Aftonbladet och – Drevet mot Juholt


I mina ögon är det Aftonbladet som stod för att publicera uppgifterna om Håkan Juholts bidrag till sina och sambons boendekostnader, uppgiften stack naturligtvis folk i ögonen precis som nu när migrations-
minister Billström gör exakt samma sak. Han utnyttjar reglerna på ett sätt som man förväntar sig av moderater, och förstärker därmed sin ekonomiska bas, en situation som innebär att han aldrig mer behöver arbeta för sina och familjens köttbullar.

Men Eva Franchell i Aftonbladet är arg, ja rent av riktigt förbaskad och stött. Hon har nämligen gjort en iakt-
tagelse som flera andra redan har gjort. Folk lägger märke till tidningarnas drev, drev som sällan innehåller mått och sans, och när till och med tidningarnas ledarredaktioner bitvis tappar omdömesförmågan så blir det väldigt tydligt. För Håkan Juholt angreps inte bara av journalister på allmänredaktionerna, bloddoften kändes även på Aftonbladets ledarredaktion.

Eva Franchell/AB: ””Drevet är inte ute efter sanningen. Drevet är inte ute efter vad som verkligen hänt, det är bara ute efter att fälla det byte det har vittring på.”

Ja, det är Anne-Marie Lindgren på Arbetarrörelsens Tankesmedja som står för den blodiga beskrivningen av oss journalister.

Hennes text handlar givetvis om Juholtaffären som briserade för några veckor sedan. I en alldeles rasande analys gör hon upp med kvällspressen för vi har ”ingenting med demokrati att göra”.

Man får anta att hon var riktigt förbannad när hon skrev den där analysen och att hon sannolikt har lugnat ner sig vid det här laget. Men hennes beskrivning av media är ändå värd att notera så här i efterhand.”

Jag tror att vi är många som lyfte på ögonbrynen ett stort antal gånger under denna mediala cirkus. Hade jag haft lika stora ögonbryn som Juholt så hade jag kanske lättat lite från marken av allt flaxande. Samtliga tidningar deltog i drevet, och det gjorde även våra Public Servicekanaler Sveriges Radio och Sveriges Television som visade klara tecken på att även de kände bloddoften. Men snart nog skulle det visa sig att media hade fel, ja inte så att Juholt inte hade fått något boendebidrag, nej felet bestod i att media hade hävdat att det stred mot de regler som gäller för Riksdagens ledamöter. Och det gjorde det inte som bekant. (forts nedan..)

Däremot lyckas Eva Franchell med en bedrift som i Dart brukar kalla Bulls Eye, hon beskriver den faktiska orsaken till det att drev uppstår, och hon gör det i någon sorts polemik mot Anne-Marie Lindgren på Arbetarrörelsens Tanke-
smedja, hon avslutar nämligen artikeln med nedanstående rader:

Franchell/AB: ”För det finns ingen journalistisk sammansvärjning bakom dreven. De bildas när många redaktioner inser att läsarna vill veta mer. När läsarna blivit så upprörda att de köper tidningar för att bli alldeles rasande.”

Ja just det, det är därför så många läsare blir besvikna på journalistkåren. Ofta nog så handlar dreven inte om något annat än ren och skär tidningsförsäljning. När redaktionerna inser att ämnet säljer så fortsätter man att skriva även om man inte har något nytt att berätta. Så skruvas allt upp som en spiral och rubrikerna blir svartare och svartare för varje dag. Men när läsarna börjar tycka att även en socialdemokratisk ledarredaktion har låtit sig dras med i drevet så räcker det inte med att konstatera ”att läsarna blivit så upprörda att de köper tidningar för att bli alldeles rasande”. Och vad vi ska göra med den kvarvarande blodlukten vet jag inte, själv har jag provat med vitlök men det hjäpte inte.

it Andra om: , , , , , , , , , , , ab12 ex12 dn12 svd12


20 svar till “Aftonbladet och – Drevet mot Juholt”

 1. Bra skrivet. Det var inte många journalister som höll sig kalla, framförallt inte Kielos. Jag som har tyckt att hon skrivit så bra tidigare, och samma med Franshell…

 2. ”Ofta nog så handlar dreven inte om något annat än ren och skär tidningsförsäljning” Aftonbladet ägs av Skipstedtkoncernen, deras resultaträkning känner jag inte till men är övertygad om att den inte innehåller några röda siffror. Alltså när vi ser kvällstidningsställen tomma i affärn gnuggar ekonomerna på tidningskoncerna händerna, inte bara över försäljningsiffrorna utan även över att dom inte behöver donera lika mycket till högerns andra propagandaapparater.

  Journalisternas julafton är när dom kan skicka ut nån på stan som kommer tillbaka med indignerade kommentarer över politiker när folk läst vad skrivit. Indignationsjournalistik står väldigt högt på försäljningslistan.

  Och Ann-marie Lindgren var nog inte förbannad när hon skrev, bara klarsynt

 3. Handlar väl också om att inse vilken mediamarknad vi har i Sverige. Med till exempel Expressen. Ta bara att de dagen efter att förundersökningen lagt ner mot Juholt slår de upp stort på löpsedeln att Juholt sparkar sina kompisar. Sedan nämner de väl inte ens i en notis om de moderata ministrarnas bostadsersättningar. Då kan det vara en aning lättare att skapa blodtörst mot Socialdemokratiska företrädare.

