De nyliberala i regering, riksdag och landsting gör allt de kan för att skänka bort offentligt ägd verksamhet, vi minns alla hur Serafen såldes, hur vårdmottagningar gick iväg för en spottstyver, allt för att kunna fullfölja den revolution som slutligen kommer avsätta dem själva.
Idag skriver Daniel Swedin i Aftonbladet om den uppenbara idiotin att sälja Svensk Bilprovning. För de flesta av oss så finns det en regel om att inte börja mecka med något som fungerar, och framför allt något som det krävs fackkunskaper för att ge sig på. Men inte för vår borgerliga regering, de tror att det faktum att de hamnat i Rosenbad betyder att de besitter någon slags gudomlig förmåga att se allt med ofärgade glasögon.
Var och en av oss kan gå igenom listan av politiker för att förstå att det inte handlar om något slags gudomlighet, ja somliga skulle till och med hävda att de tillhör ett slags politiskt avskrap. En uppfattning som delas av allt fler, något som gör att det lutar åt maktskifte i nästa år, ifall man nu kan säga att den nuvarande politiken lutar, jag tycker att det mer ser ut som en politisk slagsida, Alliansen är på väg mot samma öde som mötte Titanic.
AB: ”Det råder utförsäljningsyra i landet och ett börsnoterat företag köper ett bolag av staten. För att ha råd att köpa det statliga bolaget måste det privata företaget låna hundra miljoner kronor – av det statliga bolaget! Villkoren för hela affären hemligstämplas. Boris Jeltsins Ryssland efter kommunismens fall? Inte alls. Sverige 2012 och försäljningen av Bilprovningen.”
Listan kan göras lång, hur lång som helst faktiskt. Den enda trösten i bedrövelsen är att befolkningens minne förhoppningsvis är lika långt. Men frågan är väl snarare om skillnaden mellan Alliansen och Stefan Löfvens kommande regering är tillräckligt stor för att Löfven ska få sitta i två perioder? Jag tvivlar på det, från att ha varit ett förhållandevis framgångsrikt land i Europas utkant så tror jag att vi är på väg tillbaka tillbaa till en situation som vi borde ha lämnat bakom oss efter andra världskriget.
i Andra om: Alliansen, Nyliberalism, Politik, Rosenbad, Titanic, Utförsäljning, Realisation ab123 sr gp dn123 svd1
11 svar till “Alliansen skänker bort allt offentligägt”
Och när man dessutom i svenskan läser att Cypern finns med som en viktig del gällande ekonomin borde man ju dra öronen åt sig. Men icke sa Nicke.
http://www.svd.se/naringsliv/bilprovningens-nya-agare-bolag-pa-cypern_7338706.svd
Jinge funderar över om vi är tillbaka till omkring efter andra världskriget. Men jag undrar om vi inte får se betydligt längre tillbaka, med undantag då förstås av hur lätt det är att flytta pengar till lämpliga, för vissa, platser med elektroniken hjälp.
Men hur är det egentligen, ska man klassa sånt här som stöld, trolöshet mot huvudman, bedrägeri eller vad? Samtliga anklagelsepunkter naturligtvis riktade mot de styrande från befolkningen, inte tvärt om som kanske någon eller några av rajrajvännerna skulle kunna få för sig. Och varför har ingen hittills polisanmält i alla de fall där gemensam egendom och tillgångar mer eller mindre stulits av befolkningen.?
Apropå, Fredde o Flippa har visst lämnat in sina skilsmässohandingar, efter genomgången prövotid, i dagarna. Tänk om det gällde styrandet och ställandet över undersåtarna oxo…
Trots allt har alliansen ett stort stöd i Stockholm, men också invånarna i de andra större städerna i Sverige litar på marodörerna.
Lantisar är smartare än Stockholmare!
Det är riktigt, men hon är ju Stockholmare.
Kan man inte sälja kungahuset. Och försvaret. Det skulle spara många sköna slantar åt skattebetalarna!
Glömde en sak: Kan man inte se till att privatisera partierna? Varför ska vi ha samhälleligt finansierade partier?
Greven & Betjänten hade absolut rätt när de hävdade att medlemmarna är helt onödiga, och bara till besvär, i svenska partier. Det vore effektivare att driva dem som företag, med kandidaterna som aktieägare, och en ledning som bestämmer. Samhällets ymnighetshorn skulle fylla partiföretagets kassor till brädden, och göra det mycket lönsamt för ägarna.
