Telefonläcka bekräftad av UD – Var krypskyttarna på Maidan hyrda av en protestorganisation?På hemsidan för Estlands utrikesdepartement kunde man igår under ”Senaste Nytt” finna en bekräftesle av att inspelningen av ett telefonsamtal mellan utrikesminister Urmas Paet och EU:s höga representant för utrikesfrågor Catherine Ashton som har läckt ut på nätet är korrekt. Samtalet mellan Paet och Ashton ägde rum den 26 februari efter det att Estlands utrikesminister återkommit från sitt besök i Ukraina.
Ashton och Paet untitled
Utrikesminister Paet gav en överblick av vad han hade hört den föregående dagen i Kiev och uttryckte sin oro över situationen på plats. Vi avvisar påståendet att Paet gav en bedömning av oppositionens inblandning i våldet.

”Det är ytterst beklagligt att telefonsamtal avlyssnas”, sade Paet. ”Det faktum att detta telefonsamtal har läckt ut är inte en slump,” tillade Paet.

Vad pratade de om?
I det avlyssnade samtalet sa utrikesminister Paet ”Det finns nu större och större insikt om att bakom krypskyttarna stod inte Janukovitj utan någon från koalitionen”. ”Jag tycker att vi vill undersöka deta. Jag menar, jag förstod inte detta direkt, det är verkligen intressant. Herre Gud”, svarade Ashton. (”There is now stronger and stronger understanding that behind the snipers, it was not Yanukovych, but it was somebody from the new coalition,” Paet said during the conversation. ”I think we do want to investigate. I mean, I didn’t pick that up, that’s interesting. Gosh,” Ashton answered.)
Ukraina Sniper deaths

De bekräftade uppgifterna kommer bland annat från Voice of Russia. Enligt rapporten där som återges något avkortad nedan erinrade sig utrikesminister Paet om sitt samtal med en läkare som behandlat de som skjutits av krypskyttar i Kiev. Hon sa att både demonstranter och poliser besköts av samma personer.

”Det var ganska störande då läkaren Olga Bogomolets berättade att alla bevis visar att det var samma krypskyttar dödade både poliser och folk från gatorna” betonade den estniska utrikesministern. Ashton reagerade på informationen genom att säga ”Well, det är fruktansvärt.” Läkaren visade att det var samma typ av kulor och det är verkligen oroande att den nya koalitionen inte vill utreda exakt vad som hände, sade Paet.

Paet uppger att han använde ministeriets mobiltelefonen för samtal och att inte har någon aning om hur informationsläckan skedde.
”Jag vet inte om min telefon eller någon som hör till Ashton var utnyttjas”. Myndigheterna genomför för närvarande en undersökning för att ta reda på hur ett sådant sak kan hända” sade Paet.

Estlands utrikesminister sade också att det var nödvändigt att genomföra en oberoende utredning av de dramatiska händelser som medförde att människor dödades på Maidan i Kiev.

” Och folk är allvarligt oroad över det faktum att den nya koalitionen är ovillig att utreda vad som verkligen skedde där. Insikten i det faktum att någon från den nya koalitionen, inte Janukovitj, låg bakom dessa krypskyttar blir starkare för varje dag som går” sade Paet i en telefonintervju med Ashton.
Svoboda ordförande Oleh Tyahnybok untitled

Ryssland är – officiellt – förvånat över att EU-representanter vägrar att kommentera Ashtons tal om prickskyttar i Ukraina. Är Du?
”Vi har uppmärksammat denna ljudinspelning och är förvånade över att EU vägrar att kommentra detta. Som ni vet kommenterade för en tid sedan högt uppsatta företrädare för EU:s medlemsländer aktivt en ljudinspelning av Victoria Nuland” (USA:s vice utrikesminister) sade en UD tjänsteman.

Kommentarer: Säkert är inte sista ordet sagt om detta eller andra frågor om Ukraina – det pågår ett informations- och proprgandakrig också. Enligt morgonekot nu kl 8 anser Estland att Ryssland har förvrängt rapporten om samtalet. Den intresserade kan lyssna på videon som länkats.


