Afghanistan, svart absurd teater

I den rödgröna röran var man överens om ett slutdatum för Afghanistan år 2013, detta efter att man diskuterat saken noga. Nu finns inte längre det rödgröna samarbetet och Mona Sahlin tycks vara överens med högerpartierna om utvecklingen, många tror att den innefattar ett större antal helikoptrar till Afghanistan och troligen även ett ökat antal soldater på marken. Det sägs till och med att Miljöpartiet ska vara med på något slags uppgörelse med detta innehåll.

Olle Svenning skriver idag på Aftonbladets ledarsida om sina tveksamheter, för att uttrycka det milt, inför den senaste tidens utveckling. Han tar bland annat upp det faktum att Obama nu vill att Ryssland ska skicka trupper till landet återigen, något som tyder på att Obama vill få ännu fler inblandade i kriget.

Olle Svenning/AB: ”2014 är den tidpunkt, då Kabul-konferensen (juli i år) föreställer sig att Afghanistans lydregering ska vara mogen att ensam styra landet polisiärt och militärt och dessutom ha gjort det fritt från korruption. Antagandena är fullkomligt orimliga. Den afghanska armén och polisen är i allt väsentligt odugliga, korrupta, infiltrerade av talibaner. Härjade av drogmissbruk och deserteringar. Korruptionen är epidemisk och har sitt centrum hos den av västvärlden (inte av det afghanska folket) tillsatte presidenten Karzai, inblandad i såväl droghandel som finansiell svindel. Enligt FN:s korruptionsrapport betalade afghanska ansvariga ut 2,5 miljarder dollar i mutor år 2009. En fjärdedel av landets nationalprodukt. Varje påstående att Nato och därmed Sverige skyddar demokratin är sålunda falskt och hycklande. Presidenten, hans familj och bestuckna hov, fungerar som levande dementier.”

För så är det givetvis, det finns ingenting, absolut ingenting, som talar för att sakernas tillstånd är förändrat i positiv riktning till år 2014, de flesta länderna förstår det och har börjat planera för avvecklingen av engagemanget, men Sveriges regering inklusive socialdemokratin närs av en önskan att visa sig dugliga inför Nato, allt för att fullfölja den inslagna vägen mot ett fullt medlemskap i organisationen.

Vi är många som uttalat vår skepsis, vi vet att det kommer att bli ett annat ljud i skällan den dagen vi får hem 10-20 soldater i de bodybags som försvaret sänt ner i förväg, vi vet att den statsminister som inte backar när det kommer hem ett stort antal dödade inte kommer att vara statsminister så länge efter detta. Det sista av dessa fakta är lätta att omfamna, men det är svårare att hitta något positivt i det faktum att vi kanske kommer att gå om Danmark i antalet dödade soldater. Dit har vi ett par steg än så länge, men det är i norra delarna av landet som talibanerna växer sig allt starkare för varje dag som går.

Vi vet också att risken blir allt större för ett terroristangrepp här hemma i Sverige. Vad säger politikerna den dag terrorister dödat hundratals svenskar tack vare en välplacerad bomb? Utvecklingen visar inte ett enda tecken på att vända åt det bättre, alla signaler pekar åt ett helt annat håll. Högerregeringen har inte lovat svenskarna att ta hem soldaterna före 2014, men det är den som kommer att falla den dagen något eller båda av dessa scenarios inträffar. Afghanistankriget är i sanning en svart, absurd teater.

it , , , , , , , läs oxo: pamflett rebella johannes annarkia ilsemarie k&å lasse ab12 ex12 dn1234 svd123

  6 comments for “Afghanistan, svart absurd teater

 1. Prometheus
  31 oktober, 2010 at 12:13

  Olle Svenning har helt rätt. Tidigare brukade försvarare av den svenska militära insatsen i Afghanistan använda sig av argumentet ”Vi måste försvara den demokratiskt folkvalda regimen i Kabul.” Efter det senaste fuskvalet så hör man inte det argumentet så ofta. Vem ska man kunna övertyga när man säger att man offrar svenska pojkar för att försvara en regim som är genomkorrupt, består av krigsherrar, mördare och annat pack.
  Man försvarar den ökände mördaren Abdul Rashid Dostums domäner uppe i Mazar-I-Sharif.
  Varför talas det så tyst om detta?

