Riksdagsbloggarna ointressanta?


Nu har Dagens Nyheter ägnat sig lite åt under-
sökande journalistik. Man har jämfört riksdags-
ledamöternas bloggar och försökt skatta dessas popularitet utifrån hur många kommentarer som skrivs på dem.

DN: ”Riksdagsledamöterna bloggar rakt ut i cyberrymden. Få verkar intresserade av att läsa vad de har att säga. Mer än var tredje riksdagsbloggare får inga kommentarer alls, visar en DN-granskning. Inför EU-valet i juni och riksdagsvalet nästa år satsar alla politiska partier stort på internet, framför allt på vad som kallas sociala medier… …Minst av alla hade Kristdemokraterna. Sex av partiets 24 ledamöter bloggade. De hade sammanlagt fyra kommentarer under hela månaden. Fyra av dem hade noll.”

En blogg som saknades i sammanställningen är Carl Bildts blogg. Möjligen beror detta på att han inte bara är riksdagsman, men hade bloggen räknats så hade den legat främst i DN:s sammanställning. Undantar man de bloggar som har hjälp av Expressen i marknadsföringen så är det John Linander (C) som får flest kommentarer. Nu är jäm-

förelserna minst sagt haltande eftersom antalet kommentarer inte är liktydigt med hur välbesökt en blogg är.

Dessutom går antalet kommentarer upp och ner, skriver man om saker som engagerar många så blir det ofta en hel drös kommentarer. Vissa ämnen tenderar att dra på sig över 100 kommentarer och rekordet här ligger på över 200 om jag minns rätt. Annars skrivs det mellan 65-70 kommentarer här per dygn i genomsnitt. När jag kollade nyss var siffran 62 per dygn den senaste månaden (1860 den senaste månaden). Dessutom är det ett antal kommentarer som inte släpps fram av olika skäl. ((se kommentarsreglerna)) Men att jämföra äpplen med päron är aldrig speciellt lyckat…

Andra om: , , , , , , , it Svensson

[tags]Bloggosfären, Internet, Riksdagsledamöter, Bloggar, Kommentarer, Mediekritik, Journalistik, Politik[/tags]


7 svar till “Riksdagsbloggarna ointressanta?”

  1. Ja är det någon som sett en intressant blogg som skrivs av en riksdagsman?

  2. Vad som är en bra blogg är ju svårt att definere. Antalet läsare eller kommentarer är givetvis viktiga mått. Men ska man få besökare till sin sida måste man ju skriva om ämnen som lockar besökare. Bloggar är viktigt och kommer bara bli än viktigare i det politiska samtalet.

  3. Läste det. Säger tyvärr allt om riksdan. Om vi får en riksdag som inte angår någon, vad ska vi d ha den till, och vem ska då bestämma? Må väl och kritisera bra. Uno

  4. Många riksdagsbloggare har kommentarsfältet avstängt, vilket gör att det inte är så konstigt.

    Problemet är att de anser sig ha rätten att så fort de börjar blogga så ska hundratals (om inte tusentals) människor vallfärda till bloggarna.

    Så går det inte till, skriver du knastertorrt om senaste utskottsmötet kommer bara de närmast sörjande att läsa.

    Skriver man däremot som hr jinge, varierande om ett otal ämnen, då kommer folk att läsa det.
    Men jag kan tänka mig att det tog ett tag innan antalet läsare översteg 100 om dagen även här.

    • Mja, intressant fråga. Men nä, jag har redan från start haft många läsare. Jag har statistik redan från hösten 2004 som visar att jag normalt hade över 1000 sidvisningar redan efter ngn månad. Å andra sidan var konkurrensen om uppmärksamheten inte lika stor då som den är idag. Men blogghypen är över nu, om inte annat märks det på Googleannonserna (:-/).

      Jag tror att du har helt rätt i att ett mer varierat innehåll ger fler besökare, för hur intressant kan det vara att -bara- läsa om hur bra ett visst politiskt parti är?

  5. Det är få som lyckats dra mycket trafik till sin blogg. Att dessutom få kommentarer är ändå svårare. Jag tycker det är bra att många riksdagsledamöter gör sina åsikter kända och bemödar sig att blogga. Att säga att deras bloggar är ointressanta på grund av få kommentarer är absolut ingen ”nyhet”. DN borde undersökt hur många som läser en politikerblogg.