Alliansen ger de statliga toppjobben till kompisarna!


Nu berättar Aftonbladet att alliansen har tagit efter Göran Perssons utnämningspolitik, eller ska man kalla den svågerpolitik. Aftonbladets ledare konstaterar att det är korrupt och att det givetvis inte handlar om slumpen.

AB: ”Före valet 2006 var kritiken mot Göran Perssons regering stark när det handlade om utnämningar till toppjobb inom statlig förvaltning.

De borgerliga partierna ansåg att Socialdemokraterna gynnade sina egna genom att befordra partikamrater.

KD-ledaren Göran Hägglund ville i valrörelsen ”¬göra rent hus” med de parti¬politiska utnämningarna och dåvarande Centerledaren Maud Olofsson liknade den förda politiken vid korruption.”

När sedan alliansen tillträdde så sjönk andelen politiska utnämningar under den första mandatperioden, men nu förstår allianspartierna att det ser mörkt ut när det gäller både platser i Riksdagen, i departementen och Rosenbad, det innebär att man nu från alliansens sida rekryterar så många kompisar man kan till toppjobben.

AB: ”Fram till i dag, halva mandatperioden (2010-2014), har 14 personer med partipolitisk bakgrund fått toppjobb. En övervägande majoritet av dem, tio stycken, har varit aktiva i något av de fyra ¬allianspartierna, visar ¬Aftonbladets granskning.”

Å andra sidan så är det mänskligt, Alliansen förstår att det troligen kommer att ta lång tid innan de återigen får nycklar till Rosenbad och departementen, så bildar inte moderaterna en allians med Socialdemokraterna så kommer de att få lämna ifrån sig nycklarna senast i september 2014. Att man då ser om sitt hus är fult, å andra sidan så var det just det som Göran Persson gjorde, så sossarna kan inte klandra Alliansen i alla fall.

Makt korrumperar, och tidigare har det mest varit (S) som har visat upp dessa tendenser, och när nu Alliansen gör precis samma sak så ylar Aftonbladet högst av alla. Förvånad? Någon?

it Andra om: , , , , , , ab1234 gp123 ekot dn1234 svd1234


10 svar till “Alliansen ger de statliga toppjobben till kompisarna!”

 1. Själv har jag alltid tyckt att politiska utnämningar är ett ganska rimligt förfarande i en demokrati. För att kunna bedriva effektiv regeringspolitik räcker det inte med att sitta på riksdagsmajoritet och stifta lagar. Man måste kunna sätta folk med samma värderingar och agenda som regeringen på viktiga nyckelpositioner i samhället. Annars är det lätt hänt att politiken motarbetas av institutioner och myndigheter.

  Det som är så ohederligt av borgarna (särskilt Moderaterna) är att de alltid har kritiserat detta förfarande – men ändå praktiserar det själva så fort de kommer till makten.

  • …och det är ta mig f-n inte ett rimligt förfarande. Statsförvaltningen skall inte vara politiskt tillsatt utan är där för sköta det dagliga slitet – oavsett regering/politisk färg osv. Ju mindre meritokrati desto mer kleptokrati!

 2. båda sidor är lika goda kålsupare när det gäller svågerpolitiken, även V och MP skulle göra likadant om de fick majoritet i riksdagen, så enkelt är det:)

   • Alla politiker är hycklare; det ingår liksom i definitionen av politiker.

  • Om ”om” fanns skulle man kunna bygga en lift till månen.

   Huruvida V och Mp skulle gjort samma sak vet Alfons ingenting om, utan det är simpelt nerkletande med smörjan vi VET sossarna och Alliansen badar i.

 3. När ”(s)” har sin dravel-dag kan de väl kontra med att berömma korvgubbarna, Arbetets Hjältar som inte bara lyfter bidrag & har sig? ”-Korvarnas stakhanoviter som inte ger sig innan all senap sålts?” (*darr på stämman där*) Kan sedan inte fyrverkerier brisera i skyn & de sedan kastar sig i famnen på (m) & kramas, riktigt länge & mycket, nästan som på film fast väldigt verkligt, äkta..?