All skit kommer från Danmark


De senaste åren har vi alla hört talas om fria sprutor för narkotikamissbrukarna. Tanken bakom det har varit att man på det sättet skulle stoppa smittspridningen av Aids/HIV. Det ligger kanske en del i detta, men för mig som arbetat professionellt med narkomaner i trettio år så känns det bakvänt. Att erbjuda en hjälp att missbruka har känts som en legalisering och ett accepterande. Det började med fria sprutor i Danmark, något som sedan spreds till Malmö. Nu kommer nästa steg, också det från Danmark.

DN: ”Gratis heroin blir det från och med på måndagen till vissa narkomaner i Köpenhamn. Då öppnar den första kliniken i sitt slag där heroinister kan få två sprutor om dagen på skattebetalarnas bekostnad. Frågan om gratis heroin var länge kontroversiell i Danmark, men till skillnad från i Sverige svängde politikerna och nu är det dags att öppna den första kliniken, som ligger i Köpenhamns nordvästkvarter.”

Erbjuder man heroinister gratis heroin och fria sprutor så kommer de givetvis inte sluta knarka, incitamentet försvinner. Att danskarna inte inser det förstår inte jag, det går ju inte heller att släppa in dessa individer på arbetsmarknaden för vem vill arbeta tillsammans med påtända narkomaner? Det blir helt enkelt samhället som får stå för allt, mat, kläder, bostad, telefon, TV, heroin, sprutor och sjukvård. Möjligen blir det samhällsekonomiskt billigare än ha narkomaner som måste stjäla för fem-sex tusen varje dag, men är det verkligen den sortens samhälle vi vill ha?

intressant Tags : , , , , , , t dn ab


28 svar till “All skit kommer från Danmark”

 1. Jag upplever det inte som en endimensionell fråga. Jag ser hellre mer fokus rent generellt på sociala åtgärder som i kombination med harm reduction inte innebär att substitutbehandling står ensamt. Hellre rena sprutor än smutsiga, hellre kontrollerade injektioner än okontrollerade i kombination med brottslighet. Fast någonstans måste också människor få möjlighet att hjälpas ut ur heroinet.

 2. Med all respekt för dina 30 år i branschen så kan man ju undra om det är vettigt att lägga i princip alla resurser på att bekämpa utbudssidan (odling, smuggling, langning), vilket är i princip verkningslöst vad gäller att påverka kvantiteterna utan bara gör det mer attraktivt för diverse skumma element att hålla på med skiten och dessutom tvingar de beroende till kriminalitet och prostitution.

  Vore det inte bättre att fokusera på efterfrågesidan? Varför söker folk droger? Vad kan vi göra för att få dem att sluta? Hur kan vi ge dem som ändå fortsätter ett drägligt liv?

  Jag tror helt enkelt att varje krona vi lägger på att ”bekämpa drogerna” på utbudssidan bara är en peng rakt i börsen för colombianska druglords, talibaner och Albansk maffia och en spark ut i kylan för att tjäna pengar för många av våra prostituerade.

  Gör drogerna lagliga mot recept, som nu tydligen i Danmark, och sätt in alla de resurser vi nu slösar bort på att istället hjälpa dem som därigenom blir identiferade som behövande.

  • Efterfrågesidan? Varför folk köper droger? Heroin är en så potent drog att du och jag och 99% av alla andra skulle bli narkomaner redan efter den första sprutan heroin. Nu kanske inte vi skulle sätta en sådan i armvecket, men att utveckla narkomani tar ett tag, en period som ofta startar med lättare droger. Det är en process och frågar du idag hur många av alla haschrökare som anser att de missbrukar narkotika så ska du finna att 99% svarar att de inte missbrukar,

   Folk söker droger därför att vi människor är svaga individer som tycker att det är trivsamt att rätt signalsubstanser i hjärnan stimuleras. Tanken är möjligen god, men då måste samtliga nu levande ändras på ett radikalt sätt. Jag tror inte att det finns någon genväg.

