Anders Borg är inget dumhuvud


Idag skriver Ingvar Persson i en ledarartikel i Aftonbladet att Anders Borg inte är något dumhuvud, det är det knappast någon som har trott heller. Reinfeldt drog hela svenska folket över en kam och sade att folket är mentalt handikappat, något som får anses bevisat i och med att den borgerliga regeringen sitter kvar nu på sin andra mandatperiod.

AB: ”Men hur vi än räknar ökar antalet fattiga och skillnaderna i livsvillkor, också enligt finansdepartementets siffror. Det är ingen tillfällighet. Det beror på regeringens politik, det som missvisande brukar sammanfattas ”arbetslinjen”.

Att en urholkad a-kassa, utförsäkring från Försäkringskassan och stora skattelättnader för de grupper som tjänar bäst skulle skapa större klyftor är ingen överraskning. Det har varit själva meningen, som ett sätt att skapa större ”drivkrafter” för -arbete. Jobbet är inte färdigt. I årets budget skriver Borg att det fortfarande inte är ”tillräckligt lönsamt att ta ett arbete” för stora grupper. I klartext, sjuka och arbetslösa har det för bra, i alla fall i förhållande till andra.

Finansministerns oro över klyftorna skulle alltså kunna vara ett skämt. Men Borg är knappast känd för sin humor, så den förklaringen får vi stryka. Han är inte heller ett dumhuvud. Anders Borg har vetat precis hur de politiska förslag han genomfört skulle slå.”

Däremot så tror jag möjligen att Reinfeldt underskattat befolkningen, för som situationen för sjukskrivna, pensionerade och arbetslösa nu utvecklar sig så dröjer det antagligen inte speciellt länge innan folk börjar gå man ur huse för att protestera mot den förda politiken. Alldeles för många har förlorat alldeles för mycket för att jag ska tro på att det bara kommer att passera med ett allmänt grymtande.

Sommaren 2012 kan mycket intressant, det sägs ju att stora opinionssvängningar kommer cykliskt, nu var det över fyrtio år sedan vänstervågen -68 och allt fler ser vad högerregeringen egentligen ville åstadkomma. Inkomst-
skillnaderna i Sverige har vuxit i trettio år, klyftorna mellan dem som har och dem som inget har växt rekordartat, men aldrig tidigare i den takt som under denna regerings tid vid taburetterna. Det är klart att det kommer en reaktion, det skulle inte heller förvåna mig om det blir vi pensionärer som kommer stå högst på barrikaderna.

Nästa gång Borg ska ta en promenad med vårbudgeten från Finansdepartementet på Drottninggatan till Riksdagshuset så kanske han möts av tusentals arga pensionärer som känner sig lurade på sin trygga ålderdom. Vem vet, kanske tusen pensionärer skaffar sig en tårta var och tar med sig en bit av den till Anders Borg, tanken får mig att le.

it Andra om: , , , , , , ab ex svt dn svd


17 svar till “Anders Borg är inget dumhuvud”

  • :-) Det vete sjutton, jag tror att de där Säpo-vakterna är rätt hårdhänta typer. Jag har ju paj på hjärtat och riskerar att kola vippen om det blir alltför starka påfrestningar. Visst, det vore ju skojigt, men jag vet inte om jag är beredd att dö för att få trycka dit en gräddtårtsbit… :-P

   • Kan man inte skicka tårta, med instruktioner om hur den ska appliceras, per post till vederbörande? Den måste ju då till och med diarieföras. Kan bli en intressant doft på departementet när alla tårtbitar börjar ruttna, och en spännande uppgift för ’seriösa’ journalister att gräva i diariet:-)

  • Jag vet inte om jag skulle våga! Med dagens terrorist-klimat så skulle nog media blåsa upp det som att en terrororganisation angripit hjärtat av våran ”välvilliga arbetarregering”, Mats Knutsson går ut i politiska diskussioner om hur ”orättvist” borgare bemöts. Skulle vi ha samma mediaklimat som USA så skulle det definitivt hända. FOX är speciellt bra på att demonisera det som de verkar beteckna som ”liberala socialister”.

