Anders Lundin dödar Allsång på Skansen

Det har hänt att jag tittat på underhållningspro-
grammet Allsång på Skansen. Det blir inte särskilt ofta, men det har hänt, och de senaste åren har det skett alltmer sällan och det beror till största delen på Anders Lundin.

Programmet har som bekant gamla traditioner, jag är inte helt säker men jag undrar om inte Egon Kärrman ledde programmet på den tid det sändes i radio, jag har inga direkta minnen av det men eftersom det på 50-talet gick att ta spårvagnen från Odenplan så hände det relativt ofta att jag och kamraterna hamnade på Djurgården trots att vi i mina kvarter alltid varit inbitna AIK:are. En televisionsmottagare köpte mina föräldrar först 1957.

De gånger jag sett programmet har jag förundrats över två saker, det första är förstås varför Anders Lundin överdriver sin egen töntighet. Uppenbarligen anser han att det är skojigt att han greppar en banan i stället för mikrofonen när han ska springa ut och möta horden av 13-åriga flickors jubel och sjunga om blandningen mellan sött och salt. Personligen tycker jag att det känns ytterst konstruerat och spontanitetsfaktorn är om möjligt under noll.

Och varifrån kommer alla dessa hundratals småtjejer? Jo jag vet att de är på plats redan i ottan på tisdagar, antagligen kör deras föräldrar ut mackor och choklad till dem för att de inte ska svälta ihjäl under dagen. Hade de inte haft curlingföräldrar skulle platsen framför stora scenen vara öde till någon halvtimme före sändning. Visserligen var det femtio år sedan jag själv blev tonåring, men vare sig då eller senare så brukade just ungdomar vara den grupp som faller för buskisliknande pilsnerfilms-
skämt.

Visst, ibland gästas allsången av artister som gör det värt att spela in programmet, ta bara Benny Anderssons Orkester. Den som inte gillar deras musik finns inte. Men igår, se på gårdagens gästlista så förstår ni, det var Lars Vegas Trio, Lili & Susie, Monica & Carl-Axel Dominique, Wille Crafoord, Magnus Carlsson, Jack Vreeswijk, Jonas Karlsson och Kevin Borg. Bland dessa artister finns visserligen

bild

några intressanta, men man började med Lars Vegas Trio, tala om bondkomik. Rätt snabbt fyllde man på med de nybantade Lili och Sussi, då gav jag upp.

Producenterna av allsången har gjort ett antal välbalanserade artistval genom åren, men att lägga en serie töntiga akter på varandra redan i inledningen av programmet fungerar inte, framförallt inte med en programledare som studsar omkring på scenen och försöker värma sig i småflickors tjut. Man skulle kunna tro att Sveriges Television bjuder flickorna på alkohol innan sändning om det inte vore för att vi lever i just Sverige.

Personligen törs jag sätta en hundring på att nästa års programledare, ifall programmet finns kvar då, kommer heta något annat än Lundin. Vill Sveriges Television göra ett brett program som många kan tycka om, då väljer man att göra ett töntigt program, för sådan är tydligen deras publik enligt företagets uppfattning.

i Andra om: , , , , , , , , , dn svd ab1 hd n24 ex12 t

[tags]Skansen, Allsång, Anders Lundin, SVT, Underhållning, Kultur, Pilsnerfilm, Television, Lars Vegas, Lili & Sussi[/tags]

  4 comments for “Anders Lundin dödar Allsång på Skansen

 1. 22 juli, 2009 at 09:00

  Egon Kjerrman var det, finns till och med en artikel om honom i svenska Wiki. Jag var faktiskt där på Skansen med mor & systrar på femtiotalet och såg/hörde mannen som ”sjöng hellre än bra”.

  För att slippa sådant modernt skval som Lundin räcker det inte bara med att du gjort dig av med TV:n hemma, du skall inte springa och tjuvtitta någon annan stans heller. Klappa katten och läs en trave goda böcker i stället! TV är en jäkla onödig tidtjuv!

  • 22 juli, 2009 at 09:02

   Klappa katten och läs en trave goda böcker i stället! TV är en jäkla onödig tidtjuv!

   Sant, men det finns vissa grejer man vill se, framförallt sport…

 2. Nadia
  22 juli, 2009 at 09:29

  ”Vill Sveriges Television göra ett brett program som många kan tycka om, då väljer man att göra ett töntigt program, för sådan är tydligen deras publik enligt företagets uppfattning.”

  Ja tydligen har SVT den uppfattningen. Men här har det förlorat en tittare till Allsång på Skansen.

  Som liten älskade jag att titta på Allsång på Skansen med min mormor. Sedan när vi flyttade till Irak så var det vid besöken hemma igen som jag längtade efter att få se det igen. Det kändes så hemma, så Svenskt, så underbart att få se och lyssna på det igen. Hela konceptet för mig andades kärlek till Sverige.

  Sedan Anders Lundin tagit över har jag haft allt svårare att uppnå denna underbara känsla. Tycker AL var toppen under tror det var första Robinsson. Men här, på Allsång på Skansen har han och resten av programmet förändrats till något jag tyvärr INTE längre klara av att se och höra.

  Så numera väljer jag att göra helt andra saker kl.20.00 på tisdagar under sommaren.

 3. Stockholmska
  22 juli, 2009 at 09:56

  Kommer man till Skansen klockan 11 en sommar-tisdag så ser man att alla bänkar är belamrade och definitivt inte bara av ungdomar.
  Allsången med Anders Lundin älskas av alla åldrar men kan givetvis inte tilltala alla människor i Sverige.
  Vill man ha lite mer traditionell gammeldags allsång så tittar man på Göteborgsvarianten.
  Brist på val-möjligheter är det inte och man kan ju också gå ut i den vackra sommarkvällen och lyssna till viss fågelsång.

Comments are closed.