   Vi måste upptäcka dem som experimenterar med droger på ett mycket tidigt stadium och sätta ”P” för missbruket. De som redan har kommit en bit i missbrukskarriären måste genomgå någon slags behandling, helst på behandlingshem. Det är dyrbart därför får t.ex. heroinisterna subutex eller metadon.

   Man hjälper inte en narkoman genom att bjuda på narkotika, då stannar vederbörande kvar i missbruket.

   • Jag har ett antal gamla vänner som missbrukat heroin. Några av dom är borta, andra lever med ärr för livet. Gemensamt för dom – förutom missbruket – är att alla säger att legalisering av narkotika är det värsta samhället kan göra. Så jag håller med dig Jinge, ju tidigare åtgärder sätts in desto större chans att få ”bukt” med missbruket. Danmark gör det bara lätt för sig.

    • Jo jag vet. Jag har väl genom åren känt något hundratal heroinister, nu är väl de flesta döda men de var inte legaliseringsivrare.

   • Håller med om att det måste vara svårt att själv ta sig ut ur ett drogberoende, och även om att ”drogkarriäristerna” måste få nån sorts behandling. Men hur hitta dem och hur få dem att avstå från kriminalitet och smittspridning utan att ge dem någon omedelbar nytta? AA har ett bra recept tycker jag. Du som vet, fungerar det även på heroinister?

    Den stora nyttan med heroin på recept tycker jag, som du även antyder, är att vi slipper en hel del av prostitutionens och kriminalitetens effekter. OK, fler som är långsiktigt beroende av droger (dock inte minst för att de överlever längre än de skulle gjort på gatan), men också färre som får sina liv förtsörda av brott och smittor. Man behöver inte vara helt hjärtlös för att tycka att det ändå är en acceptabel trade-off…

    • Det finns ett AA för narkomaner, hur utbrett det är i Sverige vet jag inte. AA är bra, men för tyngre missbrukare så krävs det sannolikt avgiftning på låst avdelning och ett skyddat boende i samband med att behandling inleds. Heroinister blir fysiskt sjuka under avgiftningen, och då är det svårt att stå emot om man kan komma ut.

   • Om du idag frågar hur många av alla som dricker alkohol som anser att de är alkoholister så är jag rätt säker på att 99% skulle svara att de inte var det. Hasch är inte heroin och de flesta människor som röker hasch startar aldrig någon ”missbrukskarriär” som kulminerar i ett livslångt heroinberoende. Om så var fallet så skulle antalet heroinmissbrukare vara astronomiskt.

    I det här specifika fallet så hjälper man dessa narkomaner genom att erbjuda narkotika. Man hjälper dem ur ett liv som kriminella och marginaliserade individer och ger dem möjlighet att leva ett någotsånär normalt liv utan att behöva utsätta sig själva eller andra för fara och man ger dem stöd ifall de vill bryta sitt missbruk. Ifall de stannar kvar i sitt missbruk så är det tragiskt men det betyder inte att det är fel att ge dem narkotika. Ifall de inte vill bryta sitt missbruk så kommer de skaffa sig narkotika i alla fall, till en oerhört mycket större kostnad för både sig själva och för samhället.

    • Tycker du att man ska ge dem som inte vill arbeta för att betala mat och hyra pengar? Ska samhället erbjuda de arbetsskygga pengar?

     • Jag tycker att för personer som väl sitter fast i heroinmissbruk så är det bara att acceptera att en del sitter fast i ett livslångt missbruk och aldrig kommer ta sig ur det. Att som i dagsläget stigmatisera dessa missbrukare kanske leder till att en större andel av dem bryter sitt missbruk, men det måste ställas mot de enorma kostnader för samhället som de åstadkommer under tiden och det lidande som dessa människor utsätts för när de dagligen kämpar med att få ihop pengar till mer knark.

      Att moralisera över det hela leder ingen vart. Ifall de inte ges några alternativ kommer dessa människor bryta mot lagen. Att subventionera deras missbruk är det minst dåliga av alla tillgängliga alternativ.

     • Men Jinge nu får du ge dig, vad är samhälsnyttan i det?

      Det du nu jämför är helt olika saker, ställ frågan såhär istället.

