Abbas har gjort Palestina en tjänst


I vanliga fall brukar jag vara utomordentligt skeptisk till Mahmoud Abbas, men för en gångs skull så har han gjort palestinierna och Palestina en stor tjänst. Det har blivit fördel Palestina om det handlat om en tennismatch.

Mellanösternkonflikten är på var mans läppar och världen är mycket skeptisk till Israels regerings agerande, alla väntar på en tvåstatslösning och ett slut på Mellanösternkonflikten. Och oavsett hur det går för Abbas i FN så har palestinierna vunnit en moralisk seger, man har slagit vapnen ur händerna på den israeliska högerregeringen, åtminstone för tillfället.

Situationen är dessutom kritisk för Israel, allt fler länder i landets närmaste omgivning är instabila och den arabiska revolutionen är på väg även om det blir tillfälliga bakslag. Och hur det är i de nordafrikanska länderna vet vi, liksom i Turkiet, ett land som tidigare var lierat med Israel men som nu tillhör dess skarpaste kritiker.

I nuläget så utvecklas allt på ett sätt som måste få Netanyahu och Lieberman att ligga sömnlösa, dessutom har dessa herrar rejäla inrikespolitiska problem som riskerar att öka ju längre tiden går utan regeringen gör något. Den israeliska regeringen saknar uppenbarligen möjlighet att agera så att protesterna mot den minskar internt, omänskligt dyrt boende och extremt höga matpriser, sådant vänder man inte på över en dag. När dessutom palestinierna får ett påtagligt internationellt stöd så seglar regeringen i motvind.

Oavsett om det blir något resultat av Abbas New Yorkresa så har man lyckats rikta uppmärksamheten på Palestina, dessutom får Obama schavottera eftersom alla ser att Israellobbyn i USA har ett oproportionerligt inflytande över den amerikanska politiken, något som på sikt skadar både presidenten och Israel. (forts nedan..)

I svenska tidningar så ägnar man sig nu åt diverse pseudodebatter, till och med Per Ahlmark har tillfälligt fått luft. Ser man till debatten i Israelisk press så finns det anledning att känna sig hoppfull. Men som alltid bör man inte dra några växlar på någonting när det gäller Mellanösternkonflikten, alltför många gånger har det varit ett steg framåt och två bakåt, men jag tror ändå att saker och ting utvecklas åt rätt håll just nu.

I Sverige saknar vi främst någon grupp eller organisation som tar på sig uppgiften att samordna stödet för palestiniernas sak, när det gällde Vietnam så hade vi de förenade FNL-grupperna och deras arbete, i Sverige är alla grupper splittrade och agerar ensamma utan någon samordning. Det är bara att hoppas på att det blir en ändring på den punkten, men vad som ska till vet jag inte.

it Andra om: , , , , , , , dn123 svt sr svd123 ab12 ex1


10 svar till “Abbas har gjort Palestina en tjänst”

 1. USA , Israel och vissa europeiska länder står som en mur framför dörrarna för säkerhetsrådet och generalförsamlingen och vägrar låta palestinierna att komma in och bli medlem i FN
  De sista nyheterna säger att det finns redan en tyst överenskommelse mellan USA , Israel och andra västerländska länder som går ut på att låta Abbas lämna in sin ansökan till FN och sedan skjuta upp omröstningen på obestämd tid för att förhindra palestinierna att få en stat

  Abbas hotas av både USA och Israel om framtida straff mot honom och hans land , Palestina kommer att misshandlas sedan födseln
  Den amerikanska sändebud Russ kunde inte kontrollera sitt språk och skyllde ut Abbas på ett oförskämt sätt samt hotade honom för repressalier

  Israel valde sin egen spelplan i den amerikanska kongressen men Abbas valde att rekrytera de flesta länder i världen och undersökt både för och nackdelar samt visste att även om han skulle förlora så kommer han att vinna också
  Om USA använder sitt veto kommer det att skada Washington mer än Abbas , Abbas har också orsakat en stor spricka mellan USA och EU samt vill låta FN ta hand om fredsförhandlingarna istället för USA som kommer att bli åsidosatt och marginaliserad men Israel och USA vägrar detta

  Det är panik i FN som nu försöker samla sig mot det palestinska folket för att till varje pris förhindra skapandet av en palestinsk stat men hur länge ?

  • Ja och nu har ju Bildt oxo sagt att det krävs förhandlingar först, mao kommer Sverige att rösta nej. Sen NÄR satte sig Israel i seriösa förhandlingar??