 4. Ja fast på ett sätt hade inte Franchell helt fel, Tidningarna har ju faktiskt skrivit en del om Bildt, Billström, Lööf m fl men folk har INTE blivit ens i närheten så upprörda över deras handlande som över Juholts. Och jag undrar varför. Tror att det är för enkelt att bara konstatera att man väntar sig skumma saker av högern … I så fall borde de väl inte heller rösta på högern ?

  Jag kan inte förklara hur, men tror att det har att göra med att ”samhällsnormen” nu är höger, för 40 år sedan var den vänster… Man överser helt enkelt med högerns tabbar. Och vår viktigaste fråga nu är hur vi kan ändra samhällsnormen.

  • Ja fast på ett sätt hade inte Franchell helt fel, Tidningarna har ju faktiskt skrivit en del om Bildt, Billström, Lööf m fl men folk har INTE blivit ens i närheten så upprörda över deras handlande som över Juholts. Och jag undrar varför.

   Tidningarna har DEFINITIVT inte tagit till samma tonläge om Bildt och Billström, mycket mer hyfsade, och deras egna ledarskribenter har inte gått i spinn som de gjorde på Aftonbladet…

   • Frågan är vad som kommer först, folks upprördhet eller mediadrevet. Om mediadrevet är fullt med faktafel så har ändå bilden satt sig och svårt att ändra på i efterhand.

   • Nä, tonläget i tidningarna är helt annorlunda. Lugnare, mjukare mot högern. Men jag tycker ändå att läsarna borde ha blivit något mer upprörda än vad de tycks ha blivit… Eller är det så att tidningarna måste SKRIKA för att de flesta ska uppröras av det som ändå står ?

  • Folk väntar sig att högern skor sig, de anses bara smarta när de gör klipp eller undgår skatt (helt lagligt).
   Vänstern förväntar sig motsatsen av sina folkvalda. Därför den större upprördheten.

 5. Problemet är väl att det inte finns något ansvar hos journalisterna när det visar sig att de hade fel (om de nu ljuger medvetet eller inte spelar ingen roll, så här stora fel ska man inte göra ostraffat). AB:s borde göra avbön för sina lögner men så länge det inte finns någon samhällsinstitution som kan hålla dem ansvariga kommer sådana här grejer fortsätta hända. Tanken i ett kapitalistiskt samhälle är att konkurrerande media ska kliva in och rätta om någon gör så här men p.g.a. ideologiska skäl blir det inte så. Media är i stort överens om att hindra all sorts vänsterpolitik, detta är den verkliga orsaken bakom detta drev.

 6. Det handlar nog mest om vissa tongivande vänster(?)journalisters bekymmer med den ”ny-nostalgiska” socialdemokratin. Man tycker inte om den, helt enkelt. Ogillar den rent av. Den vill bara surra om ”småfolks-tjafs”. Sådant man lämnat bakom sig. En värld man inte längre tillhör. Man har nämligen fått andra prioriteringar…

 7. moteld >>> Folk väntar sig att högern skor sig, de anses bara smarta när de gör klipp
  >>> eller undgår skatt (helt lagligt).
  >>> Vänstern förväntar sig motsatsen av sina folkvalda. Därför den större upprördheten.

  Nja, är inte det där en sanning med modifikation? Upprördheten från vänstersidan är väl tyvärr i en hel del fall baserad på mycket vältajmade (m)ediasanningar, under det att (m)otsatta sidan tar alla chanser att hetsa och skrika på vad som helst som kan s(m)utskasta vänstern?

  Det verkar nästan som om (m)-folket tycker att de (m)are som gör tveksamma klipp utan skatt är OK men samma (m)-folk är oerhört högljudda när någon på andra kanten ens snuddar vid tanken på ett klipp eller råkar göra något fel. Likaså i debatter är (m)-folket väldigt högröstade med buanden när andra, från motståndarsidan alltså, säger något, under det att vänstersidan lyssnar artigt på (m)ånga tillkortakommanden, utan högljudda skrän och skrål, för att sedan eventuellt klippa till med en dräpande kommentar i ett debattinlägg.

  Lite kort verkar det som om pengar, och dess myckna innehav, inte tyx vara det so(m) ger hyfs och fason, däremot värkar bildning och folkvett åstadkomma en 3vligare framtoning. De här beteendena ser ut, förvisso en generalisering, att gå igen i många sammanhang, vilket åtminstone jag tycker mig ha kunnat iaktta under en lång räcka av år. Men jag kanske är ensam om det?!

  • Hmm, intressant artikel. Med den bakgrunden är det kanske lite mer förståeligt att rajraj företräder en politik som ju faktiskt mobbar en del av befolkningen.

   • OM nu Reinfeldt var mobbad. Det tar jag inte för troligt eftersom han är typen som mobbar. Men vissa menar ju att de blivit mobbade om någon råkar fisa i deras närhet. Psykopater är av naturen lättstötta. Alltihop är ett enda hopkok för att påskina att han står på de svagas sida.

    • Såvitt jag förstått är det inte ovanligt att den som tidigt blivit mobbad i ett senare skede blir den som mobbar. Med- eller omedvetet kanske för att ’ge igen’, vad vet jag. I vilket fall som helst tycker åtminstone jag att det so(m) nuvarande ledning kallar politik mest är kvalificerad (m)obbning av stora grupper av befolkningen. Artikeln blir ju då en förklaring till hur rajraj kan anse sig som landsfader.

 8. Jag har varit bortrest ett tag och inte tagit del av nyhetsflödet…Var Juholt berättigad till hela ersättningen för hyran? Om så är fallet väcks många frågor om drevet, reglerna och SAP:s hanterande.