  • Jonas Östlund
   31 oktober, 2010 at 15:05

   Visar man i ett par kommentarer i rad att man vägrar ta till sig de regler som gäller för kommentarer och netikett så förlorar man sin röst, i vart fall här. / Jinge

 2. Jonas Östlund
  31 oktober, 2010 at 12:24

  Olle Svenning verkar inte skilja sig nämnvärt till den övriga skaran av, majoriteten vänstersympatisörer som själva kallar sig demokrater, men som inte är beredda att hjälpa andra utanför våra egna gränser att uppnå denna självklarhet.
  Ja kriget i Afghanistan kostar pengar, och tyvärr förekommer korruption som så ofta där en konflikt skapar ett uppluckrat stadsskikt och därmed öppningar för girighet. Soldater dör, liksom civila, detta är tragiskt men likväl en verklighet som ingen kan ändra på, såvida vi inte helt enkelt sticker därifrån. Då slipper vi få hem fler döda svenskar i bodybags. Civila kommer däremot fortsätta dödas. ”Ordningen” går tillbaka som förr, tillbaka till talibanstyre, tillbaka till hemmets murar för kvinnorna, flickor kan lämna sina nyligen upprättade skolbänkar och bege sig hem igen, de kan glömma att få sig utbildning och istället förbereda sig på ett liv styrt av förtryck och ledsagning av de män som i huvudsakligen kommer att styra vad folk skall göra och ”tycka”. Vi i Sverige har varit förskonade från krig i två århundrade. Det är lätt att glömma bort hur världen verkligen ser ut, utanför våra egna gränser. Ja, vi ser på TV hur det ser ut, men när det börjar bli tjatigt slår vi lätt över till ”Idol” eller ”bonde söker fru” istället, vilket är en skön bekvämlighet. Vi kan som Olle fokusera på de kostnader som krig kostar, både i pengar mätt eller i offrade liv. Eller så kan man se människors lika värde, att alla borde få bestämma över sina egna liv, att trots fattigdom så borde alla ha en rättighet att få gå i skola. Man kunde önska att man slapp höra allt detta gapande om ”USA-vänner”, ”legosoldater”, ”krigshetsare” etc etc som skanderas från alla dessa ”vetare”. Man kunde önska att de såg bakomvarande orsaker till vårt engagemang istället, tom kanske se några av dessa ”skanderare” på plats där folk har det svårt. Har själv varit på plats men såg aldrig några av dessa där, tyvärr! :(

  • Celsius
   31 oktober, 2010 at 13:03

   När tycker du vi skall angripa Saudiarabien och Nordkorea då? Burma borde väl ingå i krigförberedelserna? Zimbabwe… osv…

   Fast du tillhör väl dom som inte begripit det stora sammanhanget, att det inte alls är ädla motiv som styr krigandet, som för övrigt inte ens fungerar för att uppnå de förment ädla motiven. Jag skall förklara. Saudi angrips inte för att den oljan kontrollerar man ändå, bland andra skäl. Nordkorea har ingen olja, däremot kärnvapen, som alla visste att Saddam INTE hade. Afghanistan har en sjuhelvetes massa mineraler, bland annat sådant som kommer att bli strtegiskt när energisystemet så småningom ställs om till elbilar osv. Wikileaks har just bevisat att USA bara bytt slaktare i Bagdad mot en som dom kan kontrollera, efter att Saddam klippte av snörena och öppnade egen tortyrstuga utan USAs kontroll.

   Var inte så förbannat naiv så du går på all den där skiten! Du är lurad, haja det!

 3. Prometheus
  31 oktober, 2010 at 13:05

  Jonas: Du tror på fullaste allvar att svenskarna är där för att flickor ska kunna gå i skolan?
  Du kanske missade SvDs artikelserie i förra veckan som avslöjade att det går fler flickor än pojkar i skolan i vissa talibankontrollerade provinser som exempelvis Wardak och Ghazni.
  Jisses snacka om att egghead Reinfeldt verkligen lyckats blåsa dig. :-)

  • 31 oktober, 2010 at 13:13

   Plus att Karzai numera har gjort en lag som förhindrar den afghanska kvinnan att neka maken sex…

Comments are closed.