Aftonbladet kopplar ihop SD med Breivik


Idag skriver Katrine Kielos om Anders Behring Breivik på ledarsidan i Aftonbladet, hon gör det och kopplar samtidigt ihop händelsen på Utøya med den ideologi som förfäktas av Sverigedemokraterna, något som jag tycker känns angeläget.

Kielos/AB: ”Han deklarerade att hans syfte var att åsamka den norska socialdemokratin maximal skada och han skickade ut ett manifest på 1 500 sidor till tusentals ¬meningsfränder. Om inte detta får diskuteras som ett politiskt dåd – finns det då överhuvudtaget något som kan diskuteras som ett politiskt dåd? Breivik handlade inte i ett vakuum utan mitt i en tid som skapar och återskapar ett nytt åsiktsklimat.

När Jimmie Åkesson skriver på Aftonbladet Debatt att muslimerna är vårt största utländska hot är det samma -konspirationsteorier som drev Breivik. Elitens tankekontroll, det politiskt ¬korrekta, politiker som medvetet har ¬låtit integrationsproblemen växa och ¬muslimer som föder barn efter barn. När chefen för den borgliga tankesmedjan Timbro, Markus Uvell, trycker på för att Fredrik Reinfeldt ska börja samarbeta med denne Åkesson är det dessa tankegångar han bidrar till att legitimera.”

Jag tror mig dessutom ha förstått att många moderater tycker samma sak. Inget parti är fritt från rasister, och de av oss som minns Uppdrag Gransknings valstugereportage minns också vad vissa moderater svarade på frågan om invandringen. Nu har man antagligen knutit upp svansen på sig själva i och med att man tagit avstånd från SD, men det finns givetvis inget som hindrar att de ändrar sig om den politiska majoriteten är på väg att rinna högerpartierna ur händerna. Det har vi sett i andra länder och det kan vi komma att få se här också.

Att avstå från att politisera Breiviks handling kommer aldrig att ske. Det var en medveten handling och grunden för den var hundra procent rasistisk. Själv tror jag dessutom att vi kommer att få se flera personer som honom, kanske inte lika omfattande terrorism, men sett utifrån vissa kommentarer här, som aldrig släpps fram, så finns det fler galningar i Sverige.

F.ö. tycker jag att det är ett hel&#te att vara förkyld.

it Andra om: , , , , , ab svt sr dn svd


11 svar till “Aftonbladet kopplar ihop SD med Breivik”

 1. Det känns isande kallt från högervindarna ute i Europa. Jag tror det är mycket farligt att normalilisera sd – som om det vore vilket
  riksdagsparti som helst.

 2. Man kan se hur sverigedemokrater på sina privata facebooksidor sitter och gormar om att muslimer är apor osv. Så visst finns det rasistiska galningar i SD.

 3. Nu måste man ändå inse att just ”Uppdrag Gransnings” berömda valstugereportage utmynnade i en högst propagandistisk pamflett. Om jag minns rätt var det uteslutande ”borgliga” lokalpolitiker som visades upp som ”kökbordsrasister”. Detta till trots att det i ingressen till programmet talades om att representanter för alla de parlamentariska partierna (möjligen undantaget V) uttalade sig i främlingsfientliga ordalag. Ytterst få, om ens någon, S-representanter ”kom till tals” i programmet som därför enligt mitt förmenande gör att det delvis får avfärdas som just propaganda.

  Dessvärre tror jag tyvärr att SD;s parlamentariska ”plattform” vilar på ett allmänt missnöje som inte har någon grund i tidigare partisympatier. Förutom det gamla ”nassegänget” som hängt med från BSS tiden tror jag att påfallande många gamla S-märkta folkhemsnostalgiker utgör partiets röstunderlag.

   • OK! Mitt minne är kanske inte det allra bästa. Förvisso gjordes även motsvarande reportage där ett antal S-politiker visades upp som minst lika rabiata ”köksbordsrasister”. Men detta nyttjades inte propagandistiskt på samma sätt i den följande valrörelsen utan begravdes raskt i glömska. C- , M- och FP-politiker fick däremot schavottera med sina åsikter som gick stick i stäv med partiernas officiella linje.

  • Det är väl rätt givet att (Sd) främst snott väljare från (S) för det är ju knappast högerns kärnväljare i överklassen/övre medelklassen som köper Sd:s simpla propaganda utan istället alla de längst ner i Samhällspyramiden som råkat illa ut i Alliansens Sverige. Dessa väljare får ju nu också höra att (S) är mestadels nöjda med Allianzens ekonomiska politik, Löfven har ju själv aviserat att det inte väntar några större förändringar om han tar makten 2014.

   Det är b l a detta som innebär att (V) måste vara tydliga med att man aldrig kommer stödja en (S)-regering om denna fortsätter den borgerliga politiken. Säljer sig (V) till ett högerriktat (S) så öppnar man enorma möjligheter för (Sd) att plocka upp missnöjda/uppgivna medborgare och bli mycket större än man är idag.

   Ett (V) som för en självständig politik med tydlig vänsterprofil och inte kompromissar med (S) om de sviktar politiskt är det säkraste skyddet mot ökat inflytande för extremisterna i (Sd).