Alliansen och Tsunamibanden

Att de borgerliga partierna spelar under täcket är väl klart för många av innevånarna i landet. Befolkningen får reda på sådant som regeringen vill att vi ska få reda på, annat förtigs. På det sättet skiljer sig inte borgarna en millimeter från den socialdemokratiska regeringen, men när det gäller de s.k. ”tsunamibanden” så hade jag personligen väntat mig mer öppenhet.

AB: ”Det var då 543 svenskar omkom i flodvågskatastrofen och databanden avslöjade vad regeringen egentligen gjorde för att undsätta de drabbade. Men den dåvarande Socialdemokratiska regeringen ville inte att uppgifterna skulle komma ut och föreslog att tsunamibanden skulle hemligstämplas i 70 år. Den borgerliga oppositionen protesterade högljutt, Lagrådet hävdade offentlighetsprincipen och till slut fick regeringen nöja sig med en tillfällig sekretess på tre år och en utredning. Nu är utredningen klar, de borgerliga sitter i regering och nu är det deras tur att förslå att tsunamibanden ska hemligstämplas i 70 år.”

Det finns information på dessa band som visar på den förra socialdemokratiska regeringens tillkortakommanden när det gällde att hantera krisen i samband med tsunamin. Det värsta scenariot är förstås att man inte gjorde något alls trots att man borde ha förstått den information man fick. Möjligen kan informationen peka på fakta som innebär att enskilda pekas ut som lögnare, eller visar att de gjort något som inte är smickrande eller hedrande för dem.

Det gör att man kan undra varför samma borgare som förut krävde att banden skulle offentliggöras nu kräver en sjuttioårig sekretess.

Men sanningen är att man är rädd för att socialdemo-
kraterna ska hämnas den dag de kommer tillbaka till Rosen-
bad. För det är givetvis inte bara socialdemokrater som har skellett i garderoben. Borgarna har suttit i regeringsställning

Tsunami

tidigare och det har varit ett antal ubåtsaffärer under deras tid, dessutom skedde väl Estoniaolyckan dagarna före det att borgarna lämnade ifrån sig makten till socialdemokraterna igen.

Maktens kvinnor och män håller helt enkelt varandra om ryggen. Genom att sätta en sjuttioårig sekretess på banden så kommer inte någon få veta sådant som skulle uppröra folkflertalet. För de som levde vid tiden för tsunamikatastrofen är döda då, nästan varenda en. Så denna gest mot den gamla regeringen är helt enkelt ett sätt att försäkra sig om att socialdemokraterna inte ska gräva fram högerpartiernas synder och torgföra dem.

Vad det svenska folket tycker och tänker skiter de högaktningsfullt i. Det gäller att skydda sin egen smutsiga byk, det är det som orsakar sjuttioårig sekretess, försäkran och återförsäkran, inget annat.

intressant Andra om: , , , , , ab sds dn ex hd svd t

  4 comments for “Alliansen och Tsunamibanden

 1. 5 oktober, 2009 at 07:11

  Ganska läskig tanke att de båda hörnen ska ha sådana hålhakar på varandra. Men det är väl så makten fungerar, vi bråkar lite för sakens skull men kliar varandras ryggar när det börjar brännas… inte bara en partipiska längre utan en elit piska…

 2. mr Biz
  5 oktober, 2009 at 10:08

  I regeringens remiss till Lagrådet krävs att uppgifter ska bara lämnas ut om det står klart att det kan göras ”utan fara för att Regeringskansliets verksamhet skadas”.

  Regeringskansliets verksamhet tål alltså inte insyn. Varför inte?

 3. Bengt Svensson
  5 oktober, 2009 at 10:37

  Nej, det värsta scenariot är inte att man var passiv. Det kan alltid förklaras bort genom att man inte förstod allvaret, det var helg, kommunikation som inte gick fram etc.

  Landets högsta ledning förklarade redan tidigt på morgonen att det var ett biståndsärende. Det var ett politiskt beslut som UD hade att rätta sig efter tills annat meddelats. När t.o.m. CNN hade bättre information om omfattningen än UD officiellt blev dock läget prekärt internt och kraven på åtgärder växte under förmiddagen. Lars Danielsson tvingades alltså motvilligt att ta cykeln i snöslasket vid 11-tiden för att i egenskap av chef … få stopp på skiten. För att vara ett biståndsärende så agerade han förmodligen helt korrekt, ett sådant kunde ju vänta med att hanteras till efter nyår. Pressmeddelandet om att inga svenskar var drabbade låg också i linje med det beslutet.

  Så när alla tror att man mörkar för att dölja misstag och passivitet, så är det nog tyvärr aktivitet som Tsunamibanden gömmer.

  En sådan sanning skulle resa krav på en helt annan beslutsstruktur än nuvarande för att det inte skall kunna hända igen vid ett katastrofläge. En annan maktfördelning är ett för högt pris att betala för denna risk, vilket båda blocken är rörande överens om.

  • Magnus Gustavsson
   5 oktober, 2009 at 13:10

   Du kommer nog närmast sanningen här, Bengt!

Comments are closed.