Aftonbladet snubblar vidare

Igår skrev jag om min reaktion då jag läste Aftonbladets ledarartikel där de tog upp Vårdval Stockholm. Inte så mycket för innehållet, det kan jag hålla med om i stort, men det faktum att man medvetet underlåter att nämna att den politik som vi nu ser inom hälso- och sjukvården är grundad under socialdemokraterna – stör mig.

Idag fortsätter Eva Franchell att skriva på ledar-
sidan, nu talar hon om det borgerliga sjukvårds-
etablissemanget, och inte heller nu nämner hon under vilken regering den här politiken etablerats. Visst, det blir definitivt inte bättre av en borgerlig högerregering, men grunderna har lagts av socialdemokraterna med Göran Persson i spetsen.

AB: ”I Sverige dör de lågutbildade i sjukdomar som hade gått att behandla. Dödstalen i sådana sjukdomar är tre gånger så höga för de lågutbildade som för de högutbildade. Utlandsfödda tycker oftare att de möts av brist på respekt när de söker vård. Så orättvis är den svenska sjukvården. Sannolikt är läget egentligen ännu värre eftersom Socialstyrelsen bygger sin rapportering på enkäter och de som står allra lägst på den sociala stegen aldrig svarar på sådana enkäter…

…Det är närmast tragiskt hur det borgerliga sjukvårdsetablissemanget missar en möjlighet att spara liv och tjäna pengar.”

Det är tveklöst på det sättet som Franchell skriver. I Sverige så dör lågutbildade i sjukdomar som är behandlingsbara. Men ska man ställa sig på ledarsidan i Aftonbladet, som på något slags barrikader, för att dunka in ett budskap som går ut på att vi behöver en ny regering så är det lämpligt att åtminstone i en bisats antyda att man vet att det är socialdemokraterna som har skapat denna ojämlikhet.

Man kan till och med dra upp socialdemokraternas hela regeringsinnehav, för detta är inte bara Göran Perssons period vi talar om. Den människosyn som finns idag, den fanns även igår. Och tror Aftonbladets ledarredaktion att man skapar debatt eller frälser nya anhängare genom att mörka


socialdemokratins tveksamma meriter på området så skjuter de snarare sig själva i foten.

Det är inte svårt att inse att Vårdval Stockholm är ett nedköp för de flesta som inte redan har en fet bankbok, det är inte heller svårt att lista ut att ett byte av folk i kanslihuset skulle innebära en kvalitativ förbättring. Men så länge man låtsas som att det är högeralliansen som själva skapat denna ojämlikhet i vården så är man vare sig ärlig eller trovärdig.

Av någon anledning så har jag förväntat mig mer av ledarredaktionen på Aftonbladet. Jag kan inte förstå varför.

i Andra om: , , , , , , , , , SDS1 DN12 SvD1 EX1 t Svensson ab

[tags]Aftonbladet, Eva Franchell, Opposition, Ledare, Vårdval Stockholm, Sjukvård, Alliansen, Socialdemokraterna, Göran Persson, Politik[/tags]

  1 comment for “Aftonbladet snubblar vidare

  1. Mackan
    15 maj, 2009 at 12:21

    Nu har jag läst bägge hennes artiklar och håller med dig. Lite av eggen mot borgarna förtas av tystnaden kring sossarnas roll. Lätt att bemöta just därför.

Comments are closed.