   Fast å andra sidan ser jag definitivt inte ut att komma från mellanöstern, så de skulle nog bara bedöma mig som sinnessjuk nästan som Breivik ;)

 1. Det är viktigt att ha i minnet att de senaste decenniernas tre största svenska proteströrelser har varit:

  1. Småföretagare som protesterar mot höga arbetsgivaravgifter, etc.
  2. Villaägare som protesterar mot fastighetsskatten.
  3. Medelklassungdomar som protesterar mot upphovsrättslagstiftningen.

  Den del av Sveriges befolkning som skulle kunna tänkas ”gå man ur huse” för att protestera mot den nuvarande regeringens politik har ingen som helst egen erfarenhet av sådant. De måste fråga personer i exempelvis Jinges ålder, som då eventuellt kan berätta om hur det var på 60- och 70-talen då folk engagerade sig mot riktiga sociala orättvisor.

  Och nej, pensionärerna kommer inte att stå på barrikaderna! Inte ens de som minns vänstervågen -68. Den generationen har fullt upp med att låta ROT-renovera och RUT-städa sina numera fastighetsskattelindrade villor. På sin höjd kommer de att kräva sänkt ”pensionärsskatt”. Men de kommer INTE att protestera mot en politik som de trots allt gillar.

  De som däremot har all anledning att dra igång en ilsken proteströrelse är alla de ungdomar som betraktas som paria på arbetsmarknaden. Både de som aldrig kan få några jobb alls och de som tvingas trassla sig fram genom livet på tillfälliga vikariat och skitanställningar. Dessa är samhällets verkliga förlorare – och dessutom i ett samhälle där den självgode statsministern rabblar mantrat ”arbetslinjen” utan att ha någon som helst fungerande politik mot ungdomsarbetslösheten.

 2. Högerregeringen fortsätter sin högerpolitik riktad mot sjuka och arbetslösa. Inga protester hörs. Nu är vi verkligen ”Det sovande folket”. I denna Reinfeldts bok ansåg han att vi ”sov” därför att vi var så nöjda med det välfärdssamhälle vi den gången hade. Nu är vi belåtna med att högerregeringen monterar ned det. En kuslig omsvängning av politiskt ställningstagande. Hur har den iscensatts? Ingvar Persson skriver i sin ledare i Aftonbladet (en alldeles ovanligt klar och bra text) att: ”De rikaste har ökat sitt konsumtions­utrymme mest. De fattigaste har fått mindre att röra sig med, och den stora gruppen däremellan har fått det lite bättre.” Där har vi svaret på frågan varför ”alla” tycks älska Reinfeldt. De fattigaste, dvs sjuka, arbetslösa och låginkomsttagare är den mindre grupp som varken politiker eller de andra medborgarna i landet behöver ta hänsyn till. Och medlemmarna i gruppen av ”förlorare” har fått så mycket stryk att de inte längre orkar protestera. Reinfeldts
  propagandastöd i så gott som alla dagstidningar, SVT och övriga media ropar dag efter dag ut hur bra vi har det under högerregeringen. En genomträngande propaganda som även de arbetslösa ungdomarna till slut tror på. En kuslig samhällssituation. Detta mediafält förtiger dessutom konsekvent alla regeringens misstag och tillkortakommanden. Carema-skandalen ett undantag. Där tystnaden faktiskt bröts. Men där kommer inte att komma några protester från pensionärer, eller arbetslösa eller från de vanvårdade gamlingarnas anhöriga. Endast resignerad tystnad.
  Ulla Johansson

  • Tyvärr, tyvärr ulla tror jag att du träffat huvudet på spiken med den resignerade tystnaden. Idag finns det inte längre några förebilder kvar. Och, det tar nog mycket längre, dvs det måste nog bli mycket sämre, innan reaktionerna kommer.

  • Hade inte kunna skriva detta bättre själv, Ulla. Tyvärr är det precis så som du skriver på alla punkter.

   Förhoppningsvis kommer vändningen under 2012. Ska f ö bli intressant att se hur media hanterar Jonas Sjöstedt.

