31 ledande kulturarbetare kräver ”Stoppa värdlandsavtalet med NATO”

Vi har flera gånger behandlat NATO-frågan och värdlandsavtalet på denna blogg. Debatten tar ett stort steg framåt nu.

På DN Debatt skriver idag 31 ledande kulturarbetare under rubriken ”Nej till Sverige som värdland till NATO:s militära övningar” att (utdrag)
* ”Stoppa nya avtalet. Om en dryg månad deltar sex Nato-länder i världens ­största f­lygövning i Norrland. Ett nytt avtal som snart börjar gälla för Sverige ännu närmare Nato. Vi tror inte på militär upprustning, och den nuvarande Nato-politiken gör Sverige till gisslan i det internationella spelet”

* Den sista veckan i maj och första veckan i juni 2015 kommer världens största militära flygövning att äga rum i Norrland: ACE (Arctic Challenge Exercise) Övningen kommer ta ett luftområde motsvarade en tredjedel av Sveriges yta i anspråk.
* Detta vet knappt någon om. Hur kan det komma sig? Att ingen förstått att vi upplåter Norrland till krigsövningar?

* Den militarisering som sker i den norra delen av vårt land hade inte varit möjlig att genomföra någon annanstans i Sverige. Men medan riksmedia nästan helt fokuserar på storstäderna kan i princip allt som händer ovanför Gävle passera obemärkt. Skövlingen av skogen, gruvnäringens rovdrift på jorden och brott mot urfolkens rättigheter är inte längre en nyhet. Den här delen av landet betraktas uppenbarligen som avfolkad.
NATO-demonstration IV

* Sveriges försvarspolitik bedrivs i dag utifrån en fienderetorik som motiverar ökad upprustning och med ett tydligt närmande till Nato, vilket riskerar leda oss in i en återvändsgränd där ett fullgott medlemskap blir nödvändigt.
* Tio dagar före valet undertecknade Sveriges förra regering ett avtal om värdlandsstöd med Nato då hela journalistkåren var upptagen med opinionsmätningar.
Avtalet innebär att vi tillåter och underlättar för Natostyrkor som vill genomföra krigsövningar och bedriva krigsinsatser mot tredje land med Sverige som bas och Nato får använda vårt land som passage för trupper och krigsmaterial. Det enda som behövs för att avtalet ska vara ett faktum är några tekniska detaljer som justering av momsregler. Våra makthavare har alltså reducerat det återstående demokratiska inflytandet.
Kärnvapen I untitled
* All aktivitet måste visserligen ske på inbjudan av Sverige, men när vi väl gjort alla insatser för att ta emot en fullt utrustad Natostyrka varför skulle vi då backa? I avtalet finns heller ingen skrivning där vi som nation kräver undantag för kärnvapen. Lägg sedan till detta att Natostyrkorna, när de väl är här, i kritiska lägen, har rätt att agera självständigt och som det verkar inte heller kan dömas för brott begångna i Sverige, vilket i så fall även gäller krigsförbrytelser.
* Rysslands upprustning och invasion av Ukraina, vilken i sig är helt oacceptabel, anser vi inte vara ett argument för att vårt land, utan offentlig debatt tar ytterligare ett steg bort från alliansfriheten. Kommentar Anders Romelsjö: Ryssland har inte invaderat Ukraina.
* Vi anser att ett avtal om värdlandsstöd med Nato fullkomligt urholkar vårt lands trovärdighet som alliansfritt.
* Våld löser aldrig några problem.
Det är en av de eviga sanningar som konsten förmedlat i alla tider. De skjuts bara på framtiden. Komplexa frågor kräver komplexa svar och vi som skriver under denna artikel säger nej till ACE och nej till fortsatta militära övningar i Norrland. Vi säger nej till att Sverige ska bli värdland för Nato. För vi tror inte på militär upprustning.