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

Pressrelease UD i Estland Voice of Russia Zero Hedge- video av samtalet Knut Lindelöf 6/3 Pando DN 3/3 DN 2/3 Guardian 2/3 Guardian 3/3 Dagens ETC 4/3 Annarkia SvD 1/3 Z-net DN 28/2 Synpunkt på anti-ukraina propaganda DN 1/3 Svenssonbloggen 1/3 Protester mot polisbrutalitet i USA Polis mot OWS
DN:s ledare 22/2 Expo Nuland om USA:s stöd DN 23/2
DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch Knut Lindelöf 7/2


16 svar till “Telefonläcka bekräftad av UD – Var krypskyttarna på Maidan hyrda av en protestorganisation?”

 1. Som påpekats är Estlands utrikesminister en andrahandskälla. Läkaren uttalade sig om att samma ammunition använts. Men detta innebär knappast att krypskyttarna nödvändigtvis tillhörde samma organisation efter vad jag kan förstå. Vet inte vad uppgiften om ”handstil” har med saken att göra. (se nedan). Rubriken på blogginlägget avslutas med ett frågetecken nu.
  Och som skrevs i morse – det pågår ett informations- och propagandakrig.

  ”And second, what was quite disturbing, this same Olga Bogomolets told as well that all the evidence shows that the people who were killed by snipers from both sides, among policemen and then people from the streets, that they were the same snipers killing people from both sides,” the Estonian FM stressed.

  Ashton reacted to the information by saying: ”Well, yeah…that’s, that’s terrible.”

  ”So that she then also showed me some photos she said that as a medical doctor she can say that it is the same handwriting, the same type of bullets, and it’s really disturbing that now the new coalition, that they don’t want to investigate what exactly happened,” Paet said.

  Dr Olga Bogomoletsär inte vem som helst: hon erbjöds, men avstod, från erbjudande att bli viceminister för humanitära frågor i den nya kuppregeringen enligt dagens Nyhetsbanken (www.nyhetsbanken.se).

  • Tjena. Äntligen är denna långa dag slut. Har tillbringat kvällen (jobb) tillsammans med soldater från Polen, Rumänien, Litauen, Turkiet och UK, plus två civila estländare. Har även haft en god vän från Kiev på telefon. Min vän i Kiev är numera nån slags dataspecialist men var i slutet på 80-talet och hela 90-talet officer i Sovjetiska och sedermera Ryska arme’n. Han är dock Ukrainare (har fru och barn och bor i Kiev). Situationen i Ukraina är definitivt en jävla sörja och det verkar som folket tvingas välja mellan pest och kolera. Min vän där säger att ryssarna kör jättestarkt med propaganda och lögner och inget av det de säger att ryska ska förbjudas i Ukraina och att ryssar är förföljda är sant. Min vän har fortfarande kollegor i både Ukrainska och Ryska arme’n och de i den Ryska (varav många är Ukrainare) frågar om det är sant som Putin säger om Ukraina. Själv trodde jag mer på Putin än västlig media men sanningen verkar ligga nånstans emellan. Vad det gäller krypskyttarna så säger min vän att de definitivt var på regeringssidan (möjligtvis ryssar). Litauerna jag pratade med tror att USA är rejält inblandade med stöd till kuppmakarna. Själv vet jag inte längre vad jag ska tro, mer än att EU och USA lägger sin näsa i blöt där de inte har att göra och så gör tydligen också Ryssland. EU håller på att utvecklas till nånting värre än både Hitlers Tyskland och Stalins Sovjet med stora inslag av vår tids värsta farsot, islam. Vi får väl se hur det här utvecklar sig.

   Mvh Gammal krigare

   • Tack för intressant, delvis inside-rapport. Jag vet inte vem/vilka som sköt och har satt frågetecken i rubriken.
    USA/NATO/EU går in i länder långt borta som Libyen på basis av desinformation till stor del (se professor Ola Tunanders bok), och dödar tiotusentals människor. Rysslands intresse för Krim ter sig mer rimligt, men jag kan inte försvara allt de gör.

    Och hur var det med Kosovo?

    Folkoröstning var OK i t.ex. Sydsudan.

    Det är mycket hyckeri hos EU och USA som hyllade presidentvalet 2010 och stod bakom överenskommelsen 21/2 mellan legitimt valda partier och legitimt vald president. Sedan uppslutning bakom kuppregeringen. Rimligen har många miljoner fått minskad tilltro till EU & USA:s demokratisyn.

    Det lades först snabbt förslag om försvagad ställning för ryska, men det har visst dragits tillbaka.