      Om en person INTE kan jobba, är det då inte en bra ide att ge denna person pengar för mat? Så att den slipper stjäla.

      Som någon sa tidigare, narkomanerna kommer att skaffa sig sin fix och dom kommer att ta den för heroin är ett helvette, men om man gör det i en miljö med vårdpersonal kommer chanserna garanterat öka att denna person intreserar sig för att sluta! ingen langare kommer någonsin ge den rekomendationen.

      Och, utan att degradera narkomaners åsikter, men att fråga en heroinmissbrukare om heroin ska legaliseras? klart att dom blir livrädda av den tanken, men jag tror att dom flesta ser framför sig ett oändligt hav av fulla heroinfixar som ligger uppradade redo att intas. Risken för att få för mycket heroin på ett behandlingshem är minimal.

      • Och, utan att degradera narkomaners åsikter, men att fråga en heroinmissbrukare om heroin ska legaliseras? klart att dom blir livrädda av den tanken, men jag tror att dom flesta ser framför sig ett oändligt hav av fulla heroinfixar som ligger uppradade redo att intas. Risken för att få för mycket heroin på ett behandlingshem är minimal.

       Jag vet faktiskt inte vad du svamlar om. Du vill alltså, utan att fråga heroinmissbrukarna själva, bestämma saken ovanför huvudet på dem? Du menar således att du själv är klokare och vet bäst vad som passar heroinisterna, de som om några är experter på heroinmissbruk.

       Är det fler grupper i samhället som du snabbt och geschwint du kan bestämma saker och ting åt?

       Är risken att få en överdos mindre på ett behandlingshem?

       Du! Nu kan jag berätta för dig att heroinister är narkomaner, en del av ruset är själva kicken, då drogen kommer ut i blodet. Och en heroinist för den dosen av 4 ml utspädd och fabrikstillverkad heroin så kommer han/hon göra vad vederbörande kan för att toppa den dosen med eget heroin, heroin som vederbörande köpt.

       Vad hade du tänkt dig göra åt det? Slänga ut dem ur behandlingen? Det har man gjort när det gäller metadonbehandlingen med känt resultat…

       Jag medger gärna att jag inte jobbat på fältet sedan mitten/slutet av 90-talet, men jag skulle aldrig anklaga dem som arbetar med frågan idag (eller heroinisterna) för att vara okunniga.

 3. Om det går lika bra i Danmark som det gick i Nederländerna tycker jag absolut att Svenska staten ska erbjuda heroin i här med.

   • Sedan 2002 har dom haft ett testprogram som idag används av ca 300 personer där dom får rent heroin.

 4. Jag såg en dokumentär från Liverpool för flera år sedan som delade ut sprutor och heroin till missbrukare. De hade fått betydligt bättre socialt liv, fritt från kriminalitet, fritt från infekterade hiv sprutor, fritt från överdosknark och god kontakt med sjukvården som gav dem möjlighet till avgiftningshem när de själva var redo, de klarade av att jobba halvtid och ta hand om sig själva riktigt bra. Nu är det ju ingen garanti att det blir så i Danmark, men värt att pröva nya grepp för bättre resultat.

  • Det är alltid intressant att se att så många har idéer om narkomanvård utan att ens ha den minsta inblick i ämnet. Fascinerande faktiskt…

   • Jag skulle tror att det handlade om metadonprogrammen för heroinister som Johnny såg. Den ”behandlingsformen” är ganska utbredd i england, men det tar många år att bli kvalificera för behandlingen och innan dess är manfallet stort. För den heroinist som har lyckats överleva, ja då blir det ett bättre liv, men om det blir ett bra liv de vete gudarna, bagage är tungt och stort.
    När det gäller sprutorna så minns jag den tid knarkarna kunde köpa dem på apoteket, gulsot och andra sjukdomar var inte så vanligt då. Det största problemet med sprutorna var att de kunde ligga och skräpa i t.ex. lekparker

   • Men det är väl rätt typiskt? Man läser en artikel och väljer att minnas sådant som ligger i linje med den egna åsikten och hoppar över resten. Men visst är de väldigt vanliga när det gäller svininfluensadiskussionerna.

