Al Qaida, Muhammar Gaddafi eller Nationalister?
Nu kommer det bli ett väldigt spekulerande hit och dit och egentligen så kanske det inte är så mycket att säga om. Vi kan i alla fall konstatera att ”vår” självmordbombare bara lyckades ta kål på sig själv, och att detta ser ut att ha varit ett seriöst bombdåd.

Det enda realistiska i nuläget är att detta är en hämnd mot Norge för landets deltagande i ”Kriget mot Terrorismen”. Att folk i t.ex. Afghanistan blir ursinniga på länder som ställer upp på USA:s krig i landet, eller Bushs/Obamas korståg i Irak. Jag minns inte hur det var med bomberna i London och i Spanien, där tror jag att det var uttalat att det var en vedergällning.

Man kan givetvis tycka att den i så fall riktades mot fel personer, men samtidigt så är det de facto vanliga afghaner som dödas av alla radiostyrda droner, ser man dessutom på Irak så räknar man med att en miljon irakier har dött till följd av kriget. Usama bin Laden lär ha sagt att Mellanösternkonflikten är alla krigs moder, eller något i den vägen, och det som nu har skett har under alla omständigheter varit en seriös bomb.

Jag tyckte att man sa i någon av extrasändningarna att polisen skärper bevakningen runt känsliga och tänkbara mål, och det är nog bara förnamnet. Jag skulle tro att semesterlediga poliser kallas in i nuläget och så stänger man trafiken helt förbi Rosenbad. Med handen på hjärtat, jag skulle inte ha lust att promenera den vägen om jag var ute i stan ikväll.

Som ni märker så tror jag att detta var en terrorattack från al Qaida eller Gaddafi. Jag tror att de allra flesta tror ungefär samma sak. Vad det betyder för alla muslimer som bor i Sverige vet jag inte, men jag oroar mig givetvis för deras skull. När jag skrev första gången om detta så var det en israelisk läsare som tycke ungefär så här: – Där ser ni då! Man kan givetvis raljera om en så illa begåvad israel, men uppenbarligen har man reagerat snabbt med att skjuta skulden på utövare av en annan religion.

Hatet är en stark kraft, och det är skräm-
mande när man ser det redan i den andra kommentaren, vilket jag tror att det var. Själv kommer jag att följa nyhetsutvecklingen, men jag kommer sannolikt inte skriva en ny artikel för varje sak som dyker upp, jag kommer kanske att uppdatera dessa rader istället. Längst ner kommer det i så fall stå Uppdaterat och tidpunkten jag skrev det. (texten fortsätter under annonsen)


Men en sak är jag hundraprocentigt övertygad om, och det är att vi i Sverige löper lika stor risk som Norge att drabbas av ett rejält bombdåd. Våra soldater springer omkring i Natouniformer i Afghanistan och krigar på USA:s sida. Det har våra politiker sett till, och förr eller senare flyttas kriget hit. Det har vi vetat hela tiden, och konstigt vore det väl annars. Sedan må det vara oklart om det är al Qaida eller Gaddafi, men oddsen talar för att det är antingen eller.

Det här var ju väntat, och något som vi måste tacka den förra och den nuvarande regeringen för om det händer även här.

Uppdatering 19:32 Polisen i Norge berättar att skottlossningen mot ett socialdemokratiskt ungdomsläger på en ö – var ett terrorangrepp och att det är kopplat till bomben. En gripen…

Uppdatering 20:08 Den gripne på ön har nordiskt utseende. Nu säger en intervjuad person på NRK att det kan vara inhemska nationalister som ligger bakom bägge dåden.

Uppdatering 21:46 STRÄNG granskning av kommentarer gäller.

it Andra om: , , , , , ab123 ex12 dn12 svd1 sr1 gg svt


24 svar till “Al Qaida, Muhammar Gaddafi eller Nationalister?”

 1. Jag tror mer på en ensam galning som av någon anledning inte gillar Arbeiderpartiet

 2. Ja, om vi skickar soldater till främmande länder, så ska vi väl inte vara förvånade om dessa främmande länder skickar soldater till vårat land. Självklart så hoppas man ju att så inte sker.

  Lite spekulationer: Jag var också inne på Gaddafi. Norge deltog/deltar ju i attackerna mot Gaddafi’s regeringsbyggnader, och Gaddafi sa väl att han tänker attackera Väst på grund av det.

 3. Är det inte lite underligt att en bomb sprängs i regeringshuset samtidigt som en hyrd mördare skjuter ihjäl sina mål på ett läger för ungdomar tillhörande samma parti vars ledare befann sig i det bombade huset? Låter mer som ett försök till maktövertagande från extremhöger i hemligt samarbete med norges motsvarighet till moderaterna. alla tror ju ändå att det är muslimer.

