Afghanistan och Krigshetsarna


För en vecka sedan startade kvällstidningen Expressen en kampanj för kriget i Afghanistan. Ja, du läste rätt, en kampanj för kriget. Man vill ändra den skeptiska inställningen svenskarna har så att de istället blir positiva till att skjuta afghaner. Man kallar dessa afghaner för ”Talibaner” och det händer säkert att en eller annan taliban dör, men i andra tidningar får vi läsa att bomberna inte skiljer på civila och militanta extremister.

Konkurrenten Aftonbladet sätter också igång en artikelserie från landet, men chefredaktör Jan Helin har en annan utgångspunkt.

Helin/AB: ”Är vi i krig – eller? Det är en fråga som kräver ett rakt svar. Krig kräver en klar bild av hur segern ser ut och när den kan uppnås. Historien säger oss att i annat fall kan det gå riktigt, riktigt illa.”

Leonid Brezhnev beslutade år 1979 att sovjet-
unionens militär skulle gå in i Afghanistan för att
– befria kvinnan. De som förtryckte kvinnan sades vara banditer, knarklangare och terrorister. Han hävdade dessutom att invasionen var helt laglig eftersom Afghanistans president hade bett Sovjetunionen om hjälp. Hur det kriget slutade vet vi idag, mängder av civilpersoner dödades och även ett stort antal soldater från Sovjetunionen.

När USA startade sitt ”Kriget mot Terrorismen” och invaderade Afghanistan, under förespegling att man skulle fånga Usama bin Laden och i samma veva befria kvinnorna, så vet vi hur det gick. Man invaderade Afghanistan år 2001 och är fortfarande kvar i landet, nu med hjälp av ett antal andra länder som också sänt sina soldater. Trots att det gått åtta år idag är kvinnan inte befriad och allt tyder idag på att det här kriget kommer att sluta likadant som det förra.

Kriget är dessutom lagligt i formell mening eftersom Hamid Karzai förmåtts att be om hjälp i FN. Eller om han tvingats till det, det är svårt att veta säkert hur det är eftersom han är USA:s marionett och gör som han blir tillsagd.

Jag skrev tidigare idag att Dagens Nyheter är en politiserad tidning. Orsaken är förstås att det inte förefaller finnas någon gräns mellan nyhetsrepor-
tagen i tidningen och deras politiska sidor, samma sak kan med lätthet konstateras gälla även Expressen. Bilden här till höger illustrerar att tidningen faktiskt är mycket positiv till en svensk upptrappning i form av både bättre beväpning och flera soldater, något som stöds i flera artiklar. Det är en linje som man driver på nyhetsplats, en linje som inte har det minsta att göra med rapportering av de faktiska förhållanden som råder.

Tidningarna Dagens Nyheter och Expressen har en politisk ideologi som de kallar ”oberoende liberal” på sina ledarsidor, men i praktiken så präglar den inställningen även nyhetsrapporteringen och det har den gjort så långt tillbaka som jag kan minnas. Man

Expressen

intog samma inställning i Vietnamkriget och senare i Irakkriget. Man har alltid tagit ställning för USA som om landet var något slags ledstjärna för demokrati och rättvisa. Men varje gång har man efteråt tvingats göra en trippelpudel med både mollbergare och pik. Så kommer det bli även denna gång.

Det är problematiskt när en tidning som säger sig vilja rapportera om händelser i Sverige och i omvärlden i stället för att rapportera opartiskt väljer sida och gör sig till språkrör för krigshetsare. Men så har liberalismen förändrats de senaste åren. Från en sorts socialliberal grundsyn har det övergått till att alltmer handla om kravliberalism, en liberalism som ligger helt i linje med militant krigshetsande. Opartiskt rapporterande har vi ingen anledning att förvänta oss från det hållet, något som på sikt riskerar svenska liv.

Idag talar Tolgfors om kvinnorna i Afghanistan precis som Brezhnev gjorde, det låter som om de vore hans egna systrar, han nämner inte att Sverige är där för att USA vill att vi ska vara där, inte heller talar han högt om att våra soldater står under amerikanskt befäl. Det kommer att låta annorlunda den dagen en vägbomb tagit ett tiotal svenskars liv, när ett flertal kistor prydda med svenska flaggan landar på Arlanda. Kriget mot terrorismen är ett amerikanskt krig, startar de krig ska de givetvis slutföra dem också utan svensk medverkan.

(Ser du tveksamma annonser, maila och berätta!)

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , ex12 ab12 svd123 dn123 dbl t

[tags]Afghanistan, Liberaler, Illiberaler, Tolgfors, Nato, Isaf, Claes Arvidsson, Kärnvapen, Hamid Karzai, USA, Nato, FN, Neutralitet, Politik[/tags]


23 svar till “Afghanistan och Krigshetsarna”

 1. Ja, man kan bli lätt tokig av att behöva läsa allt trams om Afghanistan och svenskt hjältemod i sammanhanget. Som väl är finns din utomordentligt förnämliga blogg.
  Jag vänder mig hit när jag känner att jag behöver tröst och behöver få veta att inte alla svenskar är mottagliga för amerikansk och inhemsk krigspropaganda.

 2. Massmedia har tagit på sig en ny pedagogisk roll där man skall förklara för de dumma undersåtarna varför upphovsrätt är bra och att freden i Afghanistan går att uppnå? Jag känner mig lite misslyckad som aldrig tar lärdom av nåt…

  USA är ondskan på jorden!