 5. 10tal år av harvande i samma fotspår har tydligen inte haft något speciellt bra resultat heller Jinge, kanske dax att prova något nytt. Bara för att man gjort som man gjort i 20 år behöver inte det betyda att det är bättre än nya vågade grepp, tydligen måste något göras.
  Skall jag vara ärlig så bryr jag mig inte så mycket om personer med drog eller alkoholproblem. Kriminaliteten inom drogområdet verkar öka för varje år. Dagligen verkar folk i den undrevärlden i Malmö göra upp på gator och torg. Detta måste få ett slut!!! Bara genom att legalisera droger kan det ske. Kanske kan vi använda en del av de pengar som kommer att sparas på polisarbete av att jaga langare istället att användas på drogvård.

  ”Det är alltid intressant att se att så många har idéer om narkomanvård utan att ens ha den minsta inblick i ämnet. Fascinerande faktiskt…”

  Jinge det är du som bjuder in på denna diskussion. Det är också fantastiskt hur professionella inom området har så totalt misslyckats, det är detta som är det verkligen fascinerande.

 6. Inte alls! Min kæreste kommer från Danmark :) Nej, men ärligt talat så är dansk missbruksvård oerhört märklig, har alltid varit och kommer nog alltid att förbli. Ibland får svenskar för sig att danskar och svenskar är samma sak eftersom våra länder ligger så nära varandra. Naturligtvis skiljer sig inte något mellan människorna som sådana, men utifrån egna erfarenheter måste jag faktiskt säga att skillnaderna framförallt i värderingar ibland är betydligt större än vad man tror.

  Då det gäller det här Heroin-försöket måste jag dock ställa mig frågan om det inte har blivit fullkomlig kortslutning i hjärnan på danskarna :) En restriktiv narkotikapolitik i kombination med gratis sprutor och nu till och med gratis heroin känns ganska tandlös. Man stänger igen Christiania och vräker människor från sina bostäder där, man har stränga straff för innehav av narkotika (så vida det inte är för eget bruk vilket är lagligt), men samtidigt bjuder man alltså på både sprutor och droger.
  Man tar ju bort alla de politiska styrmedel man har till hands för att kontrollera droganvändande och missbruk genom att legalisera det tyngre missbruket.
  Visst kanske man tjänar några kronor i uteblivna rättegångskostnader då färre klantiga rån, eller inbrottsförsök genomförs. Men heroinet skall finansieras och dessutom går det inte att köpa något fulknark på gatan då utan det kommer bli höga kostnader för att se till att framställningen blir ren.

  Jag har en aspekt till att ta upp som jag tycker är lite intressant:
  Danmark utgör nu ett av de mest aktiva länderna i NATO-offensiven i Afghanistan. Afghanistan står för 93% av den globala opiumproduktionen och exporten. Dvs opium som är råvaran för att framställa Heroin. Det känns lite klantigt att göra opiumet dyrare genom att kriga, och samtidigt kräva att de danska skattebetalarna ska betala för både Opiumnotan åt narkomanerna och sedan krigsnotan för… ja vem då?

 7. Ett bevis på att Danmark har den enda humana och progressiva missbruksvården i norden. Genom att hjälpa dom på detta sättet kan missbruksofferna börja bygga upp ett normalt liv igen vilket inte går annars eftersom det är en heltidssysselsättning att vara heroinist. Summan för vad det kostar att ge dom sina 2 gratisfixar om dagen så att dom kan hålla sig friska och smärtfria är helt oväsentlig jämfört med vad det kostar att spärra in dom på ett hem där återfallsrisken är överhängande när dom väl kommer ut igen.

  Med detta system kan heroinisterna börja jobba, reparera relationer till anhöriga, göra sig skuldfria och slippa prostituera sig, begå brott eller förnedra sig dag ut och dag in och dessutom utsätta sina liv och hälsa på spel genom att gömma sig inne på en offentlig toalett och sticka sönder sina vener med trubbiga gamla kanyler.

