Britneys storhetsvansinne

I Tyskland vägrade tidningarna att skriva något om Britney Spears konserter, nu riskerar stjärnan samma sak i Sverige. Expressen, Aftonbladet och Dagens Nyheter har redan beslutat sig för att inte visa bilder från hennes konsert, troligen kommer Svenska Dagbladet också att delta i bojkotten.

DN: ”Stora delar av pressen ser ut att bojkotta Britney Spears konsert på Globen den 13 juli. Arrangören kräver att pressfotograferna ska skriva på ett avtal som ger henne copyright till bilderna, och rätten att bestämma över vilka bilder som får publiceras. – ?Om de inte river kontraktet kommer vi inte att fotografera, säger DN:s bildchef Roger Turesson. Kontraktet som Britney Spears konsertarrangör kräver att DN och andra medieföretag ska skriva på för att få ta bilder på konserten är mycket långtgående. Bland annat innehåller det att inga bilder från konserten publiceras efter 30 dagar, att inga bilder vidareförsäljs, att bilder som arrangören anser vara kränkande för artisten inte får publiceras – och att Spears rättighetsinnehavare får äganderätt till bilder som faller dem i smaken.”

Att artister försöker styra fotograferingen på konserter är inget nytt, det nya består i att Spears också vill godkänna vilka bilder som publiceras och även när de publiceras. Dessutom vill hon ha copyright på de bästa bilderna, något som fotograferna och tidningarna aldrig kan gå med på. Frågan kommer dessutom lösa sig kemiskt i och med fotografernas anställningsvillkor, det lär bli åtskilliga fackliga problem om tidningsföretagen river upp de avtal som fotograferna har.

Dessutom kan vem som helst ta bilder vilket får till effekt att tidningarna kan köpa biljett och låta

fotograferna ta sina bilder ”anonymt” och sedan sälja dem vidare till alla som vill köpa. Man behöver inte heller ha en dyr Nikon eller Canon med teleobjektiv, det räcker med en mindre kamera om man har en bra plats.

Det Brittan gör är förstås att väcka alla fotografer och bildredaktörers ilska. Jag tycker att det är så dumt att arrangörerna borde se om det inte finns någon möjlighet att ställa in konserten.

i Andra om: , , , , , , ab1 svd1 dn1 t

[tags]Britney Spears, Foto, Pressbild, Dagspress, Copyright, Konsert, Politik[/tags]

  4 comments for “Britneys storhetsvansinne

 1. 9 juli, 2009 at 18:09

  När hon visade mufflan på bild så var jag helt säker på att hon var slut som artist och det var knappast fotografens fel. Jag är förvånad över att hon fortfarande anses intressant men i USA kan man aldrig varva ner. Man måste ständigt sälja sig…och sälja sig igen…

 2. Aewheros
  9 juli, 2009 at 18:13

  Tsk, upphovsrätt kan inte ens överlåtas i Sverige.

 3. Martin
  9 juli, 2009 at 22:30

  *Suck* Så hade företeelsen att använda copyright som instrument för censur kommit till Sverige, det hade man gärna sluppit.

  Det börjar med något harmlöst, nästan fjantigt…

 4. Patrik BP Andersson
  10 juli, 2009 at 06:47

  Det är inte artisten som är galen, det är bolaget hon är kontrakterad till.

  Vad värre är att det inte är första gången som ”ALL rights reserved” försökts drivas igenom.

Comments are closed.