 2. En sak jag inte förstår är vad USA skulle förlora på att dels hålla lite lägre profil i sitt svar (nej) och lika försiktigt säga (ja)

  USAs roll i mellanöstern kan snabbt undergrävas om man håller Israel för hårt om ryggen och då den Israeliska högern tydligen dundrar på om användande av massförstörelsevapen kan jag verkligen undra vad sjutton håller jänkarna på med?
  Är det inte dags att få lite tyst på lillebror?

  Jag läste en artikel på AlJazeera:

  ”Last week, for instance, Israeli Major General Eyal Eisenberg threatened the region with ”all-out total war” and the ”possibility of weapons of mass destruction being used” (Israel is the only country in the region with nuclear armaments). More recently, Israeli Foreign Minister Avigdor Lieberman suggested that Israel ought to arm and support PKK terrorists in Turkey.”

  http://english.aljazeera.net/indepth/opinion/2011/09/201191113575692724.html

  Trovärdigheten i denna tar jag inte ansvar för ..

  Dessutom – Turkiet bör nog lugna ned sej då det gäller kurderna på den egna bakgården – rörigt värre!

  Janne

  • Massförstörelsevapen tror jag inte ett dugg på, inte heller någon annan militär aktivitet just nu. Jag tror inte att regeringen i *.il skulle uppskatta omvärldens reaktion.. Man har ju ett eget folk som svälter och massor av fattiga barn.

   • Nä inte ens Israels starkaste allierade skulle hålla dem om ryggen ifall de började slänga WMDs omkring sig. Möjligtvis om någon anfaller dem först kanske…

   • Kan inte hålla med dig, vi har inga som svälter, men vi har fattiga barn, det har Sverige också.
    Däremot är levnadskostnaderna för höga i förhållande till inkomsten. Studenter klagar på att det är brist på bostäder, men det gör väl även svenska.
    MVH

    • Men protester likt dem i *.il har vi inte sett sedan storstrejken på 30-talet…

     Dessutom intervjuades en hel del israeler i TV…

 3. Hoppas verkligen att palestinierna håller fast kursen och tar sin begäran om ett utropande av en palestinsk stat så att omvärlden får se att Obama är lika ryggradslös gentemot Israel som hans föregångare varit.

  Jag måste säga att jag inte förstår mig på Israels beteénde. Skulle man inte kunna vinna en enorm goodwill-seger gentemot sina grannländer genom att erkänna en palestinsk stat inom 1967-års gränser, eller är det så enkelt att man tror att det är försent att försonas med grannländerna och därför fortsätter att envist hålla fast i det man erövrat.

  • 67 års gränser är kortsiktigt svårt eftersom muren är byggd på palestinsk mark. De kan dessutom inte göra det utan förhandlingar. De skulle kunna säga att de har för avsikt att erkänna Palestina som en självständig stat efter förhandlingar, men då har du kvar det palestinska berättigade kravet på återflytt av alla som vill.

   Skulle de gå med på det så blir Israel en palestinsk stat inom några månader kanske.

   Men att hålla på och jiddra som Reinfeldt och Bildt är faktiskt överraskande lågt. De säger – först förhandlingar sedan egen stat. De vet så väl att Israel i ett sånt läge förhandlar en gång och sedan blir det som nu, ingenting. Det enda att hoppas på är att Palestina får tillräckligt stöd för att höjas upp en grad, då kan de föra Israel inför den internationella brottsmålsdomstolen i Haag för alla brott mot folkrätten, det skulle leda till bråk men oxo till att israeliska politiker och höga militärer inte kan lämna landet.

   Sedan är förstås frågan vad DET skulle leda till, men förhoppningsvis skulle trycket bli så hårt mot apartheidstaten så att de tvingades till förhandlingsbordet.

   Minns du Obamas Kairotal? Jag minns och jag är helt övertygad om att varenda kotte i den muslimska världen minns. Dessutom viker sig Obama för israellobbyn i USA, han skämmer ut sig själv och hela USA, men han skämmer oxo ut Nobels fredspris.

   En annan och allt viktigare faktor är förstås alla revolutionsungar runt arabvärlden. Israelerna inser nog att tiden börjar bli kort om de ska kunna lösa dessa problem. Om tio år så har de inte kvar en enda vän i MÖ, och vad ska de då göra. Kriga? Risken för ett tredje världskrig ökar hela tiden och med en borgerlig regering så blir vi säkert indragna i det. :-(

 4. Hade Mubarak varit kvar hade Abu Mazen aldrig rört på sig! Undrar vilka krav han ställer ifall kungen av Jordanien faller? Kanske vi har en palestinsk ledare (även om det är en hund)som gagnar oss palestinier för en gång skull!