  • Ja, men den har ändå avsevärt mindre resurser och erfarenheter än den sedan decennier massiva information och desinformationsverksamheten av USA-medier. Hinner ej försöka utveckla det här. Behandlas bland annat i artiklar som man hittar under ”massmedia” och ”mediekritik” under Kategorier på bloggsidan.

 2. Usas avsikt att använda kuppmakarsidan till missilbaser får inte glömmas bort
  Ryssarna har definitivt anledning att vara kvar på Krim där de har en överenskommelse
  om att få ha 25000 man sen 1990 och alltså inte överhuvudtaget kan sägas ha invaderat
  Östra och södra Ukraina var delar av Ryssland tidigare och tillfördes Ukraina under Sovjetperioden
  läste jag någonstans idag.
  Om det med språket var fel som Gammal Krigare tycks antyda så var det tydligen något som
  msm vidarebefordrade.
  Gammal krigares uppfattning om Islam kanske påverkas av en stor mängd false flag attacks
  som utförts under falska identiteter och falska erkännanden och falska hotelser utförda för västs räkning.
  Den delen av Islam som är mest frånstötande är i hög grad understödd av angloamerikanerna i det förflutna och idag.
  Golda Meir sade ’Det finns inga muslimska terrorister’
  Benjamin Netanyahus äldre bror dog i en hjältemodig insats mot terrorister men det visade sig senare
  att mossad fanns med på den andra sidan också och hela historien hade kanske aldrig inträffat
  utan denna bakgrundsaktivitet.
  Många maktmänniskor lär vara psykopater. De sk neokonservativa är nog såna.

 3. ”Tillförordnade riksåklagaren i Ukraina Oleg Mahnitsky tillkännagav idag att man identifierat tre personer som skjutit tre vanliga trafikpoliser till döds i Kievområdet. Han konstaterar att det rör sig om personer som haft funktioner i Majdanprotesterna.” Nyhetsbanken

 4. Peter Grafström skriver att ”Benjamin Netanyahus äldre bror dog i en hjältemodig insats mot terrorister men det visade sig senare att mossad fanns med på den andra sidan också och hela historien hade kanske aldrig inträffat utan denna bakgrundsaktivitet.”

  Det måste vara operation Entebbe 1976 som åsyftas. Jag skulle gärna vilja att Peter Grafström utvecklar det han skriver om ” mossad fanns med på den andra sidan”. Gärna med hänvisning till ytterligare information som vi kan ta del av.

  • Berättigad kommentar av dig Anders. Jag läser så mycket att jag inte har ett färskt minne Men det är ingen slump att Golda Meir sade det finns inga muslimska terrorister.
   Yonatan Netanyahu som dog var nog den gode brodern.
   Det var tydligen Shin Beit inte Mossad. Ursäkta :-)
   Här finns en artikel i Haarez
   U.K. file on Entebbe contains claim that Israel behind hijacking
   Unnamed contact cited in newly released documents as saying Israel worked with PFLP.
   By Haaretz Service
   Published 00:00 01.06.07
   http://www.haaretz.com/mobile/u-k-file-on-entebbe-contains-claim-that-israel-behind-hijacking-1.222003
   It has been seen as a daring raid by crack Israeli troops to rescue dozens of their countrymen held at the mercy of hijackers.
   But newly released documents contain a claim that the 1976 rescue of hostages, kidnapped on an Air France flight and held in Entebbe in Uganda, was not all it seemed.
   A UK government file on the crisis, released from the National Archives, contains a claim that Israel itself was behind the hijacking.
   http://news.bbc.co.uk/2/hi/6710289.stm

 5. Efter förfrågan har jag fått följande kommentar från en författarna till boken ”Lagen om krig” fått följande kommentar: ”Inbjudan till intervention upphäver inte våldsförbudet. Om det står och väger i ett land med grupper mot varandra och det är oklart vilken sida som har kontrollen av territoriet är det stridande mot folkrätten att intervernera även om det finns en inbjudan. Det strider mot artikel 2 (7) som säger att
  man inte får som utomstående påverka styret i ett annat land.

  Sedan är det också så att utländska makter ( USA främst) uppenbarligen försökt påverka så att det blir regimskifte. Detta strider också mot artikel 2 (7). Det finns alltså brott mot folkrätten från flera håll.
  Argumentet att intervenera för att skydda delar av befolkningen ( rysktalande) håller inte. Det upphäver inte våldsförbudet.”