Telefonläcka bekräftad av UD – Var krypskyttarna på Maidan hyrda av en protestorganisation?


På hemsidan för Estlands utrikesdepartement kunde man igår under ”Senaste Nytt” finna en bekräftesle av att inspelningen av ett telefonsamtal mellan utrikesminister Urmas Paet och EU:s höga representant för utrikesfrågor Catherine Ashton som har läckt ut på nätet är korrekt. Samtalet mellan Paet och Ashton ägde rum den 26 februari efter det att Estlands utrikesminister återkommit från sitt besök i Ukraina.
Ashton och Paet untitled
Utrikesminister Paet gav en överblick av vad han hade hört den föregående dagen i Kiev och uttryckte sin oro över situationen på plats. Vi avvisar påståendet att Paet gav en bedömning av oppositionens inblandning i våldet.

”Det är ytterst beklagligt att telefonsamtal avlyssnas”, sade Paet. ”Det faktum att detta telefonsamtal har läckt ut är inte en slump,” tillade Paet.

Vad pratade de om?
I det avlyssnade samtalet sa utrikesminister Paet ”Det finns nu större och större insikt om att bakom krypskyttarna stod inte Janukovitj utan någon från koalitionen”. ”Jag tycker att vi vill undersöka deta. Jag menar, jag förstod inte detta direkt, det är verkligen intressant. Herre Gud”, svarade Ashton. (”There is now stronger and stronger understanding that behind the snipers, it was not Yanukovych, but it was somebody from the new coalition,” Paet said during the conversation. ”I think we do want to investigate. I mean, I didn’t pick that up, that’s interesting. Gosh,” Ashton answered.)
Ukraina Sniper deaths

De bekräftade uppgifterna kommer bland annat från Voice of Russia. Enligt rapporten där som återges något avkortad nedan erinrade sig utrikesminister Paet om sitt samtal med en läkare som behandlat de som skjutits av krypskyttar i Kiev. Hon sa att både demonstranter och poliser besköts av samma personer.

”Det var ganska störande då läkaren Olga Bogomolets berättade att alla bevis visar att det var samma krypskyttar dödade både poliser och folk från gatorna” betonade den estniska utrikesministern. Ashton reagerade på informationen genom att säga ”Well, det är fruktansvärt.” Läkaren visade att det var samma typ av kulor och det är verkligen oroande att den nya koalitionen inte vill utreda exakt vad som hände, sade Paet.

Paet uppger att han använde ministeriets mobiltelefonen för samtal och att inte har någon aning om hur informationsläckan skedde.
”Jag vet inte om min telefon eller någon som hör till Ashton var utnyttjas”. Myndigheterna genomför för närvarande en undersökning för att ta reda på hur ett sådant sak kan hända” sade Paet.

Estlands utrikesminister sade också att det var nödvändigt att genomföra en oberoende utredning av de dramatiska händelser som medförde att människor dödades på Maidan i Kiev.

” Och folk är allvarligt oroad över det faktum att den nya koalitionen är ovillig att utreda vad som verkligen skedde där. Insikten i det faktum att någon från den nya koalitionen, inte Janukovitj, låg bakom dessa krypskyttar blir starkare för varje dag som går” sade Paet i en telefonintervju med Ashton.
Svoboda ordförande Oleh Tyahnybok untitled

Ryssland är – officiellt – förvånat över att EU-representanter vägrar att kommentera Ashtons tal om prickskyttar i Ukraina. Är Du?
”Vi har uppmärksammat denna ljudinspelning och är förvånade över att EU vägrar att kommentra detta. Som ni vet kommenterade för en tid sedan högt uppsatta företrädare för EU:s medlemsländer aktivt en ljudinspelning av Victoria Nuland” (USA:s vice utrikesminister) sade en UD tjänsteman.

Kommentarer: Säkert är inte sista ordet sagt om detta eller andra frågor om Ukraina – det pågår ett informations- och proprgandakrig också. Enligt morgonekot nu kl 8 anser Estland att Ryssland har förvrängt rapporten om samtalet. Den intresserade kan lyssna på videon som länkats.


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

Pressrelease UD i Estland Voice of Russia Zero Hedge- video av samtalet Knut Lindelöf 6/3 Pando DN 3/3 DN 2/3 Guardian 2/3 Guardian 3/3 Dagens ETC 4/3 Annarkia SvD 1/3 Z-net DN 28/2 Synpunkt på anti-ukraina propaganda DN 1/3 Svenssonbloggen 1/3 Protester mot polisbrutalitet i USA Polis mot OWS
DN:s ledare 22/2 Expo Nuland om USA:s stöd DN 23/2
DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch Knut Lindelöf 7/2

  16 comments for “Telefonläcka bekräftad av UD – Var krypskyttarna på Maidan hyrda av en protestorganisation?

Comments are closed.