Zlatan räddar Sverige?


Att vara professionell idrottsutövare i en lagsport som fotboll eller hockey måste vara en prövning då man byter arbetsplats. Att herr Ibrahimovic kunde göra mål i Inter visste vi, nu vet vi att han också kan göra mål i FC Barcelona. Bollen var ett inlägg från höger och det tuschade en försvarares huvud och ändrade kurs, trots det så nådde Zlatan bollen och det blev ett mycket tjusigt mål.


Men vilken oerhörd press
det måste vara för en ung människa, en klubb har betalat en halv miljard för att han ska komma och göra just det, mål. På läktarna sitter normalt sextio- sjuttio tusen supporters som väntar på dessa mål, ja inte bara väntar, de begär att målen ska komma. Det måste vara en himmelsvid skillnad mellan vanliga arbeten och att vara professionell idrottare i en lagsport på det sättet.

Möjligen så kan man hävda att oavsett om han aldrig någonsin mer gör ett mål så behöver han inte oroa sig för att han själv och familjen ska behöva gå till socialen, och visst, på det sättet har han det oerhört mer förspänt än folk i Trollhättan. Varenda Saabanställd skulle säkerligen värdesätta en endaste procent av Zlatans ekonomiska trygghet, och så är det nog med de allra flesta.

Men vi vanliga dödliga har annorlunda krav på oss. Vi ska vara på jobbet i tid, och vi ska göra det vi är anställda för på ett godtagbart sätt, helst mycket bra. Misslyckas vi så kommer vi förr eller senare få arbetskamrater och chefer att börja surna till. Men jobbar man som forward i FC Barcelona så härsknar 60-70 000 ”chefer” till direkt, på sekunden, och vad de säger om sin anställde skulle ingen chef i Sverige våga säga högt när folk hörde på.

Så drabbas inte Zlatan av prestationsångest om målen uteblir så har han inget nervsystem. Så det var bra för både honom och hans fortsatta fotbollskarriär att han fick göra ett snyggt mål redan i första ligamatchen, ett mål som man kan kika på

zlatan

hos Expressen. Men det var inte bara bra för multimiljonär Ibrahimovic, det var också bra för vårt svenska landslag.

För visst är det så många av oss tänker? Har man tjänat närmare en miljard så spelar ju anställnings-
tryggheten ingen större roll. Men om det går troll i bollen för någon i ett så pass udda yrke som fotbollsspelarens, ja då följer den oturen med oavsett om man spelar i landslaget eller inför sextio tusen blodtörstiga hemmafans. Och det är det vi är, precis som folket nere i Katalonien.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , ex12345 ab1234 svd dn gp sds hd t

[tags]Zlatan, Ibrahimovic, FC Barcelona, Landslaget, Fotboll, Professionell, Proffs, Mål, Förväntningar, Press, Publik, Fans, Politik[/tags]


4 svar till “Zlatan räddar Sverige?”

 1. Zlatan är den mest överskattade och uppskrivna spelaren som finns i världsfotbollen. Han är något över medelmåtta i Sverige, men hur många mål brukar han göra i landslaget? Noll. Det vanliga är att han får till ett eller ett par halvdassiga skott på mål,som han missar. Men tidningarna fylls av spaltmeter om honom, och även den här bloggen.

  Det är inget mindre än ett mysterium.

 2. AndersW #1:

  Håller inte med dig överhuvudtaget. Att Zlatan inte gör mål i landslaget beror på att fotboll är en lagsport, och att övriga landslaget i bästa fall skulle kunna benämnas som proffesionella amatörer. Sen ska vi inte glömma att Zlatan gjort en del avgörande, och väldigt vackra, mål även i landslaget.

  1-0 mot Ungern i kvalet, 1-1 målet mot Italien i Portugal-EM är två mål som för alltid etsat fast sig på min näthinna.

  Min slutasts är att Zlatan helt enkelt är ’för bra’ för det svenska landslaget eller kanske det är de övriga som är för dåliga :)

 3. Zlatan är väl inte svensk, eller? det gäller väl att bestämma sig…
  Ibland så tycker jag att han behandlas som Jesse OWens under olympiaden 1936.
  Är så förbannat trött på dessa hurtiga, nära rasistiska, eller bättre sagt -nationalistiska sportjournalister…

 4. Vi kan väl utgå från att Zlatan är människa.
  Som sådan har han ett antal egenskaper,företräden och bakträden, som inte alltid regleras eller framkallas med pengar.

  Närmast löjligt att förklena hans egenskaper på en fotbollsplan.

  Skulle Ajax, Juve, Inter och Barca betala så mycket bara för att han är invandrare och hade svårt att slå igenom i folkdjupet i Sverige.

  Hur bra en spelare kan tjäna sitt lag och publiken, beror oftast på omgivningen.
  Som individ är han väldigt beroende av kollektivet.

  I de helt avgörande matcherna brukar spelare med de höga kvaliteterna stiga fram, i mindre viktiga kamper näst intill försvinna.

  Vem hade i sin vildaste fantasi, för bara några år sedan, trott att en svensk fotbollspelare köps med en internationell storspelare som Eto, som delbetalning?