Krig raserar allt. Det vet vi. Byggnader, tankar, arv. Människors liv slås i spillror. ”Skapa innebär att göra motstånd” skriver den franske motståndsmannen Stephan Hessel i sin skrift ”Säg ifrån. Och det kommer vi göra. För fel är fel, och kan inte göras till rätt. Inte med all makt i världen.” (Slut på artikeln i DN Debatt)
Farnaz Arbabi, regissör och konstnärlig ledare för Unga klara Henrik Blind, renägare Tuorpon sameby Jason Diakité, artist Gösta Ekman, skådespelare Marie Louise Ekman, konstnär och tidigare Dramatenchef Lena Endre, skådespelare Ronny Eriksson, komiker och sångare Robert Fux, skådespelare Etienne Glaser, skådespelare Anita Goldman, författare och journalist, Göran Greider författare, poet, chefredaktör Dala-demokraten K G Hammar, präst och tidigare ärkebiskop Jacob Hirdwall, dramatiker och regissör Silvana Imam, konstnär Ulrika Knutson, journalist och författare Rolf Lassgård, skådespelare Annika Lillemets, riksdagsledamot Miljöpartiet Louise Lindfors, ordförande för Fredrika Bremer-förbundet Behrang Miri, artist, programledare och föreläsare Maxida Märak, artist och musikproducent Anna Odell, konstnär regissör och fri skribent, Stina Oscarson Suzanne Osten, regissör och grundare av Unga Klara Gunilla Palmstierna-Weiss, scenograf och professor Elisabeth Rynell, författare Gudrun Schyman, partiledare Feministiskt initiativ Agneta Stark, ekonom och samhällsdebattör Daniel Suhonen, författare och chef för tanke­smedjan Katalys Anders Sunna, konstnär Maria Sveland, journalist och författare Lena Willemark, sångerska, riksspelman och kompositör

NATO bevara_alliansfriheten_omsl_4
* Läs den utmärkta boken ”Bevara alliansfriheten – Nej till Natomedlemsskap”

DELTA I OCH SKRIV PÅ NAMNINSAMLINGEN MOT NATO!
NATo-demonstration III
En namninsamling mot NATO-medlemskap har inletts av den breda organisationen ”Nej till NATO” med Namnlistorna på http://nejtillnato.se/dokument/upprop_mot_vardlandsavtalet.pdf Länk till namnuppropet:http://www.skrivunder.com/upprop_mot_nato

En närmare beskrivning av värdlandsavtalet finns på http://www.folkkampanjenmotnato.se/Kap01_NyhKomm/K_140924_ZAvtalKernel.html

intressant.se NATO, , , , , , ,

Länk till namnuppropet DN 10/4 om nordiskt försvarssamarbete Namninsamlinslista Fredsrörelsen på Orust NATO-mötet i London 19/3 FIB-juristernas hemsida Tidskrift för Folkets Rättigheter NSNBC DN 13/1 DN 8/1 SvD 30/11 2014 Värdlandsavtalet Wiseman’s Wisdom – ledande NATO-vänlig militär bloggare Sten Tolgfors, DN Debatt 10/1 DN 30/11 DN 23/11 SvD 23/11 Orangea revolutionen Michael Roberts blog Från Poroshenko till Putin – en nedförsbacke Pål Steigan 15/11 DN Debatt 13/9 M Hudson i CounterpunchPål Steigan Counterpunch om USA:s UkrainapolitikYatsenjuk och Nuland DN 30/7DN 23/2 DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch

  3 comments for “31 ledande kulturarbetare kräver ”Stoppa värdlandsavtalet med NATO”

 1. 19 april, 2015 at 08:28

  Denna kommentar (max 500 tecken) har sänts till DN Debatt ”Utmärkt, sakligt inlägg i förbisedd mycket viktig fråga. En felaktighet dock: Ryssland har inte invaderat Ukraina. Enligt Ukrainas generalstabschef finns ej ryska trupper i Ukraina, och USA/NATO har ej gett belägg för det. En namninsamling har startats av ”Aktionsgruppen nej till NATO” – sök via Facebook. t.ex. Läs i mitt blogginlägg på http://jinge.se

 2. mia
  19 april, 2015 at 14:38

  ”Rysslands upprustning och invasion av Ukraina” suck…

  Devisen om att upprepa en lögn tills folk lär sig rapa upp den i sömnen om så krävs stämmer till fullo.

  Tveksamt om dessa människor verkligen är så naiva som de utger sig för eller om accepterandet av det offentliga/mediala tolkningsföreträdet nu gått så långt att man i offentlig debatt blir ”förintelseförnekare” och följaktligen utestängd med ruinerad karriär, om man inte pliktskyldigast börjar varje uns av kritik mot massmördarpakten NATO/USA´s krig i Ukraina på det viset.

  Också ytterst tveksam till att detta initiativ (björntjänst) uppnår något annat än att befästa de lögner krigsivrarna och de fega kräken i USA/NATO och deras mediekonglomerat omger sig med.

 3. tom
  19 april, 2015 at 16:18

  Väldigt bra.av dessa personer. Nu måste motståndet öka i snabb fart.

Comments are closed.