Aftonbladet och Det Sovande FolketIdag skriver Anders Lindberg en artikel på Aftonbladets ledarsida som handlar om socialtjänsten, med en helt underbar illustration av Robert Nyberg, bara den är värd att titta på så klicka här.

Anders Lindberg/AB: ””Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras.”

Det skrev mufaren Fredrik Reinfeldt 1993 i boken ”Det sovande folket”. Snart 20 år senare börjar han få som han ville.

I helgen har Svenska Dagbladet rapporterat hur socialtjänsten i Stockholm systematiskt hänvisar hjälpsökande till Svenska kyrkans diakoni.

– I kärva tider när det ska sparas ner på extra bistånd så händer det att man hänvisar till kyrkans fondmedel, berättar Samuel Svan från det tvärfackliga socialarbetarnätverket ”Nu bryter vi tystnaden”.”

Nu låter det som det har skett något slags revolution sedan Alliansregeringen kom till makten, men det är ingen korrekt verklighetsbeskrivning. Socialdemokraterna har varit med och röstat fram den nuvarande socialtjänstlagen, om det inte till och med var så att de satt i Rosenbad när den infördes. Jag har slängt mitt exemplar av propositionen i samband med att jag blev pensionär, och jag ids inte Googla. Men jag vet att (S) har varit med på noterna.

Anders Lindberg/AB: ”Den stora skillnaden mellan sjukpenning och socialbidrag är att du måste sälja allt du äger för att få social-bidrag. Har du en bostadsrätt måste du sälja den. Sen är du inte bara sjuk och fattig utan dessutom bostadslös.”

Där gör sig Lindberg skyldig till en överdrift. En barnfamilj med en sommarstuga nekas knappast försörjnings-
stöd i en akut situation, men det är korrekt att hävda att man inte samtidigt kan ha bil, villa, sommarstuga, segelbåt etc. och samtidigt uppbära försörjningsstöd. Men kortsiktigt så har man inte behövt sälja bilen för att täcka ett tillfälligt obestånd. Men principen är klar, man är inte berättigad till bistånd om man har realiserbara tillgångar.

Möjligen vore det en bättre idé att publicera fler utdrag ur Reinfeldts bok, Det Sovande Folket. Där finns en hel hop med yttranden som, om de varit kända hos en bredare allmänhet, hade förhindrat honom att komma till makten, ja till och med stoppat hans politiska karriär.


i Andra om: , , , , , , , , , ab12 gp1 sr dn1 svd123


13 svar till “Aftonbladet och Det Sovande Folket”

  • Trots utseendet inte så ung dock vill jag bara inflika. Vid ca 28 års ålder och sittande i riksdagen så borde man ha vuxit upp.

   • Ja, nog har Fredde ”vuxit” alltid,därför finns det en stor anledning till att Fredrik Reinfeldt oc: skall Röstas bort 2014.
    Sedan är Anni Lööfs kommentar intressant, och förståelig med tanke på hur en människa i den åldern erfarenhetsmässigt är , som aldrig varit i närheten av ett Arbetsliv, eller haft ett arbete.
    Jag tror t.o.m att Anni Lööf själv inte ens förstår att hon är den i särklass största bidragande anledning till att Centern åker ut 2014.

 1. Jag undrar jag huruvida en bred allmän kännedom om rajrajs litterära alster hade förhindrat hans framgång. Känner jag det svenska folket, och dess förmåga att engagera sig i saker och ting, rätt så hade det inte förändrat särskilt mycket. Hur var det med den lille mannen söderut, hans planer och hans bok, var inte ett mycket större antal människor i det landet medvetna om såväl boken som hans planer, och ändå lyckades han nästan knäcka större delen av europa på den tiden. Så att rajraj lyckats i sina föresatser är inte förvånansvärt.

