Anders Borg och krisen i Baltikum


Nu kommer det dagligen information om krisen i Estland, Lettland och Litauen, en kris som till stor del berott på svenska bankers vårdslösa utlåning, en spekulation som blivit till en egen finansbubbla.


Man säger att bankernas utlåning
uppgått till 500 miljarder, en summa som till stor del kommer att gå förlorad om länderna devalverar. Anders Borg säger att Sverige i så fall måste garantera bankernas överlevnad, inte så mycket för bankernas aktie-
ägares skull utan mer för att det finansiella systemet inte ska braka ihop. Vissa hävdar också att om baltstaterna tvingas att devalvera så dras Sverige in i den devalveringen och måste själva devalvera.

Hur det nu är med det vet jag inte, jag är ingen ekonom. Men när Borg säger att det inte handlar om att rädda aktieägarna så blir jag förstås väldigt misstänksam. Det handlar främst om två banker, även om ytterligare ett par banker lånat ut pengar som de inte har. För det är så det förhåller sig. Bankerna har inte haft ett antal miljarder i sina kassavalv utan har själva lånat pengar för att kunna låna ut dem.

Oavsett om Sverige kommer tvingas att devalvera eller inte så riskerar detta att kosta skattebetalarna 500 000 000 000 kronor. En femma och efter den elva nollor. Skulle svenska folket betala den spekulationen, vilket det föreligger en påtaglig risk för, så blir det cirka 55 000.- per levande person, inklusive nyfödda som 100-åringar. Oavsett om dessa arbetar eller ligger på långvården. Det säger sig själv att det skulle drabba den svenska välfärden på ett mycket dramatiskt sätt, sjukhus och skolor skulle bli utan pengar och långvården kanske får läggas ner.

Vad som skulle hända med pensionerna som finns i olika fondsystem kan man ju fundera på, men Reinfeldt kanske skulle tala om ”Arbetslinjen”?

I första hand handlar detta om Swedbank och SEB. SEB ägs huvudsakligen av familjen Wallenberg och ingen moderat skulle någonsin vilja kröka ett ekonomiskt hårstrå på deras huvuden. Men mina brister på insikt i hur ekonomin på den nivån fun-
gerar, bör fungera eller kanske borde ha fungerat,

gör i alla fall att jag undrar varför i hela friden inte bankerna tillåts gå omkull.

Om bankernas ägare struntat i att styra banken tillräckligt väl, och de anställda direktörerna då börjat leka affär i Baltikum med pengar som de inte haft, varför ska då bankernas ägare hållas skades-
lösa? För ingen ska försöka inbilla mig att familjen Wallenberg tvingas lämna ifrån sig sina aktier i vare sig SEB eller Investor. Som sagt, jag förstår inte, och ännu har ingen lyckats förklara för mig varför jag ska betala 55 000 kronor för detta?

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , gp12 dn123 ab1234 svd12 t Lasse Röd press Magnus Svensson Röda Malmö Kilden/Åsman

[tags]Swedbank, SEB, Wallenberg, Baltikum, Finansbubbla, Skattebetalare, Fonder, Styrelser, Aktieägare, Välfärden, Bankkrisen, Anders Borg, Arbetslinjen, Politik[/tags]


8 svar till “Anders Borg och krisen i Baltikum”

 1. Eftersom kronan flyter behöver Sverige inte devalvera. Kursen sjunker eller stiger automatiskt helt enkelt efter hur mycket kronor som efterfrågas.

  Balternas problem är att de fått för sig att de skall gå med i EMU och därmed har de bundit sina valutor till en fast kurs och kan egentligen inte devalvera. (Har för mig att länderna har lite olika lösningar på hur de bundit sina valutor, men i princip har de kedjat fast kurserna på ett dumt sätt.) Sverige behöver inte ägna sig åt något vansinnigt dyrt kronförsvar som under 90-talskrisen. Sjunker kronan blir importen dyrare med exporten gynnas. Jag säger inte att det inte kommer att bli svårigheter, men flytande valutakurser är till hjälp i det här läget. Om den nuvarande pissiga regeringen och oppositionen kan göra något för att ytterligare mildra krisen – det tvivlar jag dock på.

  Och vad händer om EU får för sig att devalvera euron? Det är nog ett större hot mot Sverige.

 2. Det är väl självklart att skattebetalarnas pengar ska överföras till aktieägarnas fickor? Har folk röstat fram en högerregering så får de väl stå sitt kast?

 3. Om man vill bevara banksystemet skulle det då inte räcka att staten erbjöd sig att köpa vilken som helst Svensk bank för en krona? Detta skulle undanröja risken för att banker skulle gå i konkurs och även om skattebetalarna skulle behöva pytsa in en massa pengar i den eller de bankerna så skulle de få igen en del eller alla pengarna när banken säljs om några år.

 4. Wallenbergarna eller för den delen sossarna som äger Folksam som äger Swedbank är knappast skadefria. Nästan 90% av värdet på de bankerna är borta på 18 månader. Det är en käftsmäll som heter duga.

  Kraschen är så illa att de flera av de stiftelser som kontrollera Swedbank och som är styrda av sossar(de sitter i stiftelserna styrelse) har de facto slutat fungera för deras pengar är borta.

  Den rätta summan är ca 300 Miljarder SEK. En devalvering kommer utlösa en nedskrivning av denna skuldsumman. Antagligen raderar det bort det egna kapitalet hos Swedbank och staten tar över banken.

  Troligen kommer Wallenbergarna att rädda SEB, de har stålarna för att öka det egna kapitalet så att banken klarar en nedskrivning men som bank kommer de vara rätt trasiga och antagligen kommer de inte klara av att hålla ledartröjan i Svenskt bankväsende.

  Så aktieäarna lär få betala fett. De som inte får betala och som faktikst är ansvariga för det här är bankernas ledningar. De har betett sig som inkompetenta svin och de får bra betalt för att göra det.

  Anders Borg vill inte ta över de svenska bankerna. Därför ser han till att hjälpa balterna med stålar stöd och förhandling med IMF. Inte av altruistiska skäl utan för han måste. Det svenska stödet till Baltikum har ingen motsvarighet i modern tid. De är på en nivå att sverige nästan annekterat baltikum ekonomiskt men samtidigt är det också en vänskapsgåva. Det kommer ta Sverige och baltikum väldigt mkt närmare varandra på alla plan. Vår framtid kommer vara mycket mer gemensam än vad den redan är.

 5. Det är ett underligt resonemang om att en devalvering leder till att utlåningenss 500 miljarder försvinner. Det som försvinner bör ju rimligtvis vara i proportion med devalveringens storlek. Devalverar baltstaterna med 15% så bör ju förlusten inte bli 100%, eller hur.

  Vi kanske bör fråga oss varför Borg och andra går ut med domedagsprofetior, har de någon baktanke?

 6. Hugg huvudet av krisen.

  Att ta pengarna från höjdarna har inga negativa konsekvenser jämfört med att låta arbetarna betala krisen.

  Avskaffa Aktiebolagsformen och ha endast bolagsformer som håller ägarna ekonomiskt ansvariga för företagens verksamhet!

 7. Blir förvånad över hur dessa politiker innan det var kris inte tyckte att bankernas oansvariga utlåning i Baltikum inte var ett problem. Borde tycka att utbildade människor skulle kunna se åt vilket håll det barkade. Alltid är det vi vanliga knegare som skall betala notan efter dessa människors härjande, de har fria händer och ingen behöver ta ansvar. Samma sak kommer att hända efter att denna kris är över, det gör det alltid. 90 talets kris lärde dem inget.