för rajraj tycks vila på sina lagrar, och det lät inte mera lovande den här gången.
  Många vet vid det här laget att det egentligen bara innebär en större möjlighet att välja avknoppade statliga bolag som rajraj och nörden sålt till goda partivänner för underpris – och som därefter genererar multum i vinst med skattebetalarnas pengar, som sedan sänts vidare, efter vissa teknikaliteter, till diverse obskyra skatteparadis.

  Centern är ett onödigt parti på yttersta högerkanten – och det finns fortfarande kvar fula fläckar i samband med andra världskriget.
  Annie Lööf är den partiledare centern är värd…

 12. Lööfs blanka blick och småflin ser ut som en inlärd pose att inta framför kamera, gärna i debatt. Massmedias förtjusning över hennes ålder och ”söthet” är en patetisk bekräftelse på gubbsjuka i vårt samhälle. Det är helt absurt hur man kan anlägga en min och kläcka plattityder och floskler på löpande band. Nästa gång ni hör AL tala koncentrera er på själva innehållet och om hon säger något med verklig substans. Jag har hört ett antal debatter och intervjuer men det som sägs från AL är ett stort ingenting. Debatten i SR härom veckan var rolig för den visade att Sjöstedt var en statsman mens Lööf var en lantbrutta från Värnamo som kommit till Stockholm.
  C och KD ut ur riksdagen 2014!

 13. Håller med ’Sniff’ angående radiodebatten. Sjöstedt helt överlägsen. Apropå Annies leende så tror jag helt enkelt att hon ser ut så, kanske mer accentuerat när hon blir nervös då blir leendet mera ’varglikt’. Hade en skolkamrat som oxå såg ut att le även under utskällning från läraren, inte kul för killen. Reinfedts mantra är ’ANSVAR’och Annies är uppenbarligen varianter på ’TYDLIGHET’vilket vi kommer att få höra otaliga gånger framöver.

 14. Tycker att hon ser väldigt falsk ut med sitt leende, svårt att känna förtroende för någon som konstant har ett påklistrat hånflin såfort hon dyker upp i rutan. Förövrigt så känns det precis som någon skrev tidigare, att hon pratar väldigt mycket, men säger väldigt lite. Mycket floskler och ´visioner, men inget konkret.

 15. Det verkar som hon ofta ser ut på det sättet om man kollar igenom en bildsökning på google. Vad skall hon göra ? Hon kan ju knappast le med hela ansiktet när hon pratar med sin politiska motståndare, inte heller ser det bra ut om hon ser sur och grinig ut.

  Det kan vara lätt att läsa in sådana saker som att hon visar förakt för sin politiska motståndare. Spelar det någon roll egentligen vad hon tycker om en företrädare för ett parti som hon aldrig frivilligt skulle göra några politiska uppgörelser med ?

  Om andra tolkar in att hon har en överlägsen attityd då står hon inte för en politik som kommer locka till sig väljare. Det blir svårare och svårare för de små partierna att profilera sig inom allianssamarbetet.

  De sitter fast i det och väljaren vet att även om de profilerar sig som till exempel i palestinafrågan så blir de ändå överkörda av de övriga allianspartierna och det betyder ingenting i riktig politisk förändring för de kan inte göra uppgörelser utanför alliansblocket.

  Deras största egenskap är att de är ett lydigt parti i alliansen som tar order från moderaterna, det är också en av de stora anledningarna till att folk på borgerliga sidan röstar på centerpartiet. Detta betyder att de i princip struntar i vilken politik Centern för så länge som de underkastar sig allianssamarbetet.

  Återväxten är urusel för Centern, de lockar bara ett fåtal procent bland de yngsta röstarna och jag tror knappast att unga Annie Lööf kan locka de unga till Centern, kanske hon till och med skrämmer bort de äldre Centerpartisterna ?

  • >>>…kanske hon till och med skrämmer bort de äldre Centerpartisterna ?…
   <<<

   Man kan ju alltid hoppas…

 16. Annie Lööf blev nästan utbuad på Idrottsgalan! Folk såg SKITSURA ut när hon började göra ett politiskt tal.

  Fiasko!!

 17. Hon är en Randriod och dessa kan bara säga ett fåtal meningar och försöka charma folk så de inte lyssnar på vad de säger. Jag tror att det är vad hon hoppas på med leendet.

  Om man vill veta mer om Randriods så kolla upp Howtheworldworks på youtube och då vet du vad som rör sig i deras huvuden.

 18. Jag såg den där debatten och håller med, Lööfs flinande tolkas som förakt och det kommer att drabba partiet, antagligen rätt ordentligt. Ser det ut som om hon upplever sig själv som överlägsen så påminns alla om Järnladyn, be sure!