  Tyvärr misstänker jag att för det största flertalet måste man drabbas och drabbas rejält illa innan man inser att något är åt skogen. Jag vet inte hur många gånger jag faktiskt hört kommentaren att ”vi har det ju så bra”. Men det ska sägas, det börjar muttras lite försiktigt här och där vilket i sig är ett friskhetstecken. Men enligt mina funderingar kommer det att bli mycket värre för många, i synnerhet de som redan är närapå utslagna, innan det är så illa att en majoritet inte längre ger mandat åt massakermaskinen i rosenbad att fortsätta. Det är en maskin som glufsar i sig vanliga människors små tillgångar, mal dem och kastar upp dem i speciella skatteparadis på skilda platser, och den är styrd av ’Die Dumme Schweden’ eller ’det sovande folket’.

  Det kommer att åtgå avsevärda krafter och ta tid att åter bygga upp ett något så när fungerande samhälle där den övervägande delen av befolkningen kan leva ett värdigt liv. Kanske kommer inte ens vi, som är bekymrade här, att få uppleva den dagen det fungerar nöjaktigt för flertalet. Däremot hinner vi nog se slussen rivas innan dess :-(

  • Det lite lustiga i kråksången är att alla moderata ”reformer” och utförsäljningar mm anses ”by definition” irreversibla.

   Och oppositionen håller ”i princip” med.

   Ja ja

   • Ja, oppositionen verkar tycka att visserligen var det ett elände med alla avregleringar och privatiseringar men att det skulle vara omöjligt med återställare ??

    Intressant med språkbruket också. När en politiker nu för tiden talar om ”reformer” så menas försämringar. Så var det aldrig förr. En reform betydde då att något skulle bli bättre …

    • Det är också fortsatt den lexikala betydelsen av ordet reform på både svenska och engelska, att förändringen leder till någon sorts förbättring. En reform kan således inte bestå enbart av nedskärningar, då är det ingen reform. Detta borde förståss varje journalist värd sin utbildning påpeka när ordet används felaktigt. :)

 2. Mycket bra ide du lanserar i sista stycket! Kan du inte göra så att du med jämna mellanrum dissekerar ett stycke i taget ur detta vedervärdiga alster?

 3. Vad Anders Lindberg Skriver är helt korrekt! Och det finns ”djävligare” saker som aldrig kommer fram.
  Om en Barnfamilj får hjälp från Soc i en ”akut” situation även om dom äger en Sommarstuga!!?
  Hur är det då möjligt att vräka Barnfamiljer stup i kvarten p.g.a att hyran inte har kommit in i tid eller kommit in alls? Det sker ju hela tiden. Då vore väl det på sin plats att få stöd just då med Hyran i denna akuta situation för att slippa bli bostadslös åtminstone tycker jag.

  Blir man Utförsäkrad och är för sjuk för att kunna fortsätta att arbeta,då är det kört, och är det så att den enda inkomsten bestod i form av en Sjukförsäkring som då slutar att komma in på kontot så kan du glömma Soc, så länge du har inventarier som du kan sälja (båtar. bilar ,bostadsrätt,sommarstuga etc . Socialförvaltningen begär en lista på allt som du har av värde, och när detta är sålt så delar Soc den summan som du har fått ihop av allt du har sålt med Soc: normen ca 3700 kr för ensamstående (som ett e.x…! Jag vet inte vad normen är för en familj med två barn, men den summan som du har fått ihop av alla dina värde saker skall räcka exakt så många Månader som Soc säger att det skall räcka. Väldigt roligt samtidigt som Familjen kanske saknar bostad också..!

  Från Alliansfritt,Dn:

  Socialbidragstagare får inte längre SL-kort.
  Att ta jobb inom pendlingsavstånd i hela Mälardalen blir ett tvång.
  Bidragstagare ska uppmanas och stöttas i att flytta.
  För att få hjälp med hyran måste andrahandskontrakt vara legala.
  Svårare för barnfamiljer att få ekonomiskt stöd för rekreationsresor, och det endast vart tredje år.
  Svårare att få ekonomisk hjälp till tandvård.
  Svårare att få hjälp att förvara möbler.

  Notera motsägelsen i punkt 1 och punkt 2: pendla mer men få mindre hjälp att göra det. Ett SL-kort är inte gratis, och för en socialbidragstagare kan ett månadskort utgöra 10% av inkomsten.Därtill finns en finfin motsägelse mellan punkt 3 och punkt 7. Punkt 4 är knappast produktiv, och punkt 5 och punkt 6 är rentav taskiga.

