Aftonbladet vill avsätta Håkan Juholt


Det är tråkigt att se hur media koncentrerar sig på att såga Håkan Juholt, i praktiken blir det övertydligt att det inte är väljarna eller partimedlemmarna som utser socialdemokratiska partiledare, det är media.

Och det gäller som bekant inte bara tidningarna, Sveriges Televisions reportrar är med på tåget, möjligen med den skillnaden att de utåt sett är mer angelägna att verka opartiska, men den som följt TV:s rapportering kring (S) vet att opartiskheten är mer än ytlig.

På ledarplats säger Eva Franchell: ”Det är möjligt att han får mer kritik än han förtjänar. Det socialdemo-
kratiska tappet började långt innan han tillträdde. När Mona Sahlin ledde partiet genom finanskrisen borde hon ha rasat mot finanskapitalisternas bonusjakt som gick ut över vanligt folk. Men hon sa ingenting.”

Det är nog klart att Håkan Juholt inte kommer att leda partiet i nästa val, problemet med det är mångdubbelt. Att Juholt dessutom har att tampas med de borgerliga tidningarna gör givetvis att hans situation blir omöjlig. Om media ska ha en självpåtagen roll att tillsätta och avsätta partiledare så blir det tämligen meningslöst att ens hålla allmänna val. Det ökar politikerföraktet och sänker tilltron till de politiska partierna, det lämnar dörren öppen för antidemo-
kratiska krafter, något som vi redan valet 2010 sett konsekvenserna av.

Dessutom kan man med visst fog fråga sig vad som nu händer med det Socialdemokratiska arbetarpartiet. Ett rimligt antagande måste vara att det tynar bort och försvinner in i de politiska historieböckerna. Det är, oavsett vad medborgarna själva har för åsikter, ett hårt slag mot demokratin i Sverige.

Så här agerar Aftonbladet utifrån en SIFO-undersökning via telefon av niohundraåttiofem (985) personer en vecka före jul. De är bara att lyfta på mössan och bocka. Tidningen kan ju bekosta en till undersökning som frågar 985 personer vem socialdemokraterna bör välja nu…

it Andra om: , , , , ab1 svd dn


11 svar till “Aftonbladet vill avsätta Håkan Juholt”

 1. Ja det är mer än tydligt. Nu kan ju LO inte längre påstå att AB har en socialdemokratisk ledarsida, inte ens de som jobbar där röstar ju till vänster om Folkpartiet.

 2. Media styr idag och jag tror inte det spelar någon roll vem som är Socialdemokraternas partiledare. Media som till nästan 100% ägs stora kapitalägare, vill inte ha någon Sosse utan de vill ha en som gör som de vill och då passar Moderaterna och Reinfeldt väl in. Han gör som de vill och gynnar de rika och välmående. Att det är brister inom vården,m.m. drabbar ju inte dem. De kan ju köpa sina platser på ett bra boende eller åka utomlands med sina pengar. Vi som varit lågavlönade hela livet och nu fattiga pensionärer får ta det som finns här hemma. Moderaterna och övriga alliansen hålle på att förstöra Sverige medan en stor del av svenska folket tycks blunda och sova gott, men det kan bli ett grymt uppvaknande om de inte ser vad som händer. Dessutom håller regeringen på att stycka upp Sverige i en fattig och rik del. Norrland struntar de i. De vill nog helst att det ska avfolkas. Dags att vi klipper el-ledningarna snart, för några pengar satsar inte Regeringen på Norrbotniabanan som skull betyda mycket för hela Sverige blir det inte. Moderaterna vill ju inte ha den. Jag ser ett Sverige som faller sönder och samman med en fortsatt Moderat politik. Deras allianskamrater har ju inget att säga till om. Helt klart är att Media stöder en fortsatt orättvis (M)-politik.

  • Det är fler och fler som uttrycker sig som du gör nu. Jag vet inte, men det är nog ett tecken värt att lyssna på..

  • Tyvärr så har du helt rätt i din analys. Sverige är på väg att falla samman. Visionen om ett solidariskt samhälle ligger nu längre bort än någonsin. Men vi får inte ge upp.

 3. I Kalmar finns en sossetidning som heter Östra Småland som förut ägdes av Socialdemokraterna men för något år sedan sålde partiet sin tidning till mediabolaget Gota och den som undertecknade köphandlingarna var Juholt själv. Det var bilder i tidningarna på honom med penna i hand och med ett leende på läpparna.

  Som socialist har jag tyvärr övergivit både vänstern och socialdemokraterna för de där bägge tycks hänga ihop och då den större av dem har mer och mer dragits åt höger har den mindre snällt följt efter.

  Jag lovar komma tillbaka till vänstern men först när den rätat på ryggen och törs stå på egna ben och vågar säga ”kommunism” utan att skämmas.

  Det största sveket den etablerade politiska vänstern har gjort är att man tyst och utan protester accepterat privatiseringarna av den offentliga samhällsservicen samtidigt som man låtit löner glida isär, en del får inget medan andra fått allt.

  Jag upplever inte den samlade politiska vänstern som demokratisk numera utan snarare styrd från etablissemangets toppnivåer i form av kapitalägare, näringlivsorganisationer, borgerliga tankesmedjor m.m. Det är bister kritik men dessvärre tror jag den är ganska sann. Så klart det finns motrörelser men deras vilja tycks inte synas i några beslut.

  Jag kan inte följa allt som beslutas i riksdagen men en arbetarretorik måste följas av en likaså arbetarpolitik annars blir det falskt och ”svek” och ”falskhet” gillar inte vi Svensson oavsett om vi är höger eller vänster.

 4. Uppenbarligen trampar Juholts politik på många ömma tår. Eftersom budskapet tycks ha stöd inriktar man sig på att diskreditera personen. Det är för övrigt för komiskt när AB nästan inte låtsas om som att drevet förekommit varje gång man kommenterar Juholts siffror.

 5. Aftonbladet har tappat nästan 200.000 läsare på ett år. Varje gång de skriver om Juholt och krisen i Socialdemokratin så får de tillfälliga toppar som sedan sjunker tillbaka och försvinner.

  Det finns ett tryck inom Aftonbladet att skriva om vad som helst som lockar läsaren och att skriva om Juholt är just en sådan sak som lockar läsaren.

 6. Den bästa politiska handling man kan göra idag, är att sluta läsa Aftonbladet och ett flertal andra skräptidningar. Skulle jag hamna i ett väntrum eller liknande och fick välja mellan att läsa Aftonbladet eller peta näsan, är mitt val solklart – näsan!