Vegankatterna är inte vegankatter längre


För ett par veckor sedan berättade jag om en man i Värmland som sålde ”Vegankatter”. Det var en man som heter Jonas, som själv är vegan, som hade matat sin vuxna katt och hennes ungar med veganmat.

Det blev viss uppståndelse eftersom katter är rovdjur och äter enbart animalisk föda, ofta som den fångar själv. Kattens (Felis catus) mag- och tarmsystem är helt anpassat till animalisk föda och den behöver äta just sådan om den ska må bra. Det händer visserligen rätt ofta att katter äter gräs, men då är det enbart för att kräkas upp det hår den får i sig genom att ”tvätta” sig.

Jonas, som veganen heter, blev hårt åtgången i media eftersom ett antal kattvänner anmälde honom för djur-
plågeri och många bloggar tog upp saken. Igår berättade SVT:s Värmlandsnytt hur det hela slutade:

SVT/Värmlandsnytt: ”Länsstyrelsen kräver att den kattägare i Segmon, som enbart ger sina katter veganmat, ska ge dem ett annat foder. I samråd med jordbruksverket bedömer länsstyrelsen att utfordringen inte uppfyller djurskyddslagens krav…

…Kattägaren själv säger till Värmlandsnytt att han fogar sig efter beslutet och kommer att komplettera veganfodret med animalisk mat.”

Det förtjänar att påpekas att kattägaren ifråga hade skött sina katter bra, undantaget var valet av föda som han inte hade insett att den kunde skada djuren. Sedan kan man förstås fråga sig hur man ska kunna kontrollera att han faktiskt ger sina kattsambor animalisk föda, men det är en annan historia… (Katten på bilden heter Felin och är min kattsambo)

it Andra om: , , , , , , , , ab ex dn svd sr


4 svar till “Vegankatterna är inte vegankatter längre”

  1. Jag gillar länsstyrelsens utlåtande där .. Man borde kunna ta samma argument från dem där för att en gång för alla stoppa utfordringen av nötkreatur med sojaprotein..

  2. Rent allmänt bör många veganer sluta tjollra & titta noga på hur det går till i naturen. De bör inte ”snedvrida” sakernas tillstånd för andra varelser än sig själva, deras tankar kring vad hälsosam eller moraliskt riktig föda är kommer bara att leda till bristsjukdomar & kort ålderdom.

  3. För att vara vegan som människa behöver man läsa en del näringslära och se till att man tar sina B12-tabletter för att få i sig fullvärdig mat men man får definitivt inte tro att katter kan vara veganer. Själv är jag vegan och jag har rätt många katter som jag ger köttbiprodukter i rå form, dvs samma råvara som i kattmat på burk. På detta sätt påverkar min katthållning inte antalet slaktdjur och katterna får den sorts mat som de är skapta för.