 3. När svenskarna börjar återvända i svarta säckar hem till Sverige, kommer man att förstå att vi inte är odödliga som Fp tror! De vill skicka massor av soldater till Afghanistan precis som att ingen bomb kan smälla i Stockholms tunnelbana som svar på deras dumheter! Kanske då kommer man att tänka vart skickade man soldaterna, hur, varför…för vem? För vad? Kanske då kommer man att förstå att vi är i krig med ett land långt borta i Asien, landet som inte har hotat eller gjort oss någonting!

 4. En bättre rubrik hade varit: ”De risker livet för att tillåta våldtäkt”. Sådant ska, som Bling säger, naturligtvis beundras av de borgerliga tidningarna.

 5. Tyvärr har vi inga media i Sverige idag som vi kan få analyser och tillförlitlig information från om vad som händer i t.ex. Afghanistan. Jag ser egentligen bara en journalist som har hög kvalitet på sina artiklar, nämligen Bitte Hammargren. Men hon kan ju inte täcka ens hela Mellanöstern ensam.
  Vad gäller just Afghanistan måste vi idag gå till internationella media för att få veta vad som händer. I England har ett Parlamentsutskott just gjort en analys av läget och det är inte någon munter läsning. Det mesta har gått fel och det sätt som USA sköter det hela ger man inte mycket för. Alltså helt andra tongångar än de ytliga beskrivningar vi får i Sverige. Se t.ex.
  http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/uk_news/8180024.stm

 6. Det är väl helt naturligt att media vill ha oss mer positiva till kriget i Afghanistan. Alliansen har ju just beslutat att avskaffa den allmänna värnplikten, och istället ställa upp en ”frivillig” yrkesarmé (fast det får man inte kalla den, enligt Tolgfors). Ska det komma några frivilliga, måste de ju vara beredda att skickas till Afghanistan bl.a., då måste vi ju anse att det är en humanitär sak att skjuta afghaner.

 7. Bling: Som det är ny är det inget som helst problem att rekrytera till ISAF.

  Fel igen Bling. Enligt uppgift är det betydligt svårare idag än för bara ett år sedan. Du kan gärna redovisa källan med url.

 8. Plötsligt börjar hogerns ovilja att agera mot arbetslösheten bli mer begriplig. Genom att skapa en ’underklass’ likt de i den amerikanska slummen får man ett utmärkt underlag att rekrytera ’frivilliga’ ifrån.

  Fasen att man inte tänkt på det tidigare. Högern är faktiskt ännu mer cyniska än jag kunnat tro.

 9. Bling: Min källa är följande artikel av försvarsministern.

  Den är knappast ett sanningsvittne. Han är part i målet och jag vill se den riktiga källan.

 10. Står vem som helst fritt att begära ut resultatet av ansökningsförfarandet (skulle tro att PUL däremot gör att du inte får personnummer till varje sökande). Offentlighetsprincipen är trots allt väsentligt bättre än ett allmänt troende kring en fråga.

 11. Bling kan inte sin statistik. En person kan lämna in flera ansökningar, en till varje tjänst. I praktiken skulle det kunna vara totalt 23 personer som ligger bakom alla ansökningar:

  23 * 350 = 8050

  Inte mycket att hänga i en julgran.

 12. En person kan max söka tre tjänster inom varje missionsområde och om en ny ansökan lämnas in efter det så kastas den gamla ansökan automatiskt.

  En ansökan kan vara en två eller tre tjänster.

 13. Tack, Andreas. Vad du säger är att det kanske bara är *en* person som skickat in 8000 ansökningar, varav hans tidigare sedan kasserats?

  I vilket fall är siffran inte vatten värd. Hade Tolgfors istället angett personer och dessutom hur stort antalet varit tidigare år kunde det kanske varit intressant.

 14. Nej, det är klart att det i verkligheten är 23 personer som har lämnat in totalt 8000 ansökningar. Allt annat är orimligt. Ni är för underbara och underhållande.

 15. Ida_D:

  På vilket sätt är det dumheter att hindra talibanerna ifrån att stänga flickskolor, finansiera internationell terrorism och upprätta en religiös diktatur i Afghanistan?

  Var det dumheter av de allierade att störta Hitler också? Jag vet inte hur det är med dig men personligen så är jag glad över att jag inte måste svära Führern trohet inför hakkorset varje morgon…

  Kriget förs för övrigt inte MOT Afghanistan utan FÖR Afghanistan mot de talibanska fanatiker som gör allt för att erövra det.

  • Linus: På vilket sätt är det dumheter att hindra talibanerna ifrån att stänga flickskolor, finansiera internationell terrorism och upprätta en religiös diktatur i Afghanistan?

   Men Linus, tror du att några skäggiga terrorister i de afghanska bergen finansierar internationell terrorism? Helt fel, det gör det saudiska kungahuset, det var de som finansierade bin Ladin och 9/11. Det är oxo de som finansierar det du kallar religiös diktatur. Det är väl i Saudiarabien våra soldater borde vara då? Inte?

 16. ÄR 7,6 Miljarder dollar per år en tillräckligt god anledning att invadera ett land. Den US kontrollerade Turkmenistan gasen måste ut via Pipeline! Den skall ut via Afghanistan var det tänkt, men Förhandlingarna om att få bygga den bröt samman med Talibanerna och vad som hände sen vet alla ! Allt annat snack om varför det är krig i Afghanistan är löjligt! Money talks och resten vet ni….

  /Zappa

 17. Varför bränner talibanerna skolor? Jo det är för att protestera mot väst, skolorna är oftast byggda med pengar från väst!