  • 6an är mer än taskig. Om man ska vara presentabel som en presumtiv arbetstagare så kan man inte uppenbara sig på intervju eller på nya FAS3 verksamheten etc med stinkande mun med ruttna tänder. Dvs p6 är liksom de övriga helt uppåt väggarna. Jag tycker listan känns som påkommen av en människa med någon form av allvarligt fel i tankemaskineriet. Alternativt är det verkligen så att man ska cementera skillnaderna mellan människor riktigt ordentligt. Antingen rik och frisk eller fattig och sjuk. Tillhör du den senare kategorin eller skulle ha oturen att hamna där, om så än av oförutsedda anledningar, så är du en loser inte värd att satsa på, men rik och frisk så får du sänkt skatt och vinner ära och berömmelse.

   Det är nästan så den lille mannen i ett sydligare land ligger i lä, men kanske inte riktigt. Får däremot den här store mannen hålla på ett tag till kanske det lyckas att överglänsa den lille.

 4. Under en solig sommardag slog det mig vilken ”dumsnällhet” som gäller landets regeringar: en svensk regering kan i princip säga vad som helst & sedan göra motsatsen år efter år efter år, statsråden kan bara fortsätta lyfta sina löner i det oändliga. Varför finns inga EKONOMISKA INCITAMENT?? Varför halveras inte lönen om motsatsen till det man predikat med shakespeare-röst blir resultatet? Och att nedtrappningen sedan bara fortsätter om stiltjen bara pågår än mer? Är det ”omänskligt”? Jag har svårt att de saken på det viset. Sverige har tyvärr fått en tradition av värdelösa regeringar utan verkstad, motsatsen mot det gamla sverige med handligskraftiga politiker.

  • Jomen det är väl inte så konstigt? För, det är ju landets ledning som själv beviljar sig de regler som gäller. När det sedan är så att större delen av befolkningen befinner sig i ett sovande tillstånd och inte opponerar sig mot det skicket, ja då är det ju fritt fram. Som påpekats är inte journalisterna heller speciellt på hugget vad gäller att ta upp dessa frågor i någon större utsträckning. Inte som drevet mot Juholt tex. Tänk om de kunde uppamma lika mycket energi i andra riktigt väsentliga frågor.

   Om man nu skulle fundera lite. Vad kan orsaken till brist på engagemang vara? Är det jobbskatteavdraget för ett antal pax? Är det den totala vanmakt den som inte har något upplever? Är det kanske all nedtrappning av reell social interaktion mellan riktiga människor, dvs där man talar med varandra på riktigt och inte genom diverse små elektroniska grunkor? Är det blyghet/skam/skuld att enskilda människor inte vågar sluta sig samman för ett större engagemang?

   Landets ledning trampar ju på i de fotspår de annonserat, befolkningen var informerad innan vederbörande ledningen valdes men reagerade trots det inte. Nu gnäller man möjligen vid köksborden, men sen tar det stopp. Hur kan det komma sig att man accepterar att bli nedtrampad utan att reagera, möjligen förrän man själv råkar illa ut? Råkar granne illa ut struntar man i det, och till slut råkar man illa ut själv, då finns det heller ingen som brys sig…

   • ””Som påpekats är inte journalisterna heller speciellt på hugget vad gäller att ta upp dessa frågor i någon större utsträckning. Inte som drevet mot Juholt tex. Tänk om de kunde uppamma lika mycket energi i andra riktigt väsentliga frågor.””

    Det här tror jag är den absolut viktigaste orsaken, till att det inte blir mer ”liv i luckan” att man på det här sättet håller folket utanför den information, från Medias sida, genom att inte skriva om skiten som Alliansen håller på med,som skulle väcka opinionen.

    Det här är saker som borde stå på Löpsedlarna, väldigt ofta, detta som Reinfeldts ”rövarband” håller på med, utan slut…!

    Höger Media Personifierad…!