 3. Det är nog inte intelligensen som brister varken hos tönten Borg eller rajraj, utan empatin och inlevelsen i andra.
  Riktigt hemskt vore om de före ”reformerna” och arbetslinjen hade insett konsekvenserna för
  den lilla människan.
  I så fall vore de riktigt störda psykopater…

  • Jag vet precis vad de tyckte/tycker i och med att jag hade korrespondens med somliga av dem hösten 2006 om studenter med a-kassa. Jag påtalade tydligt åt dem vad det skulle innebära att göra om regelverket. Än idag är det inte rättat exempelvis att en som vill studera efter ett jobb kommer få betala FULL a-kasseavgift om han/hon är med i a-kassan, varvid du blir i princip tvingad att gå ur a-kassan om du ska studera och det är bara ETT av problemen med omställningen av regelverket. Stora HÅL i trygghetssystemet som är logiskt sett oförsvarsbara, men får fortsätta vara kvar för moderaterna kan aldrig erkänna att de gjort fel.

   Svaret jag fick var inte självransakande eller medgivande utan kan sammanfattas i en av meningarna jag fick tillbaka via e-post:

   ”ska du förvänta dig…..”

   Dom ansåg/anser att det de gjorde var fullt rätt och riktigt! Fastän jag och många andra påpekade för dem bristerna i deras planer så genomförde de försämringarna för ”ska du göra omelett så måste du knäcka några ägg”. Vi som påtalade problemen bara ”gnällde”.

   dvs. Många kommer att lida av förändringarna, men de bara MÅSTE genomföras för ”välfärdssamhället är omöjligt som konstruktion”.

   Fredrik Reinfeldt genomför mycket riktigt det han skrivit om i boken ”det sovande folket”. Alla borgare blir tydligen hjärntvättade till att följa hans vision om Sveriges framtid.

   Dystropi skulle jag säga, men jag kan lova dig att de fick veta via e-post av många berörda hur det skulle påverka, men de gjorde ingenting åt det. Ingenting! Översittare skulle jag kalla dem!

   • I enlighet med det du berättat synes alltså Sara Gs konklusion med verkligheten överensstämmande. Det är lika skrämmande som hur den lille mannen härjade på 30 o 40-talen i ett land söder om oss… På samma sätt som då låter invånarna nu allt ske utan att reagera eller ingripa. Att baka en tårta och dela med sig av den verkar väl i sammanhanget som en tämligen harmlös reaktion? Man kan ju som sagt alltid se till att den blir diarieförd…

  • Det måste de ha insett. Reagan och Thatcher förde ju samma politik och se hur det ser ut i deras samhällen idag. Det hemska är att de här människorna inte kan föreställa sig att lönen inte räcker hela veckan och är man arbetslös är det motivation som saknas, inte jobb.
   De kallar sig arbetarparti, men de har ingen aning om hur de som arbetar med låg lön som inte räcker månaden ut, eller att man inte har råd att köpa en bostad, varför ska annars alla bostäder ägas privat.

 4. Anders Borg, den bäste av oppositionsledare. Jodå, han knatar utan problem mellan rollerna som finansminister och oppositionsledare.

  Första gången Borg iklädde sig rollen som oppositionsledare var när bankfolkets bonusar skulle ”bannas”. Han fick stå helt oemotsagd i gammelmedia och hävda att han var ”upprörd”.

  Schlingmann & Co måste ha skrattat käkarna ur led, deras trick fungerade! Och det fungerar – igen och igen och igen!

  Tricken består i att som finansminister genomföra en mycket medveten politik, som missgynnar vissa grupper på ett oanständigt vis. När effekterna börjar bli synliga skickas ”den folkkäre Anders, oppositionsledaren med ringen i örat, han är sååå käck” fram, lägger sitt käcka huvud på sned och berättar att han är bekymrad. Sedan lägger han (finansministern?) till att han ska titta på det där.

  Vårdskandalerna är det mest flagranta exemplet. En finansminister som vinner ett val på löftet om avregleringar. Sedan blir han ”upprörd” över att hans politik har gjort vårt land till riskkapitalbolagens paradis!

  Att döma av de opinionsmätningar som görs så fungerar dubbelspelet. Det är så tragiskt!

 5. En annan sak Borg & Co klarar sig undan är alla nedskärningar i landets kommuner. Inte blir det några kritiska frågor till Borg om varför han prioriterar sänkt restuarangmoms förre ökade statsanslag till kommunerna. Utan det är de lokala kommunpolitikerna som får ta folkets vrede. Medan Borg kan fortsätta med sin medvetna politik utan att bli störd. Speciellt som de stora nedskärningarna främst sker i kommunerna utanför Stockholm, alltså mycket i mediaskugga.