  • Nog kan det vara nazister, men Lord, du tror väl inte på fullt allvar att Höyre ligger bakom?!

 4. Norge väljer att dra sina trupper ut ur Libyen och DÅ smäller det!
  Black ops USA! Vad annars?

  Om och om igen……

 5. Ja det är rimligt att anta att det har kopplingar till främst Afghanistan, tyvärr kommer det att ge nazzarna i ett visst parti luft under vingarna.

 6. Oljeministeriet såg utt att vara målet enl TV från Norge. Då skulle det kunna luta åt Libyen/Kaddafi.

 7. Jag tror på Gadaffi. Bara häromdagen kom en nyhet om att Norge släppt totalt 500 bomber över Libyen. Flera av dem mot regeringsbyggnader i Tripoli. Sen kommer den här attacken mot Oslo. Det skulle vara typiskt Gadaffis sätt att resonera att hämnas på detta vis. Att det dessutom är departementet för olja som attackeras tror jag inte heller är någon slump. Libyen är en stor oljeexportör. Attacken i Oslo verkar vara alldeles för avancerad för att ha genomförts av några skäggiga galningar. Nej, här är en stat inblandad på något vis.

 8. Jag tror att det rör sig om nationalister, den gripne är norsk och dåden har samband säger de i norsk radio. Norges motsvarighet till vissa svenska grupper.

 9. direkt så var alla ”experter” på tv ute och spekulerade vilka islamister det kunde vara.
  Det faktum att socialdemokratiska ungdomsförbundet och regeringsbyggnader blir angripna pekar på extremhögern. Helt otroligt att inte 1 enda ”expert” ens har nämt detta som en möjlighet.

  • Ja, det är lite komiskt faktiskt. Tittar man på statistiken över terrorbrotten i Europa så är det högerextremister som ligger bakom de flesta, har jag för mig att jag har läst.

  • Det här kanske är Norges Timothy McVeigh?

   Först placerar han en bilbomb utanför regeringsbyggnaden, och sedan åker han till socialdemokratiska ungdomsförbundets sommmarläger och börjar att skjuta socialister.

   • Frågan är väl om det inte är flera och om dom är sponsrade av okänd regering/organisation eller om de har lyckats bygga en jättebomb på egen hand.

    • Alla kan bygga en bomb på egen hand, allt som behövs är kunskaper om kemi på högstadie nivå och lite x och y som kan köpas var som hälst,

     Jag avstod att skriva ut ingredienserna här men hänsyn till Jinge men man kan lätt hitta bomb recept med hjälp av Google.

     Jag tycker det är naivt att tro att det ska vara så svårt att bygga en bomb, jag tror de flesta hemvärnsmän eller de som har gjort grundläggande värnplikt i vilket som helst av de skandinaviska länder kan gör det utan problem.

     • Jag avstod att skriva ut ingredienserna här men hänsyn till Jinge men man kan lätt hitta bomb recept med hjälp av Google.

      Du hade fått ett magsurt mejl och kommentaren hade ingen sett förutom papperskorgen… :-)

 10. Om det är så att den gripne skytten vid Utöja var norrman och/eller högerextremist så kommer jag att säga ”vad var det jag sade” i lååååång tid framöver. Jag tvivlar starkt på att muslimska fanatiker ligger bakom det här.
  Av någon anledning så var den första tanken när jag såg de första timmarna av rapportering att ”det här var inte islamister”. Tanken är svår att beskriva, men det var någonting med hur bombningarna verkade ha gått till som gjorde att jag tvivlade. Dessutom gick, av lika outgrundlig anledning, mina tankar till Olkahoma och Madrid. I Oklahoma var man först bombsäker på att den federala byggnaden som sprängdes där var en muslimsk fanatikers verk. När det sedan visade sig vara en vit paramilitär nazist och dekorerad Irak-veteran så blev det tyst. Man bad inte ens om ursäkt för att det skett regelrätta progromer mot arabiska affärsägare och muslimer.
  I Madrid hade Aznars regering bestämt sig för att det var ETA som begick bombningarna av tågen i Atocha – trots att tillvägagångssättet tydde på att det inte var ETA. ETA är nämligen ”snälla” och ringer till polisen och säger vart det smäller först.
  Så jag tror att vi i Norge kommer att se en kombination av Oklahoma 1995 och Madrid 2004.

 11. Anders Behring Breivik (32) in Oslo was arrested after the bombing and mass killing. Sources can be found all over the web.

  • Det luktar ”false flag” lång väg. Varenda artikel i media från tiden och datumet det skedde till antalet dödade, längden på hans namn samt hans ålder, är nedlusat av numerologiska egenheter vilket gör hela situationen så välkalkylerad att förklaringen inte kan vara annat än att detta var ett kalkylerat attentat för att nå en stor mängd människor och få dem att gå ”out of their minds” för en tid framöver.