Men visst kunde det bli känsligt att ge aktieutdelning. Men man kan misstänka att i så fall kunde man ju gå andra vägar för att genomföra utdelningen.
T. ex. kan ju partiet anställa sina ägare till hutlösa löner, vilket ingen kan säga något ont om eller hur?
…
(Visst tusan. De flesta funktionärer i svenska partier har redan hutlöst betalt. Och är det inte så att det är ledningen som bestämmer?)
Du skriver: ”från att ha varit ett förhållandevis framgångsrikt land i Europas utkant så tror jag att vi är på väg tillbaka tillbaa till en situation som vi borde ha lämnat bakom oss efter andra världskriget.”
Kan det inte vara så att Socialdemokratin hade uppnått sina målsättningar någon gång in på 1970-talet. Sedan hade man inte något mer att kämpa FÖR. Det enda man hade var att bevara samhället exakt som det var. Oavsett vad som händer runt omkring. Och man har ännu inte skaffat sig några nya visioner eller några nya målsättningar. Samtidigt har den stora majoriteten av borgerligheten accepterat de Socialdemokratiska målsättningarna. Men man försöker att utveckla dem vidare – utan att lyckas särdeles bra. Inte ens ytterligheterna, dvs (v) och (sd) förmår att komma med några nya visioner. Snarare är de bland de allra starkaste företrädarna för att ”vrida klockan tillbaka” till 1970-talet. De enda som i modern tid haft nya visioner är (mp) men även de har ”rättat in sig i ledet på senare tid.
Ge oss i stället politiker och partier som accpterar att nu är det 2012 och vi måste skaffa oss visioner och målsättningar för hur samhället borde se ut 2030, 2040 och framöver. Nya partier – please ……..
I början av 1980-talet inleddes en övergång från en mer ”Keysiansk” politik i de rika kapitalistiska länderna. Statens roll minskade, regleringar mildrades eller avskaffades, fackföreningsrörelser försvagades på många håll, ibland aktivt som av Reagan i USA och Thatcher Storbritannien. Vi har fått en kraftig ökning av finans- och spekulationsekonomi, generellt ökad arbetslöshet och ökade och ökande ekonomiska klyftor, och social nedrustning. Medianlönen i USA var t.ex. som högst 1974, och andelen fattiga har ökat där som i Sverige. I Sverige har även S väl främst förvaltat landet på kapitalismens villkor. Ledningen har inte kunnat eller velat formulera ett alternativ, man har inte på allvar sökt mobilisera det arbetande folket vid sidan av Riksdagsen. Har för resten V gjort det i någon större utsträckning?
[…] om nyliberalism, alliansen, bilprovningen, utförsäljning, politik, samhälle &Jinge & M Moberg Tags: alliansen, bilprovningen, moderaterna, nyliberalism, […]
Och affären med Bilprovningen ifrågasätts. Man har funnit att ägaren håller till i ett skatteparadis – det borde vara mycket basalt att kolla sådant.
Ja alliansregeringens utförsäljning av vård och skola till privata, vinstdrivande företag gör att USA, kapitalismens högborg, hamnar i skuggan. Dags för Obama att skicka Tim Geithner och Larry Summers för att lära av Reinfeldt och Borg?
Visst kan man privatisera bankerna – om intresset finns hos politiker, och om frågan förs ut bland väljarna – vilket inget riksdagsparti gör. Det folkliga inflytandet, demokratin, skulle därmed kraftigt öka. Nyliberalismens politik har inneburit kraftig ökad betydelse för finanskapitalet, vars vinster ökat kraftigt, bl.a genom spekulation och rentav lurendreji, och därtill ökade ekonomiska skillnader. Varför inte gå in för att avskaffa kapitalismen och ersätta den med ett demokratiskt ekonomiskt system. Alternativet är inte den stelbenta planekonomin som fanns, utan ett demokratiskt system som tar vara på människornas kraft och kompetens, eller hur, va?
Adjö då, förhållandevis billiga besiktning. Minns vad som orsakade allt detta: en värdelös (s)-regering år 2006 som lyckades pulverisera det gamla grundmurade förtroende tidigare (s)-regimer byggt upp. Detta orsakade någon form av kortslutning/brand i skallen på stora delar av vänsterväljarna. De röstar numera på dom som framtår som StorPappor i svensk politik, helt oberoende av politisk färg eller inriktning. Moderata Storpappor fungerar utmärkt efter (s)yndafallet 2006 & allt handlar om huruvida småfölket ska ha blå eller röd borgerlighet framöver.