  Detta är en chans för väldigt inbitna heroinister att kunna komma tillbaka till ett värdigt liv igen, något som ”normala” människor tar alledes för givet.

  Bravo Danmark!

 8. @ Alexander:

  ”Heroinisterna börja jobba, reparera relationer till anhöriga, göra sig skuldfria och slippa prostituera sig…”

  Tror du på det där själv? Har du någonsin mött en fullfjädrar heroinist, eller har du ens sett någon på TV undrar jag?!

  Vet du att ett heroinrus pågår under en ganska begränsad tidsperiod där endast de första minuterna sägs skilja det ifrån morfinruset. Så fort du som missbrukare har tänt av så börjar kampen för att uppnå kicken igen. Kroppen gör sig beroende av denna kick. Vilka jobb är det du tänker att man ska klara av att utföra? Ska man arbeta som lärare, maskintekniker, polis, snabbköpskassörska, raketforskare, vägarbetare you name it under tiden som man väntar på nästa fix, under tiden som ruset pågår, eller när?

  Kostnaden för ett gram rent heroin kommer väl gissningsvis att uppgå till någonstans runt 2000 danska kronor (om man någorlunda jämför med dagens gatupriser) och är du riktigt tung missbrukare kan du behöva så mycket som 1,5 gram om dagen. Dvs. ca 3000 danska kronor bara för själva substansen. Sen tillkommer då naturligtvis sprutkostnader och personalkostnaden för distribueringen av drogerna, och det faktum att du naturligtvis kommer få ha vikarier i ständig beredskap för att utföra heroinistens arbete under tiden som han/hon är hög, tänder av eller är iväg för att hämta nästa fix.

  Hur man kan få ihop ekvationen till att bli en samhällsekonomisk vinst är för mig en gåta, men förklara gärna. Tänk dock på att vare sig det skulle vara en samhällsekonomisk vinst i jämförelse med behandling på institutioner eller ej så tar man udden av allt förebyggande antinarkotika-arbete då man enbart talar om att samhället anser det vara fullkomligt rimligt att man förstör sig själv så till den milda grad, det är ingen fara, det är klart att vi ska stå för den kostnaden…

  Sluta upp med de naiva vanföreställningarna om att de ”stackars heroinisterna” ska utföra fullkomligt normala arbeten och dessutom sitta i familjeterapi, och att man dessutom kan vara glad och frisk som heroinist bara man får vara det legalt!!

  Om man ska få statlig hjälp med att förstöra sig själv vill jag ha som rökare ha gratis cigaretter också, och dessutom någon som går och handlar dem åt mig…

 9. Rasmus holmberg:

  JA jag har mött en fullfjädrad heroinist eftersom JAG SJÄLV är heroinmissbrukare sen flera år tillbaka och har levt i den här misären så länge jag kan minnas!
  Om du hade vetat något om heroin och hur det fungerar så vet du att det ger inledningsvis en ”kick” och när substansen gått över blod/hjärnbarriären och metaboliserats till morfin så är användaren frisk och helst normal i 8+ till. Anledningen till att heroinister INTE kan jobba eller ägna sig åt andra vardagssysslor är pga att dom resterande 8 timmarna man är frisk går åt till att drifta ihop mer pengar och mer heroin. Det finns inte tid eller energi till att prestera något annat i samhället eftersom hela ens liv är en enda lång överlevnadsstrategi.

  Hade man däremot kunnat försäkra heroinisterna att dom får sina doser 2ggr om dagen varje dag utan plötsliga uppehåll i form av pemgarbrist eller ”torka” finns det inget som hindrar en heroinist SOM MIG att utföra vilka yrken eller sysslor som helst.

  Och bara för att vissa kanske tar 1.5g om dagen betyder inte det att man absolut behöver det för att gå runt.
  Jag tror det snarare är DU som har fått din bild av hur en heroinist är och lever genom tv-dokumentärer.

  Uttala dig inte om mitt liv och vad jag är kababel till utan kunskap om ämnet tack.

  Mvh
  Alexander. ”Fullfjädrad heroinist och sprutnarkoman”.